Ψωρίαση, αλοιφή και συμβουλές

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης, χρόνια, κληρονομική, μη μεταδοτική νόσος του δέρματος που εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και συχνά επηρρεάζει και τις αρθρώσεις.


Επηρρεάζει περίπου το 2 - 3% του πληθυσμού, χωρίς διάκριση σε άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης και συνήθως διακρίνονται βάσει του σημείου εμφάνισής τους και της μορφολογίας των βλαβών. Η κλινική εικόνα της νόσου είναι υπερυψωμένες, ερυθηματώδεις πλάκες δερματικού ιστού, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια, που προκαλούν έντονο κνησμό που με τη σειρά του οδηγεί σε εκδήλωση πληγών και πόνο.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, τα ακροδάκτυλα και το τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση έχει ιδιαίτερα βαθύ και αρνητικό αντίκτυπο, ψυχολογικό και λειτουργικό, στη ζωή του ασθενούς.



Η παθολογία της νόσου δεν είναι ακόμα γνωστή, γιαυτό και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μόνιμη θεραπεία. Είναι όμως γνωστό πως συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, οφείλεται στην υπερπαραγωγή δερματικών κυττάρων και εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις. Η αντιμετώπιση της είναι τοπική, με κρέμες και αλοιφές πάνω στη βλάβη, ή συστηματική σε πιο βαριές καταστάσεις, με φάρμακα από το στόμα ή ενέσεις. Τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) είναι η πρώτη "λύση" που θα σας προτείνει ο δερματολόγος.

Δεδομένο: Η ψωρίαση είναι χρόνια νόσος. 
Ερώτηση #1: Είναι λύση η κορτιζόνη για όλη την υπόλοιπη ζωή;
Ερώτηση #2: Για πόσο καιρό μπορεί κάποιος να παίρνει κορτιζόνη με ασφάλεια;
"Μόνο ένας ψωριασικός μπορεί να καταλάβει πραγματικά έναν άλλο ψωριασικό"
Αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Σίγουρα θα έχετε στο περιβάλλον σας έναν άνθρωπο που πάσχει (υποφέρει, το πιο σωστό) σιωπηλά από τη νόσο. Ίσως και να μπορέσετε να τον βοηθήσετε με την αλοιφή και τις παρακάτω συμβουλές που θα παρουσιάσω.
Για την αλοιφή κατά της ψωρίασης θα χρειαστείτε:
  1. 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο karité (Shea butter)
  2. 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι από κουκούτσι βερίκοκου (Apricot kernel oil)
  3. 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι νυχτολούλουδου (Evening primrose oil) 
  4. 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας (Coconut oil)
  5. ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι βιταμίνης Ε
  6. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο*
*Τα παρακάτω αιθέρια έλαια αποδείχτηκαν πως δρουν ενάντια στη ψωρίαση. Χρησιμοποιήστε ένα ή συνδυάστε μέχρι δύο, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
  1. Περγαμόντο: Θεραπεύει τις δερματικές πλάκες
  2. Λεβάντα: Για την ανακούφιση από το κνησμό
  3. Μελισσόχορτο: Για τον ερεθισμό
  4. Γιασεμί: Για ξηρό και ευαίσθητο δέρμα
  5. Γεράνι: Για ξηρό και ερεθισμένο δέρμα
  6. Tea tree: Ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες
Λιώνουμε σε bain marie και σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο karité, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα έλαια και τη βιταμίνη Ε. Αυτή θα είναι η βάση για την κρέμα. Έπειτα προσθέτουμε το ή τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Τοποθετούμε το μίγμα σε αποστειρωμένο βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιήστε όσες φορές κρίνετε ότι χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διατηρείται για 3 μήνες σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον.

Σημειώσεις
Τα έλαια και το βούτυρο karité που θα χρησιμοποιήσετε να είναι κλάσης Α, για καλλυντική ή φαρμακευτική χρήση.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιο έλαιο από τα παραπάνω με άλλο, που πιστεύετε ή ξέρετε οτί θα σας βοηθήσει παραπάνω. Προτείνεται επίσης το Neem oil, το λάδι κάνναβης, το λάδι Argan, η αλόη, το λάδι νυχτολούλουδου και από τα μπαχαρικά ο κουρκουμάς, σε σκόνη ή αιθέριο έλαιο.
Η βιταμίνη Ε κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά, μη την αμελήσετε σε καμία περίπτωση. Επίσης και η βιταμίνη D³ μπορεί να βοηθήσει.
Αν δε μπορείτε να ξεβγάλετε εύκολα την αλοιφή με το λούσιμο, προσθέστε στο σαμπουάν σας λίγη σόδα φαγητού. Πέρα από τις κρέμες και τα φάρμακα που θα αναγκαστείτε να βάλετε πάνω στις ενοχλητικές ψωριασικές πλάκες, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αναθεωρήσετε το lifestyle σας. Διατροφικές συνήθειες, καθημερινή ρουτίνα, ψυχολογικό υπόβαθρο και έξεις, πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο και να αναθεωρηθούν, αν θέλετε να κρατήσετε σε ύφεση τη νόσο για πάντα.
Συμπληρώματα διατροφής
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η καθημερινή λήψη ιχθυελαίων και ελαίων πλουσίων σε ωμέγα 3-6-9 λιπαρά οξέα, όπως το λινέλαιο, βοηθά σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί η ψωρίαση. Το γνωστό μας μουρουνέλαιο υπάρχει πλέον σε κάψουλες που δε βρωμάνε! Επίσης κατάλληλα είναι οι βιταμίνες A, B6, B12, C, E και D3, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και άλλα ιχνοστοιχεία.

Διατροφή
Παρατηρήστε τα τρόφιμα που καταναλώνετε, στοχοποιήστε αυτά που επιδεινώνουν τη κατάσταση σας και εξαλείψτε τα δια παντός από τη διατροφή σας. Προτιμήστε όσο γινεται βιολογικά προϊόντα, τρώτε άφθονα θαλασσινά και λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες) και αποφύγετε τα προϊόντα με λευκό αλεύρι. Φτιάξτε και καταναλώστε άφθονους φυσικούς χυμούς.

Έκθεση στον ήλιο
Η μέτρια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία υποβαθμίζει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Παν μέτρον άριστον.


Λουτρά
Κάντε λουτροθεραπεία με χλιαρό, όχι καυτό, νερό και με τη βοήθεια ελαίων και αιθέριων ελαίων, αλάτων και ήπιων καθαριστικών. Στεγνώστε καλά τις προσβεβλημένες περιοχές και κατόπιν ενυδατώστε με έλαιο της επιλογής σας ή τη κρέμα που σας προτείνω παραπάνω. Ακόμα, οι τακτικές επισκέψεις σε ιαματικά λουτρά και το θαλασσινό νερό βοηθούν σημαντικά.

Εφαρμογή καψαϊκίνης
Το εκχύλισμα από τις πιπεριές chilly βοηθά σημαντικά. Προκαλεί ήπιο αίσθημα καψίματος κατά την εφαρμογή.

Ενυδάτωση προ ύπνου 
Μια ενυδατική κρέμα ή αλοιφή με βάση την αλόη προ της κατάκλισης θα μαλακώσει και θα καταπραΰνει τη πάσχουσα περιοχή. Ξεβγάλτε το πρωί που θα ξυπνήσετε.

Καταφύγετε στην ομοιοπαθητική
Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί έχουν αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά ψωρίασης. Οι συμβουλές τους μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα.

Διακοπή αλκοόλ - καπνίσματος - stress
Η διακοπή επιβλαβών έξεων βοηθά σημαντικά, όπως και η αποφυγή του stress, που είναι καθοριστικός παράγοντας στην έξαρση της νόσου. Ασθενείς που έχουν υποβαθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της νόσου στη καθημερινότητα τους, δηλαδή έχουν ξεχάσει τη ψωρίαση τους, φαίνεται να τους ξεχνάει και αυτή. Η ψωρίαση τρέφεται από την προσοχή που της δίνεις. Και αυτό είναι γεγονός.

9 σχόλια:

  1. καλημέρα.
    να ρωτήσω αν θα μπορούσα να αντικαταστήσω το βερικοκέλαιο με κανναβέλαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Μπορείς, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του δέρματος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα κ παλι..αλλο το βερυκοκκελαιο κ αλλο το λαδι απο κουκουτσι βερυκοκκου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λάδι βερίκοκου εξάγεται από τους πυρήνες των κουκουτσιών του φρούτου. Διάβασε περισσότερα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΗΖΕΙ Η ΚΡΕΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΗΖΕΙ Η ΚΡΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 3 Researches SHOW How Coconut Oil Kills Fat.

    This means that you literally burn fat by consuming coconut fat (including coconut milk, coconut cream and coconut oil).

    These 3 researches from big medical magazines are sure to turn the conventional nutrition world around!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας,μπορω να κάνω απαλοιφή για ψωρίαση με σπαθελαιο και λάδι καλεντουλας?αιθέρα έλαια λεβάντα και tea tree?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σημαντικά οφέλη μπορεί να προσφέρει και σαπούνι που έχει ενισχυθεί με το γανόδερμα.

    Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να το προμηθευτεί έτοιμο από το εμπόριο, μπορεί να προμηθευτεί το γανόδερμα σε σκόνη, και στην συνέχεια να το προσθέσει στην συνταγή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF