Χειροποίητο σαπούνι για σκύλους

Ο Χάρης τελευταία δε μυρίζει σαν μπουκέτο λουλουδιών. Η Ζέτα αναδύει έντονα τη χαρακτηριστική εσάνς σκυλίλας. Ψύλλοι έχουν κατακλύσει το κορμάκι του μικρού Pablito (ή Μούφας).
Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς οι δύστυχοι σκυλογονείς για να ανακουφίσουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού αλλά και τα fur babies μας; Φτιάχνουμε χειροποίητο σαπούνι για τα σκυλάκια μας! Ένα σαπούνι με μίγμα από αιθέρια έλαια με ήπια αντιπαρασιτική δράση που παράλληλα διατηρεί και ενισχύει τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος των ζώων.
Σημειώστε πως το μίγμα των αιθέριων ελαίων δε πλησιάζει σε καμία περίπτωση τη δραστικότητα των χημικών αντιπαρασιτικών. Ούτε επίσης την τοξικότητα τους.
Επειδή δε θέλω να σας βάζω δύσκολα παρακάτω θα βρείτε τρεις συνταγές για σκυλοσαπούνι με τη μέθοδο melt and pour. Κοινώς το φτιάχνετε και μόλις κρυώσει είστε έτοιμοι για μπάνιο. Ο σκύλος, όχι εσείς. Και ακριβώς επειδή δε κάνουμε μπάνιο τον αγαπημένο μας φίλο καθημερινά, μερικές μπάρες σαπούνι θα διαρκέσουν για πολύ καιρό.

Κατάλληλα αιθέρια έλαια
Tea tree. Είναι γνωστό για τις αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες.
Λεβάντα. Είναι θαυμάσια σε κάθε παρασκευή. Έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα και παράλληλα απωθεί ψύλλους, σκνίπες και κουνούπια.
Σιτρονέλλα. Το πιο γνωστό αντικουνουπικό αιθέριο έλαιο, έχει δράση και κατά των ψύλλων.
Μέντα. Οι ψύλλοι την απεχθάνονται. Τελεία. Και ο σκύλος αποκτά φρεσκάδα στοματικού διαλύμματος.
Κέδρος. Είναι βασική νότα που σταθεροποιεί το άρωμα των υπολοίπων και επιπλέον ενισχύει τη δράση κατά των παρασίτων.
Ευκάλυπτος. Γνωστό βακτηριοκτόνο με υπέροχο άρωμα.
Θεωρητικά μπορείτε να αναμίξετε τα παραπάνω αιθέρια έλαια κατά το δοκούν, λαμβάνοντας πάντα υπ'όψιν την ιδανική ισορροπία μεταξύ κορυφαίων, μεσαίων και βασικών νοτών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αιθέρια έλαια είναι τοξικά για τις γάτες και τα κουνέλια. Μη χρησιμοποιήσετε ΠΟΤΕ αυτό το σαπούνι σε τέτοιου είδους ζώα.
Θα χρειαστείτε:
Βάση σαπουνιού melt and pour
Καστορέλαιο (2% του όγκου της συνταγής)
Έλαιο ή βούτυρο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (σιτέλαιο, βούτυρο καριτέ, λάδι αβοκάντο κτλ. στο 2% του όγκου της συνταγής) ή καθαρή βιταμίνη Ε (½ κουταλάκι του γλυκού ανά κιλό σαπουνιού)
Αιθέρια έλαια (3% του όγκου της συνταγής)

Παράδειγμα
Για 1 κιλό βάσης σαπουνιού melt and pour θα χρησιμοποιήσετε 20 ml καστορέλαιο, 20 ml λάδι ή βούτυρο πλούσιο σε βιταμίνη Ε (ή ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρή βιταμίνη Ε) και 30 ml αιθέρια έλαια.

Συνταγή #1: Φρεσκάδα μέντας
  1. 1 κιλό βάση σαπουνιού
  2. 20 ml καστορέλαιο
  3. 20 ml λάδι ή βούτυρο με βιταμίνη Ε ή ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρή βιταμίνη Ε
  4. 1 μέρος αιθέριο ελαιο μέντα
  5. 1 μέρος αιθέριο ελαιο λεβάντα
  6. 1 μέρος αιθέριο ελαιο tea tree
  7. 1 μέρος αιθέριο ελαιο κέδρος

Συνταγή #2: Περπατώ, περπατώ εις το δάσος
  1. 1 κιλό βάση σαπουνιού
  2. 20 ml καστορέλαιο
  3. 20 ml λάδι ή βούτυρο με βιταμίνη Ε ή ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρή βιταμίνη Ε
  4. 1 μέρος αιθέριο ελαιο κέδρος
  5. 1 μέρος αιθέριο ελαιο λεβάντα
  6. 1 μέρος αιθέριο ελαιο ευκάλυπτος
  7. 1 μέρος αιθέριο ελαιο tea tree
Συνταγή #3: Αρωματική τριχομπαλίτσα
  1. 1 κιλό βάση σαπουνιού
  2. 20 ml καστορέλαιο
  3. 20 ml λάδι ή βούτυρο με βιταμίνη Ε ή ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρή βιταμίνη Ε
  4. 1 μέρος αιθέριο ελαιο σιτρονέλλα
  5. 1 μέρος αιθέριο ελαιο λεβάντα
  6. 1 μέρος αιθέριο ελαιο tea tree
Λιώνουμε τη βάση σαπουνιού σε bain marie ή στο φουρνάκι μικροκυμάτων και προσθέτουμε τα έλαια ανακατεύοντας καλά. Κατόπιν προσθέτουμε το μίγμα αιθέριων ελαίων και ανακατεύουμε. Καλουπώνουμε το σαπούνι και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Είναι έτοιμο για χρήση.
Αν παρατηρήσετε τα λάδια να διαχωρίζονται από τη μάζα του σαπουνιού μόλις αυτό στερεοποιηθεί, μειώστε την επόμενη φορά την ποσότητα τους. Ίσως η βάση του σαπουνιού που αγοράσατε να περιέχει ήδη επιπρόσθετα έλαια και για αυτό να μη μπορούν να ενσωματωθούν ικανοποιητικά.
Σημειώσεις
Επαναλαμβάνω. Τα αιθέρια έλαια είναι τοξικά για τις γάτες και τα κουνέλια. Μη χρησιμοποιήσετε ΠΟΤΕ αυτό το σαπούνι σε τέτοιου είδους ζώα.
Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Διπλασιάστε ή διαιρέστε τις ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Μετά το μπάνιο μη ξεχάσετε να εφαρμόσετε στο σκυλάκι σας το χειροποίητο αντιπαρασιτικό.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF