Βούτυρο Karité

Το βούτυρο karité ή αλλιώς shea butter είναι ένα κιτρινωπό ή ιβουάρ στο χρώμα φυτικό λίπος, που έχει αφαιρεθεί από τον καρπό του αφρικανικού δέντρου Vitellaria paradoxa με έκθλιψη.

Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά ως ενυδατικός παράγοντας σε κρέμες, αλοιφές ή lotion. Στην Αφρική, το βούτυρο karité χρησιμοποιείται ευρέως στο μαγείρεμα, ως μέσο αδιαβροχοποίησης διαφόρων υλικών, στο χτένισμα, στη παρασκευή κεριών, καθώς επίσης και ως συστατικό θεραπευτικών αλοιφών. Στη Ghana, το χρησιμοποιούν ως lotion για την προστασία και ενυδάτωση του δέρματος κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Στη Νιγηρία κάνουν με αυτό εντριβές σε πονεμένους μύες και αρθρώσεις.
Η βασική χρήση του karité, εκτός Αφρικής, είναι στα καλλυντικά ως παράγοντας ενυδάτωσης, σε γαλακτώματα και conditioner, για ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά. Λιώνει σε θερμοκρασία σώματος και απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βουτύρου οφείλονται στη παρουσία στα συστατικα του πληθώρας λιπαρών οξέων και φυτοστερολών, μη σαπωνοποιήσιμων, όπως ελαϊκό οξύ, στεατικό οξύ, λινελαϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, λινολενικό οξύ και αραχιδικό οξύ. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Α και Ε, που συναντούμε και στο πράσινο τσάι. Επίσης περιέχει κινναμωμικό οξύ, που του προσδίδει μικρό δείκτη προστασίας ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και βοηθά στην επούλωση σε ηλιακά εγκαύματα. Τα τελευταία χρόνια μελετάται η συμβολή του βούτυρου καριτέ στον έλεγχο και τη θεραπεία διαφόρων μορφών ψωρίασης και εκζέματος, καθώς και άλλων δερματολογικών παθήσεων.

Χρήσεις και εφαρμογές
Χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία, σε μικρές ποσότητες, λόγω της ιδιότητάς του να αφήνει ένα μικρό ποσοστό ασαπωνοποίητου ελαίου στο σαπούνι, καθιστώντας το πολύ ενυδατικό. Στις άλλες χρήσεις του βουτύρου συγκαταλέγεται η φροντίδα μουσικών οργάνων από ξύλο και δέρμα, όπως τα κρουστά, η μαγειρική και η παραγωγή μαργαρίνης.
Προτιμήστε καλής ποιότητας βούτυρο karité (unrefined ή Grade Α) για καλλυντική χρήση, γιατί υπάρχουν 5 ποιότητες, ανάλογα με τη μέθοδο εξαγωγής και την επεξεργασία. Το επεξεργασμένο karité (Grade C), έχει λευκό χρώμα. Είναι τέλειο σε κρέμες ενυδάτωσης και θεραπείας, αλλά είναι απλά εκπληκτικό σε lip balm.

1 σχόλιο:

  1. πολυ καλη η προσπαθεια η προσπαθεια που γινεται να ενημερωθει το κοινο για τα φυσικα προιοντα..μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF