Μέθοδος "Melt and Pour"

Πρακτικά όλα τα χειροποίητα σαπούνια, είναι σαπούνια γλυκερίνης. Με τους σημερινούς όρους της αγοράς σαπούνι γλυκερίνης νοείται το διάφανο σαπούνι, το οποίο θα μεταχειριστούμε στη μέθοδο αυτή.


Για να παρασκευάσουμε σαπούνι με τη μέθοδο "Melt and Pour", σε ελεύθερη μετάφραση "λιώνω και καλουπώνω", χρειαζόμαστε βάση διάφανου σαπουνιού, που αγοράζουμε έτοιμη από το εμπόριο. Είναι πολύ εύκολη μέθοδος, σε σχέση με τις άλλες, και έχει αποκτήσει μεγάλο κοινό τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τη παρασκευή, όπως με το χειρισμό της καυστικής σόδας στη ψυχρή μέθοδο, γιατί ουσιαστικά δε φτιάχνουμε σαπούνι αλλά μόνο το διαμορφώνουμε. Και το κυριότερο; Είναι πολύ δημιουργική μέθοδος, μπορούμε να πειραματιστούμε χωρίς όρια και μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικά έργα τέχνης.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Βάση σαπουνιού
  • Ένα πυρίμαχο σκεύος
  • Bain marie ή φούρνο μικροκυμάτων
  • Ξύλινη ή πλαστική κουτάλα
  • Μαχαίρι
  • Καλούπια
  • Χρώμα (της επιλογής σας)
  • Καλλυντικά συστατικά (της επιλογής σας)
  • Αιθέριο έλαιο ή άρωμα (της επιλογής σας)


 




Η πρώτη σας δουλειά είναι να μετρήσετε τη χωρητικότητα του καλουπιού σας, ώστε να γνωρίζετε πόση ποσότητα θα φτιάξετε. Ζυγίστε το σαπούνι που θα χρειαστείτε.





Μετά κόβουμε ή τρίβουμε στο τρίφτη τη βάση σαπουνιού που μετρήσαμε, ώστε να λιώσει καλύτερα και πιο έυκολα.






Λιώνουμε τη βάση σαπουνιού στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο bain marie στο σημείο λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Προσωπικά προτιμώ το bain marie γιατί ελέγχω καλύτερα την όλη διαδικασία αλλά και τη θερμοκρασία του μίγματος.

 

Εάν χρησιμοποιήσετε φουρνάκι μικροκυμάτων, οι χρόνοι εξαρτώνται από τη δύναμη του φούρνου και τη ποσότητα βάσης που έχετε να λιώσετε, οπότε ρυθμίστε το χρονόμετρο αναλόγως. Καλό ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και το τελευταίο κομματάκι της βάσης σαπουνιού. Μεγάλη προσοχή σε αυτό το σημείο γιατί το λιωμένο υλικό έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία.



 

Και επόμενο έρχεται το διασκεδαστικό και δημιουργικό κομμάτι της μεθόδου αυτής. Προσθέστε τα χρώματα, τα αρώματα και τα πρόσθετα υλικά που επιλέξατε και ανακατέψτε καλά.




 

Ρίχνουμε το έτοιμο μείγμα στο καλούπι γρήγορα, πριν κρυώσει και στερεοποιηθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν προσπαθήσουμε να το βγάλουμε από το καλούπι, ή αν βιαζόμαστε το βάζουμε στο ψυγείο. Ξεκαλουπώνουμε και το σαπούνι μας είναι έτοιμο.
Γελοίο, εε;; Καλή διασκέδαση!



Μερικές ιδέες για πρόσθετα σε μικρές πάντα ποσότητες: Κόκκοι καφέ, βρώμη, τεμάχια από φυσικό σπόγγο ή λούφα, τριμμένα αποξηραμένα βότανα (λεβάντα, σπαθόχορτο, χαμομήλι, φασκόμηλο, καλέντουλα κτλ.), μπαχαρικά (κανέλα τριμμένη ή ξύλο, πάπρικα, γλυκάνισος, θυμάρι κτλ.), παπαρουνόσπορος, αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, σκόνη κατσικίσιου γάλακτος, χρωστικές, glitter, ενεργός άνθρακας, άργιλοι και γενικά ότι τραβάει η όρεξη σας.
Δείτε μερικές δημιουργίες με τη μέθοδο Melt and Pour...








5 σχόλια:

  1. οταν λετε καλλυντικα συστατικα της επιλογης μας,τι εννοειτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τέλειααααα!!!!είσαι τόσο κατατοπιστική!!!τι είδους χρώμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για το μπλογκ σου. Σ΄ευχαριστούμε για την ύλη και την γνώση που μας διαθέτεις. Καλή πρόοδο και στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα εχω παρατηρήσει στα σαπουνακια γλυκερινης που εχω φτιαξει μετα απο κάποιο διάστημα εμφανιζεται κάτι σαν υγρασια πανω στο σαπουνι που ειναι τυλιγμένο με την μεμβρανη!!γιατι συμβαινει αυτο??και πως μπορει να διορθωθει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας!εχω παρατηρήσει αφού εχω φτιάξει σαπούνι γλυκερινης κ το εχω τυλίξει με μεμβράνη μετα απο κάποιο διάστημα εμφανίζετε κατι σαν υγρασία!!! Γιατι συμβαινει αυτό και πως μπορει να διορθωθεί???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF