Βάλτε Χ στα παράσιτα των ζώων

Το καλοκαίρι φέτος έφτασε λίγο πρόωρα. Ανοίγουν έτσι σχετικά νωρίς οι καρδιές μας και τα παράθυρα του σπιτιού μας. Πέρα από τα κουνούπια και το φυσικό τρόπο καταπολέμησης τους, που διαβάσαμε εδώ, οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων και δη σκύλων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, που αυτή τη περίοδο κάνουν party στο τρίχωμα των τετράποδων.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων επιλέγουν τις φαρμακευτικές αμπούλες από τα pet shop για να προφυλάξουν τα ζώα τους. Οι αμπούλες αυτές είναι μεν αποτελεσματικές αλλά επιβλαβείς για την υγεία του κατοικιδίου μας. Είναι στην ουσία βαριά χημικά και τοξικά εντομοκτόνα. Υπάρχουν όμως φυσικές μέθοδοι για να απωθήσουμε ή να εξουδετερώσουμε τα παράσιτα που τα ταλαιπωρούν, χωρίς να "δηλητηριάσουμε" το σκύλο, το σπίτι, εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας.

Αιθέρια έλαια που απωθούν τους ψύλλους
Πολλά αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά κατά των εντόμων. Είναι πιο φυσικά και ήπια από τα χημικά εντομοαπωθητικά και επιπλέον κάνουν καλό στο τρίχωμα του ζώου.
Η παρακάτω λίστες αιθέριων ελαίων αφορά μόνο σκύλους. Τα αιθέρια έλαια είναι ΤΟΞΙΚΑ για τις γάτες και τα κουνέλια. Μεγάλη προσοχή.

  1. Λεβάντα
  2. Σιτρονέλλα
  3. Μέντα
  4. Ευκάλυπτος
  5. Κέδρος
  6. Πεύκο
  7. Λεμόνι
  8. Πορτοκάλι
  9. Λεμονόχορτο

Αιθέρια έλαια που απωθούν τα τσιμπούρια
Και εδώ ισχύουν οι ίδιες προφυλάξεις. Προορίζονται μόνο για σκύλους.


  1. Grapefruit
  2. Γεράνι
  3. Θυμάρι
  4. Μύρο
  5. Palo santo
  6. Ροδόξυλο
  7. Αγριοκυπάρισσο


Εντομοαπωθητικό spray για σκύλους
Το παρακάτω spray είναι αποτελεσματικό για να καταπολεμήσετε κουνούπια, ψύλλους και τσιμπούρια. Γεμίστε ένα μπουκάλι spray των 100ml με αποσταγμένο νερό και προσθέστε 6-8 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο της παραπάνω λίστας. Ανακινείστε καλά και ψεκάστε το ζωάκι σας καθημερινά.
Επίσης ψεκάστε το κρεβάτι του και όλους τους χώρους που κινείται, ώστε να διώξετε τους ψύλλους και τα άλλα έντομα. Να το ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και εσείς οι ίδιοι κατά των κουνουπιών.

Εντομοαπωθητικό spray για γάτες
Οι γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα αιθέρια έλαια. Πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος γιατί μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή της γατούλας σας. Αν διατηρείτε παράλληλα σκύλο και γάτα καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε το παραπάνω spray με τα αιθέρια έλαια ούτε στο σκύλο.
Κόψτε ένα λεμόνι σε λεπτές φέτες και προσθέστε τις σε 400 ml νερό. Βράστε το για 10 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Σουρώστε το υγρό και βάλτε το σε ένα μπουκάλι spray. Με αυτό το μίγμα μπορείτε να ψεκάσετε με ασφάλεια τη γάτα σας, 1-2 φορές το μήνα, αλλά και τα σημεία όπου υποπτεύεστε πως μπορεί να υπάρχουν ψύλλοι.
Αν παρατηρήσετε ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως στομαχικές διαταραχές, διακόψτε τη χρήση του παραπάνω spray.
Εντομοαπωθητικό λουτρό
Είναι κατάλληλο τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Βάλτε δύο κούπες φρέσκο δεντρολίβανο σε μια κατσαρόλα με 1 lt αποσταγμένο νερό. Βράστε το για 30 λεπτά. Σουρώστε το υγρό και αναμίξτε το με 4 lt ζεστό νερό. Κάντε με αυτό το υγρό μπάνιο στο κατοικίδιο σας κανονικά. Καλό θα ήταν να το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά και όχι με πιστολάκι. Γιαυτό φροντίστε να είναι ζεστός ο καιρός πριν κάνετε το συγκεκριμένο λουτρό.
Αν είστε αρκετά μερακλήδες δοκιμάστε να φτιάξετε σκυλοσαπούνι. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Εντομοαπωθητικό κολλάρο
Θα χρειαστείτε:
  1. ½ κουταλιά της σούπας vodka
  2. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου
  3. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
  4. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλα
  5. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι
  6. 4 κάψουλες σκόρδου
Αναμίξτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπωλ και μουλιάστε με το μίγμα που θα προκύψει ένα φθηνό, υφασμάτινο κολλάρο σκύλου. Στεγνώστε το και φορέστε το στο σκύλο κανονικά, όπως θα κάνατε με τα ειδικά κολλάρα που πωλούνται στα pet shop. Θα διατηρήσει τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες για ένα μήνα.

Μαγιά μπύρας
Αν προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας μαγιά μπύρας (brewer's yeast) θα το κάνετε αυτόματα λιγότερο ελκυστικό στα παράσιτα. Ο λόγος; Κάνει το αίμα του σκύλου να αλλάζει γεύση (!) και οι ψύλλοι το απεχθάνονται.
Για μικρά σκυλιά και γάτες προσθέστε περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού στο φαγητό τους καθημερινά. Για μεγαλύτερα σκυλιά υπολογίστε 2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε 20 κιλά σωματικού βάρους.
Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά μπύρας να παρατηρείτε σχολαστικά και καθημερινά το τρίχωμα του ζώου. Μερικά ζώα είναι ευαίσθητα στη μαγιά και μπορεί να εκδηλώσουν δερματοπάθειες και αλλεργίες. Αν παρατηρήσετε τέτοιες αλλαγές διακόψτε άμεσα τη χορήγηση.
Μερικά tips ακόμα...
Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μέθοδο από τις παραπάνω σιγουρευτείτε πρώτα πως το ζωάκι σας είναι απόλυτα υγιές. Τα έντομα και τα παράσιτα επιτίθενται πιο εύκολα σε ζώα με αδυνατισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Φροντίστε λοιπόν να διατρέφεται σωστά και βουρτσίζετε το τρίχωμα του καθημερινά. Κρατήστε καθαρό το ζωάκι αλλά και το κρεβάτι του, καθώς και το χώρο όπου κινείται. Αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του προσθέστε ½ κουταλάκι βιολογικό μηλόξυδο μέσα στο μπωλ με το νερό του.
Φροντίστε τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλής ποιότητας και όχι "δεύτερης διαλογής". Η ποσότητα αιθέριου ελαίου που απαιτείται για ένα σκύλο είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα χρησιμοποιούσαμε σε ένα προϊόν που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση. Συνήθως 1-2 σταγόνες σε λίγο νερό είναι μια αποτελεσματική ποσότητα, ενώ μπορείτε να κάνετε και συνδυασμούς ελαίων. Η λεβάντα θεωρείται απόλυτα ασφαλής και επιπλέον αρωματίζει ευχάριστα το τρίχωμα του ζώου.
Μη ξεχνάτε το έλαιο neem. Είναι άριστο βιολογικό και φυσικό εντομοαπωθητικό. ½ κουταλάκι του γλυκού μέσα στο spray θα δώσει επιπλέον δύναμη και θα διώξει τα πάντα πάνω από το ζωάκι σας. Ανακινείτε το καλά πριν από κάθε χρήση. Προσοχή όμως γιατί μερικά ζώα παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση.
Αν έχετε επιφυλάξεις σχετικά με τις παραπάνω ιδέες και συμβουλές συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας.

31 σχόλια:

  1. Έχω μια ερώτηση στο σπρέι γράφεται 6 με 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο της λίστας εννοείται 6-8 σταγόνες από κάθε ένα (γιατί φαίνεται υπερβολικό) η ένα μόνο κ αν ναι πως πρέπει να ειναι η επιλογή αφού η κάθε λίστα αφορά συγκεκριμένο έντομο. Παρακαλώ απαντήστε μου διότι με ενδιαφέρει πολύ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Χρησιμοποιούμε 6-8 σταγόνες από ένα από τα αιθέρια έλαια της λίστας. Το ποιό αιθέριο έλαιο θα επιλέξετε εξαρτάται από τη χρήση για την οποία θέλετε το spray. Αν το σκυλάκι έχει ψύλλους επιλέγετε από τη πρώτη λίστα. Αν θέλετε να το προστατέψετε από τσιμπούρια επιλέξτε από τη δεύτερη λίστα. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε 4-5 σταγόνες από τη μια λίστα και 4-5 από την άλλη λίστα συνδυαστικά, για πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση σας! Περσι το καλοκαιρι ειχα φτιαξει σπρευ με αιθ. ελαιο σιτρονελλας για το σκυλακι μου και ηταν πολυ αποτελεσματικο στα κουνουπια. Θα εφαρμοσω και για τους ψυλλους και τα τσιμπουρια με τις οδηγιες σας. Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή και ενημερωτική η παρουσίαση σας.
    Καθ'οτι και σκύλος και γατάκι υπάρχουν στο σπίτι,είναι χρήσιμες οι πληροφορίες σας.Ευχαριστώ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εξαιρετική δουλειά σας!
    Έχουμε κουνελάκι στο σπίτι, αλλά δεν κάνει να το ψεκάσω με το σπρέι λεμονιού. Δεν κάνει να βραχεί η γούνα του, γιατί είναι πολύ πιθανόν να κρυώσει (τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα στα κρυολογήματα). Έχετε μήπως κάποια άλλη λύση να μου προτείνετε;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια! Υπέροχο το άρθρο σου!
    Εκανα στις γάτες μου λουτρό με τσάι δεντρολίβανου και δεν έχουν φαγούρα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μυρτώ χαίρομαι πολύ που σε βόλεψε η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sigxaritiria einai teleia tha ta dokimasw gia to skilaki mou giati an einai pragmati apotelesmatika bravo sas. egw tu agorasa apo to pet shop kai shampoo gia tus 4ilus kai ola auta kai sprey kai kolanaki kai amboules kai tzamba ta edwsa den kanane tipota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που βρίσκουμε απεσταγμενο νερο ; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο supermarket φίλε Σωτήρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα σας!!Πολυ ωραιο το αρ8ρο.Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κανω συνδιασμο με 2 ελαια απ την πρωτη λιστα κ 2 απ την δευτερη.8α ειναι αποτελεσματικο?Και ποια ειναι η σωστη δοσολογια σ αυτη την περιπτωση?Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kalimera na rwtisw kai egw kati to etherio elaio ths lebantas apo oso kserw den einai toksiko gia thn gata an to aerosis kala px mia stagona aitgerio se 10 ml ladi... mou to xe pi palia mia ktiniatros alla ontos isxi??? To xrisimopiw se mia apo ths gatoulesmou pou exei dermatiki alergia kai thn bohthah poli alla tha thela kai mia defteri gnomi osono afora thn epikdinotita tou elaiou.. elisis afto mou kanw bazw se ena mpol nerw perpou 500ml kai rixno merikes stagones apo to migma ladiou pou exw fiaksi me thn mia stagona mono aitherio elaio kai me afto thn plenw prosextika sta simia ths aleegiasths kai thn krataw agalia mexri na stegnosi.. den exw paratirisi na th pirazi mono kalw ths kanh sth alergiaths. Pou distixos exei alergia se poles trofes se ammo akoma kai me to kero px aniksi ginete xalia... alla ontos ths kanw kalo h tha prepi na diakopso thn xrisitou??? Episis me afto ton tropo glitono kai ths ampoules pou einai ekseretika epiblabis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδυασμό αιθέριων ελαίων (μισα-μισα). Οι συνταγές και οι αναλογίες είναι γραμμένες λίγο πιο κάτω στο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε/φίλη blackfairy καταρχήν σε παρακαλώ να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες. Όσο για το ερώτημα σου θα σε προέτρεπα να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το λαδάκι που της κάνει τόσο καλό και να αποφύγεις τις αμπούλες με τα χημικά. Η συγκέντρωση του διαλύματος είναι τόσο μικρή που δε πρόκειται να τη πειράξει ακόμα και αν ζήσει έναν αιώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπραβο για το αρθρο σας ! Κ περισσότερο μπραβο για την προτροπη να γραφουμε με ελληνικους χαρακτηρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τα επόμενα σχόλια θα σταλούν , όμως το δικό μου το πήρατε τελικα ? Ευχαριστώ ούτως ή άλλως για τις συμβουλές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα και από εδώ ! Το πρόβλημά μου είναι πως οι ψύλλοι λατρεύουν ΕΜΕΝΑ . Έχω ήδη προμηθευτεί αιθέρια έλαια λεβάντας , ευκαλύπτου , σιτρονέλλας , λεμονόχορτου και αμυγδαλέλειαου ως βάση για να δημιουργήσω "ψυλλοαπωθητικό ¨για ίδια χρήση . Θεωρείς πως είναι εφικτό και φρόνιμο ?, και αν ναι σε τι αναλογία και με ποιο από αυτά μπορώ να παρασκευάσω το " προσωπικο" εν τέλει άρωμα ? Η ιδέα μου ήρθε σκεπτόμενη τα αρωματικά λαδάκια που μετά μανίας αγοράζουν οι έφηβες από γνωστή αλυσίδα καλλυντικών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχετε κάνει! Είστε πλέον σημείο αναφοράς και όχι άδικα! Μια ερώτηση όσον αφορά το κολλάρο. Αναφέρετε κάψουλες σκόρδου. Εννοείτε σκελίδες ή υπάρχουν όντως κάψουλες, και αν ναι, πού τις βρίσκω? Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σας και χίλια μπράβο για την εργασία που έχετε κάνει.
    Το blog σας δεν επιτρέπει την αντιγραφή γι αυτό και θα ήθελα να σας ζητήσω αν είναι δυνατόν να αφαιρέσετε αυτήν την επιλογή για να μπορούμε όλοι να αντιγράφουμε και να κρατάμε αυτές τις πολύτιμες συμβουλές!
    Έχω κάνει φάκελο στον υπολογιστή μου ειδικά για τα ζωάκια μου (εναν σκύλο και δύο γατάκια) και είναι κρίμα να λείπει ένα άρθρο σαν το δικό σας!
    Σας ευχαριστώ και αναμένω την απάντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα σας!
    Είναι ωφέλιμο και σημαντικό να χρησιμοποιούμε φυσικά προϊόντα! Προσοχή όμως στα αιθέρια έλαια για ΔΕΝ διαλύονται σε νερό κ στο δέρμα πάνε ατόφια, οπότε κ υπάρχει κίνδυνος για έγκαυμα. Εξαίρεση η λεβάντα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κ μόνη της επάνω στο δέρμα, σε εγκαύματα πχ.. (σε ανθρώπους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σας! Προσοχή με τα αιθέρια ελαια γιατί δεν διαλύονται στο νερό. Μόνο σε ελαιώδη βάση. Οπότε υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Μόνο η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν στο δέρμα, πχ σε έγκαυμα (σε ανθρώπους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κ να συμπληρώσω: Μπορείτε να αναμείξετε τα έλαια σε φυτική γλυκερίνη κ μετά να τα βάλετε σε μπουκαλάκι με νερό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, μια ερωτηση μονο: εγω, εχω και σκυλακια και γατακια...και γι αυτο καλο ειναι να μη χρησιμοποιω σπρει με αιθεριο ελαιο ουτε στα σκυλια μου, οπως αναγραφετε παραπανω. Για τις γατες ειναι το λεμονι που βραζουμε, για τα σκυλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. εχω σοβαρο προβλημα με ψυλλους στο σπιτι και το σκυλακι μου ειναι εκτεθειμενο 24 ωρες το 24ωρο και παρα το οτι εχει ηδη παρει ενα χαπι που υποτιθεται το κρατα προστατευμενο για 3 μηνες,παρα τα χημικα σπρευ που κυκλοφορουν και τον ταμποναρω σχεδον σε καθημερινη βαση στα "δυσκολα σημεια"(ουρα-βουβωνες-υπογαστριο-οπισθια)...ειναι γεματος..και το αντιλαμβανομαι απο το τρεμουλο που εχει οταν τον κατατσιμπουν...ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ τι απ'τα παραπανω θα ηταν αποτελεσματικοτερο για να μην μου τον τσιμπανε; Στο σπιτι εχω κ καποιο σπρευ με σιτρονελλα και neem oil-του εμποριου ενα-και αιθεριο ελαιο λεβαντα και μηλοξυδο...περιμενω εναγωνιως απαντηση δεδομενου οτι το ζωακι αρχιζει κι'αρρωσταινει απ'αυτην την κατασταση(αυτην την στιγμη ξενυχτω μαζι του,βλεποντας οτι ετρεμε υπερβολικα τον εκανα μπανιο,για να φυγουν απο πανω του,μην ξεροντας τι αλλο να κανω...ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ελέγξετε μήπως έχει ψώρα (δεμοδεκτική ή σαρκοπτική), διότι ψύλλους αποκλείεται να έχει.

      Διαγραφή
    2. Καλό θα ήταν να κάνετε απεντόμωση. Εγώ κάλεσα ειδικό,για μέσα κι έξω από το σπίτι. Αλλά και για τον χώρο του σκυλιού μου.Από εκεί και μετά, αν δεν κάνουν δουλειά τα παραπάνω,καλύτερο για το σκυλί σας,είναι να μιλήσετε με κτηνίατρο.

      Διαγραφή
  26. Τα εντομοαπωθητικα σπρει για ανθρωπους κανουν για σκυλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα εντομοαπωθητικα σπρει για ανθρωπους κανουν για σκυλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα μπορούσα να κάνω κάτι στην αυλή μου για τα δέκα γατάκια που ζουν εκεί ..και ερχονέρχ σε επαφή με τα έξι σκυλάκια μου που ζουν μέσα στο σπίτι αλλά και στην αυλή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια λύση για μύγες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF