Βιταμίνη Ε, η αντιοξειδωτική

Ο όρος βιταμίνη Ε αναφέρεται σε μια ομάδα από 8 λιποδιαλυτές ενώσεις που περιλαμβάνουν τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες. Οι τοκοφερόλες είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών χημικών ενώσεων παρόμοιας χημικής δομής, με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Συλλογικά οι τοκοφερόλες είναι γνωστές ως βιταμίνη Ε και συναντώνται σε φυτικά έλαια και γενικότερα σε φυτικής προέλευσης τροφές. Oι τοκοτριενόλες είναι συγγενείς ουσίες των τοκοφερολών και µπορούν να µετατραπούν στο σώµα σε τοκοφερόλες.
Παράλληλα όµως έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εκδηλώνονται κυρίως σε ορισµένους ιστούς. Η βιταμίνη Ε απoτελείται από τις τoκoφερόλες α-, β-, γ- και δ-τoκoφερόλη. Η α-τoκoφερόλη είναι η πιo δραστική μoρφή. Τα συμπληρώματα διατρoφής με συνθετική μoρφή βιταμίνης Ε περιέχoυν μόνo α-τoκoφερόλη, ενώ oι πηγές από τη διατρoφή περιέχoυν αρκετές διαφoρετικές τoκoφερόλες, συμπεριλαμβανoμένων της α-, δ- και γ-τoκoφερόλης. 

Ανακάλυψη της βιταμίνης Ε
Το 1922 ο H. McLean Evans (1882-1972), καθηγητής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της California και η ιατρός K. J. Scott Bishop (1889-1976), μετά από διατροφικά πειράματα σε αρουραίους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πέραν από τις μέχρι τότε γνωστές βιταμίνες, θα έπρεπε να υπάρχει ακόμη άλλη μία τουλάχιστον βιταμίνη, που θα είχε σχέση με την κανονική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Οι δύο ερευνητές έτρεφαν αρουραίους με καθαρά θρεπτικά συστατικά και τις μέχρι τότε γνωστές βιταμίνες και παρατήρησαν ότι, παρ'όλο που τα πειραματόζωα αναπτύσσονταν κανονικά, παρουσίαζαν προβλήματα αναπαραγωγής, τα οποία έπαυαν να υφίστανται όταν εμπλούτιζαν τη διατροφή τους με σπόρους σιταριού.
Αρκετά αργότερα, το 1936, ο Evans απομόνωσε από φυτικά έλαια μια λιπαρή ουσία με χημικό τύπο C29H50O2, την οποία ονόμασε τοκοφερόλη. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "τόκος" (γέννα) και "φέρω", επειδή η απουσία της συσχετίσθηκε με προβλήματα στην αναπαραγωγική λειτουργία. Ως κύρια φυσική πηγή τοκοφερόλης ο Evans χρησιμοποίησε το σιτέλαιο, ένα φυτικό έλαιο που βρίσκεται στα φύτρα σιταριού, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α-τοκοφερόλη, αλλά και σε άλλες τοκοφερόλες. Λίγο αργότερα, το 1938, ο Fernholtz παρουσίασε την πλήρη χημική δομή της ένωσης της βιταμίνης.

Ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε
Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι για να απορροφηθεί από το έντερο, χρειάζεται διατροφικό λίπος. Στον άνθρωπο πραγματική αβιταμίνωση Ε είναι πολύ σπάνια λόγω της ευρύτατης διάδοσης της βιταμίνης Ε στα φυτικά έλαια, αλλά και γενικότερα στις περισσότερες φυτικές τροφές.  Εμφανίζεται όμως σε ανθρώπους με προβλήματα δυσαπορρόφησης των λιπών. Η έλλειψη της δημιουργεί διαταραχές στο νευρικό σύστημα και τα μάτια και προκαλεί υπογονιμότητα, στον άνδρα και τη γυναίκα, βλάβες του μυϊκού συστήματος και αιμολυτική αναιμία. Βιταμίνη Ε χορηγείται θεραπευτικά σε περιπτώσεις συχνών αποβολών καθώς και σε περιπτώσεις μυϊκής δυστροφίας, με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να έχουν πιο πολλές πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Η έλλειψη της προκαλεί πληθώρα νευρολογικών παθήσεων όπως:
  • Νωτιαιοπαρεγκεφαλιδική αταξία
  • Μυοπάθεια
  • Περιφερική νευροπάθεια
  • Αταξία
  • Σκελετική μυοπάθεια
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οφέλη
Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε είναι η κύρια και η πιο γνωστή λειτουργία από όλες. Οι άλλες δράσεις της, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, είναι στη γονιδιακή ταυτότητα, στους κυτταρικούς υποδοχείς και στη νευρολογική λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν μελέτες, που απέδειξαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση  πολλών καταστάσεων επιβλαβών για την υγεία, αφού επιβραδύνει την  καταστροφή των βιολογικών μεμβρανών και άλλων βιομορίων από τις ελεύθερες ρίζες, όπως και καταστάσεις που επάγονται γενικά από το επονομαζόμενο οξειδωτικό stress.
Εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση η βιταμίνη Ε συμμετέχει σε πολλές ενζυμικές διεργασίες. Είναι επίσης σημαντική, όσον αφορά το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, και βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τη βιταμίνη Κ. Μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer ή να δράσει συμπληρωματικά στη θεραπεία του, αν και τα αποδεικτικά στοιχεία ακόμη δεν είναι απολύτως σαφή. Η γ-τοκοφερόλη έχει βρεθεί ότι έχει σημαντική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα του αδένα. Η βιταμίνη Ε είναι η λιγότερο τοξική από όλες τις βιταμίνες. Η υπερκατανάλωση δεν προκαλεί τόσο έντονα συμπτώματα όπως με άλλες βιταμίνες. Ωστόσο είναι πιθανό, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Ημερήσια προτεινόμενη δοσολογία
  • Νεογνά (0-6 μηνών): 4mg
  • Βρέφη (7-12 μηνών): 5mg
  • Παιδιά (1-3 ετών): 6mg
  • Παιδιά (4-8 ετών): 7mg
  • Παιδιά (9-13 ετών): 11mg
  • Ενήλικες (14 ετών+): 15mg

Λήψη βιταμίνης Ε
Ο καλύτερος τρόπος κάλυψης των αναγκών σε βιταμίνη Ε, είναι η κατανάλωση καθημερινά, μιας ποικιλίας τροφίμων, που την περιέχουν σε αφθονία και όχι η λήψη συμπληρωμάτων ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Βρίσκεται σε αφθονία σε λιπαρές τροφές, με κυριότερη πηγή τα φυτικά έλαια (σιτέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια), σπόρους και μη επεξεργασμένα δημητριακά, σιτάρι, ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), αβοκάντο, ελιές, ακτινίδιο, σπαράγγια, μύρτιλλα, μοσχάρι και θαλασσινά.
Αν επιλέξουμε να λαμβάνουμε φαρμακευτικό συμπλήρωμα βιταμίνης Ε, καλό είναι να λαμβάνουμε μοιρασμένες δόσεις στη διάρκεια της ημέρας. Με αυτο τον τρόπο διατηρούμε σταθερά υψηλά τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα μας. Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης Ε περιέχουν μία μόνο μορφή της βιταμίνης, την α-τοκοφερόλη, γιαυτό καλύτερα να ζητήσετε ένα συμπλήρωμα που να περιέχει και τις υπόλοιπες μορφές.

Βιταμίνη Ε και γήρανση
Η θεωρία της γήρανσης από τις ελεύθερες ρίζες αναπτύχθηκε τo 1956 και είναι η πλέoν απoδεκτή θεωρία η oπoία εξηγεί την αιτία της γήρανσης. Oι ελεύθερες ρίζες σχηματίζoνται φυσιoλoγικά μέσω τoυ κανoνικoύ ανθρώπινoυ μεταβoλισμoύ, αλλά μπoρούν να είναι και απoτέλεσμα της ατμoσφαιρικής ρύπανσης, τoυ καπνίσματoς, τoυ αλκoόλ, της άσκησης, της φλεγμoνής και της έκθεσης σε oρισμένα φάρμακα ή βαρέα μέταλλα. Καταστρoφικά παράγωγα τoυ oξυγόνoυ συμβάλλoυν στη διαδικασία της γενικευμένης γήρανσης και πιστεύεται ότι στo δέρμα ενoχoπoιoύνται για τη φωτoγήρανση, την καρκινoγένεση και τη φλεγμoνή. Η φλεγμoνή πιστεύεται ότι παίζει ρόλo στη γήρανση τoυ δέρματoς. Τo σώμα έχει την ικανότητα να αμύνεται, μέσω των λεγόμενων αντιoξειδωτικών, τα oπoία πρoστατεύoυν έναντι των καταστρoφών από τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από αυτά τα όπλα στο οπλοστάσιο του οργανισμού είναι η βιταμίνη Ε.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μία έκρηξη σε πρoϊόντα ανανέωσης τoυ δέρματoς και σε αντιρυτιδικές κρέμες που περιέχoυν αντιoξειδωτικές βιταμίνες. Οι βιταμίνες αυτές πρόσφατα έδειξαν να υπόσχoνται πoλλά, όσoν αφoρά στη θεραπεία πρoβλημάτων τoυ δέρματoς και στην αντιγήρανση.
Η βιταμίνη Ε προστατεύει την επιδερμίδα μας και από τις UV ακτινοβολίες. Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η βιταμίνη Ε εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή που προέρχεται από τις ακτίνες UV εκ των υστέρων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες
Η βιταμίνη Ε σε τoπική χρήση συχνά πρoκαλεί δερματίτιδα εξ'επαφής. Τo 1992 Ελβετoί ερευνητές ανέφεραν 1.000 περιπτώσεις βλατιδώδoυς και θυλακικής δερματίτιδας πoυ πρoκλήθηκε από τη λινoλεϊκή βιταμίνη Ε η oπoία περιεχόταν σε καλλυντικά. Σήμερα υπάρχoυν καλλυντικά τα oπoία εξασφαλίζoυν σταθερότητα, καλή ανεκτικότητα και υψηλή βιoδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Ε. Η μoρφή της βιταμίνης Ε πoυ χρησιμoπoιείται συνήθως στα καλλυντικά είναι τo oξικό α-τoκoφερύλιo και τo λινoλεϊκό α-τoκoφερύλιo. Αυτά τα παράγωγα δεν πρoκαλoύν δερματίτιδα επαφής και είναι πιo σταθερά σε θερμoκρασία δωματίoυ.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα! γνωρίζετε εάν τα έλαια Βιταμίνης Ε που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι εμπιστοσύνης; χρειάζεται δηλαδή να προσέξουμε κάτι; απλά πειραματίζομαι σε καλλυντικά προσωπικής χρήσης (για όλη την οικογένεια και κυρίως παιδιά) και η Βιταμίνη Ε απ' ότι καταλαβαίνω είναι από τα βασικά συστατικά συντήρησης... Ευχαριστώ. Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απέφυγε την σε κρέμες για παιδιά κάτω του ενός έτους. Αν επιλέξεις μια καλή μάρκα, από φαρμακείο πάντα, θα είναι αξιόπιστη. Μπορείς να δοκιμάσεις και την eviol που είναι εγγύηση αλλά θα πρέπει να τρυπάς καψουλίτσα-καψουλίτσα για την επιθυμητή ποσότητα. Τώρα αν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα θα πας σε άλλο σκεύασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥπαρδεΥ και eviol E σε υγρη μιργη σε μπουκαλακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την βιταμίνη Ε όταν την λαμβάνουμε από σκευάσματα πολυβιταμινών είναι σωστό ή πρέπει να παίρνουμε συγκεκριμένα βιταμίνη Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF