Λιπαρές αλκοόλες

Οι ουσίες αυτές είναι φυτικής και ζωϊκής προέλευσης συνθετικά μίγματα μακράς άλυσου λιπαρών αλκοολών. Είναι σε γενικές γραμμές άχρωμες και άοσμες ουσίες, με κηρώδη σύσταση.

Βρίσκονται σε φυτικούς και ζωϊκούς ιστούς, σε μικρές ποσότητες, με σκοπό τη προστασία της επιδερμίδας τους από την απώλεια νερού.
Στην ομάδα ανήκουν πολλές ενώσεις, οι κυριότερες, όμως, που αφορούν τα καλλυντικά είναι οι εξής· Oleyl alcohol, Stearyl alcohol, Lauryl alcohol και Octyldodecanol. Μπορεί να συναντήσετε και άλλες, όπως Myristyl alcohol, Cetyl ή Palmityl alcohol κτλ. Είναι συστατικά που ανευρίσκονται σε μεγάλη γκάμα προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως ενυδατικές κρέμες, make up, σκιές, κραγιόν, conditioner, προϊόντα καθαρισμού προσώπου, lip balm και άλλα. Είναι εγκεκριμένες από τον FDA και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόσθετα σε καλλυντικά και τρόφιμα και γενικά θεωρούνται ασφαλείς, μη καρκινογόνες ουσίες. Δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν μικρά ποσοστά πρόκλησης δερματικών ερεθισμών ή εκδηλώσεων υπερευαισθησίας.

Γιατί χρησιμοποιούνται;
Είναι γαλακτωματοποιητές που βοηθούν στην ενσωμάτωση λιπαρών και υδατικών ουσιών και αποτρέπουν το διαχωρισμό τους, μετά τη γαλακτωματοποίηση. Επίσης δεν επιτρέπουν στα προϊόντα να δημιουργούν αφρό όταν αναταράσσονται. Δρουν ως "λιπαντικά" στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αφήνωντας βελούδινη όψη και υφή και αποτρέπουν την απώλεια ύδατος.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF