Λάδι Argan, το Μαροκινό χρυσάφι

Άγνωστο όσο και πολύτιμο, το αργανέλαιο προέρχεται από τους καρπούς του φυτού Argan. Το δέντρο Argania spinosa ή αλλιώς "δέντρο της ζωής" για τους Μαροκινούς, είναι ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο και φύεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια στο Νοτιοδυτικό Μαρόκο και στην αλγερινή περιοχή του Tindouf.
Το λάδι του έχει τραβήξει τη προσοχή του κόσμου, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων, τόσο στη διατροφή όσο και τη κοσμετολογία. Τα δέντρα του Argan είναι υπό τη προστασία της UNESCO λόγω του κινδύνου εξαφάνισης που διατρέχουν.

Παραγωγή
Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα λάδια καθώς χρειάζονται 100 kg αποξηραμένων σπόρων Argan και 20 ώρες χειρωνακτικής εργασίας για τη παραγωγή 1 lt λαδιού. Το κάθε φρούτο Argan έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από ελιά, περιέχει ένα μεγάλο κουκούτσι, μέσα στο οποίο βρίσκονται 2-3 σπόροι, από τους οποίους εξάγεται το έλαιο. Κάθε κουκούτσι πρέπει να ανοιχτεί με το χέρι ώστε να αφαιρεθούν οι σπόροι. Η παραγωγή του γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες και σε πολύ μικρή κλίμακα, γεγονός που αιτιολογεί τη σχετικά υψηλή τιμή του.


Η διάδοση του λαδιού Argan συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη προστασία του δέντρου και του περιβάλλοντος του. 

Τύποι
Το βρίσκουμε σε δύο είδη, το διαιτητικό και το καλλυντικό αργανέλαιο.
Το καλλυντικό Argan είναι θρεπτικό για το δέρμα όσο κανένα άλλο λάδι στο πλανήτη. Χρησιμοποιήθηκε αιώνες από τις γυναίκες της Βερβέρικης φυλής σαν εργαλείο ομορφιάς. Έχει εδραιωθεί επιστημονικά σαν προστατευτικός, από τις κλιματικές συνθήκες, και αντιγηραντικός παράγοντας. Περιέχει συστατικά που εξαλείφουν τα σημάδια στο δέρμα (πανάδες, λεκέδες κτλ.) σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, από όσο υπόσχονται άλλα προϊόντα, και χωρίς παρενέργειες. Προλαμβάνει τις ρυτίδες και το "πόδι της χήνας" και ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, χωρίς περιορισμό στο εύρος των ηλικιών που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Έχει ονομαστεί από τους Ευρωπαίους "υγρό χρυσάφι".


Το διαιτητικό Argan χρησιμοποιείται, όπως το λέει και το όνομα του, για διαιτητικούς σκοπούς. Έχει ελαφρά οσμή και απαλή γεύση ξηρών καρπών. Είναι εξαιρετικά υγιεινό λάδι και μειώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ακόμα και από τη πρώτη μέρα χρήσης. Είναι ένα φυσικό προστατευτικό του καρδιαγγειακού συστήματος, διαθέσιμο ελεύθερα στην αγορά.

Σύσταση του Argan
Αποτελείται κατά τα 4/5 από πολύ βασικά ακόρεστα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, λιπαρά οξέα. Περιέχει επιπλέον καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και F, πολυφαινόλες, Ωμέγα 6, τερπενοειδή, φυτικές στερόλες, λινολεϊκό οξύ, οξέα και αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Είναι ένα από τα πιο ευεργετικά λάδια για τον ανθρώπινο οργανισμό παγκοσμίως.




Χρήση του αργανέλαιου
Από τη κουζίνα και τα εσωτερικά όργανα, στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Έχει τρομερές δυνατότητες στην ανάπλαση του δέρματος. Κάνει θαύματα κατά των ρυτίδων, των ραγάδων της κύησης και των λεκέδων του δέρματος, απαλύνει ουλές και σημάδια από τραύματα ή εγκαύματα. Όπως προείπα κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης, όταν λαμβάνεται με τη διατροφή, και προστατεύει τα αγγεία. Θεραπεύει δέρματα με ακμή, ερυθρότητα, έκζεμα και ψωρίαση, δε φράσσει τους πόρους και ενυδατώνει όσο κανένα άλλο. Επανορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά, επαναφέρει την υγρασία, καταπολέμα τη ψαλίδα και χαρίζει λάμψη. Έχει άριστες αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ηρεμώντας το δέρμα και προφυλάσσοντας το από ερεθισμούς. Απορροφάται αμέσως αλλά επειδή είναι ελαφρώς φωτοευαίσθητο καλό θα ήταν να μη το χρησιμοποιείτε πριν από την έκθεση στον ήλιο. Θέλετε κι άλλα για να πειστείτε;

Χρησιμοποιείστε το αυτούσιο στο πρόσωπο ή για εντριβές ή σε συνδυασμό με άλλα έλαια και υλικά για να φτιάξετε ενυδατικές και θεραπευτικές κρέμες, lip balm, conditioner για τα μαλλιά, μάσκες ομορφιάς ή ακόμα και στο φαγητό σας.
Τα προϊόντα που περιέχουν αργανέλαιο είναι υπερτιμημένα. Αγοράστε λάδι και φτιάξτε μόνοι σας καλλυντικά για το δέρμα και τα μαλλιά, στο της τιμής που θα σας τα πουλήσουν έτοιμα. Είναι ένα από τα καλύτερα λάδια που έχω δοκιμάσει ποτέ. Οι κατσίκες το λατρεύουν, μάλλον κάτι παραπάνω θα ξέρουν... Η φωτό είναι πραγματική, όχι προϊόν Photoshop. Είναι συνηθισμένο θέαμα στο Μαρόκο κατσίκια ανεβασμένα πάνω στα δέντρα Argan να τρώνε τα φύλλα του.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF