Λανολίνη, ο ζωικός κήρος

Η άνυδρη λανολίνη, που αποκαλείται και ζωικός κήρος (ζωικό κερί, wool wax), είναι μια υποκίτρινη, κηρώδης ουσία με χαρακτηριστική οσμή, η οποία εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες των ζώων που παράγουν μαλλί.


Η κυριότερη πηγή της είναι τα εξημερωμένα πρόβατα. Είναι προϊόν καθαρά ζωικής προέλευσης και αδιάλυτη στο νερό. Αναφέρεται λανθασμένα και σαν "ζωικό λίπος" (wool grease), παρόλο που εδώ και 150 χρόνια είναι γνωστό πως δεν περιέχει γλυκερίδια (δηλαδή λίπη) και στην πραγματικότητα είναι κηρώδης και όχι λιπαρή ουσία.



Ο ρόλος της λανολίνης
Η λανολίνη αδιαβροχοποιεί το τρίχωμα του προβάτου. Υπάρχουν συγκεκριμένες ράτσες προβάτων που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες λανολίνης από άλλες (όπως τα Merinos, φωτό δεξιά). Η συλλογή της γίνεται στο στάδιο της επεξεργασίας του μαλλιού, μετά το κούρεμα, είτε με συμπίεση του μαλλιού σε κυλίνδρους είτε με τη διαδικασία του βρασμού. Δείτε ένα video σχετικά με την παραγωγή της λανολίνης εδώ.

Ο ρόλος της λανολίνης είναι να προστατεύει το μαλλί και το δέρμα του προβάτου από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία. Επίσης εικάζεται πως παίζει κάποιο ρόλο στην υγιεινή του καλυπτήριου συστήματος (επιδερμίδα, χόριο και υποδερμάτιο πέταλο, φωτό αριστερά) του ζώου. Οι εφαρμογές της λανολίνης και των παραγώγων της στην καθημερινότητα προσανατολίζονται προς αυτή τη κατεύθυνση. Στη φροντίδα και το καλλωπισμό του ανθρώπινου δέρματος.

Σύνθεση και ιδιότητες
Όπως συμβαίνει με όλα τα φυσικά προϊόντα η λανολίνη δομικά είναι σύνθετη ουσία. Σε καθαρότερες μορφές αποτελείται από μακρά άλυσο εστέρων σχεδόν κατά 97%, με το υπόλοιπο ποσοστό να αποτελείται από διάφορους τύπους αλκοόλης, οξέων και υδρογονανθράκων. Η βιοτεχνική ή βιομηχανική παραγωγή της υπάγεται σε αυστηρούς ελέγχους επιπέδων εντομοκτόνων, που χρησιμοποιούνται στα ζώα, από το 1992. Η λανολίνη φαρμακευτικής καθαρότητας, που έχει δηλαδή υποστεί επεξεργασία ώστε να είναι καθαρή από οποιαδήποτε ξένη ουσία, όπως οξειδωτικούς παράγοντες και λοιπές ακαθαρσίες από το περιβάλλον, είναι λευκή και άοσμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοικτά έλκη και έκζεμα. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως η λανολίνη ενυδατώνει και περιποιείται εξαιρετικά το δέρμα για πολλές ώρες από την εφαρμογή της (η δράση της φτάνει τις 8 ώρες). Ενυδατώνει και επανορθώνει την επιδερμίδα πολύ ανώτερα από τη γλυκερίνη και τη βαζελίνη σε συνδυασμό (The lanolin book. Hamburg: Beiersdorf AG, 1999).


Εφαρμογές
Είναι πολύ καλός μαλακτικός παράγοντας και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη κοσμητολογία, σε καλλυντικά προσώπου, χειλέων, κρέμες ξυρίσματος, αλοιφές για τη φροντίδα του δέρματος των νεογνών και κυρίως σε κρέμες για τις ερεθισμένες και σχισμένες θηλές των γυναικών στη γαλουχία. Έχει και ιδιότητες γαλακτωματοποιητή. Επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, σε αντισκωριακά, λιπαντικά και αδιαβροχοποιητικά προϊόντα. Εσείς προσθέστε το αρχικά σε lip balm ή σε κρέμα για τα σκασμένα χέρια και θα δείτε απίστευτη διαφορά.
Τώρα το που θα τη βρείτε είναι ένα θέμα γιατί, αν και κτηνοτροφική χώρα η Ελλάδα, δεν είναι και πολύ διαδεδομένη η χρήση της ώστε να πωλείται στα μαγαζιά. Λανολίνη δε βρήκα στην ελληνική αγορά, παρά μόνο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχω βρει φυτικό υποκατάστατο λανολίνης, ένας θεός θα ξέρει ακριβώς τι ουσία είναι αυτή. Προτιμήστε τη δοκιμασμένη λύση του ebay και κυρίως από χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που είναι έτη φωτός μπροστά στην εκτροφή προβάτων και τη διάθεση των προϊόντων τους.

Credits: open.edu, wikipedia, webmd, lanolin

7 σχόλια:

  1. Ψάχνοντας στο internet ανακάλυψα ένα φυσικό-λέει-υποκατάστατο λανολίνης ( http://ftiaxnokallyntika.gr/products-page/alles-protes-iles-gia-kallyntika/fytiko-ypokatastato-lanolinis/ )...Υπάρχει περίπτωση να αξίζει τον κόπο...? Συμφέρει να το πάρει κανείς...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια βασική αρχή του blog είναι να μη κατευθύνει τους αναγνώστες προς την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων και να αποφεύγεται κάθε είδους διαφήμιση ή δυσφήμιση.
    Το έχω δει και εγώ το προϊόν. Δε ξέρω τι ακριβώς είναι. Η λανολίνη είναι το "σμήγμα" από το μαλλί του προβάτου. Φυτική δε μπορεί να είναι. Άρα το προϊόν ή απέχει έτη φωτός από τη φυσική λανολίνη ή ποιός ξέρει από που προέρχεται και τι είδους επεξεργασία έχει υποστεί.
    Είναι σαν να σου λέω, "Λουκία προχθές που πήγα στο σούπερ βρήκα ένα φυτικό υποκατάστατο μοσχαρίσιου κρέατος. Λες να αξίζει να το πάρω;"
    Το πιάνεις το νόημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Και πάλι συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά!
    Είμαι στη σκέψη να φτιάξω μόνη μου λανολίνη. Είναι εξάλλου η εποχή που κουρεύουν τα πρόβατα! Έχω ήδη τις άκρες για να προμηθευτώ μαλλί προβάτου! Το μόνο μου θέμα είναι οι αναλογίες, το πόσο μαλλί σε σχέση με το αλάτι. Επίσης πόση λανολίνη δίνει παράδειγμα μισό κιλό μαλλί! Μήπως κάποιος έχει δοκιμάσει να φτιάξει και ξέρει ή τις βρήκε στο διαδίκτυο? Γιατί εγώ ψάχνοντας δε βρήκα, δυστυχώς...
    Στη χειρότερη θα πειραματιστώ και θα μοιραστώ τα αποτελέσματα μαζί σας!
    Ευχαριστώ πολύ!!!
    Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει σιγουρα στα Φαρμακεια ως ενυδατικη για τις θηλες, απο το θηλασμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα λανολίνη? Αλλά ζωική όχι χημικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζητηστε από το φαρμακείο σας "purelan".
    Είναι 100% λανολινη και την αγοράζουν κυρίως γυναίκες που θηλάζουν. Αυτο βέβαια δεν πάει να πει ότι δε μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει και αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF