Χειροποίητο αντιηλιακό· Αξίζει;

Με τη γενική ανησυχία που επικρατεί όσον αφορά τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, έχουν μπει στο στόχαστρο με τη σειρά τους και τα αντιηλιακά προϊόντα. Όλοι μας ψάχνουμε υγιεινές εναλλακτικές σε όλα τα επίπεδα. Όμως ας σκεφτούμε για ένα λεπτό και ας αναρρωτηθούμε: Μέχρι που φτάνουν τα όρια του χειροποίητου; Είναι όλα τα σπιτικά προϊόντα πραγματικά αποτελεσματικά; Μήπως είναι καλύτερο να αφήσουμε μερικά πράγματα όπως έχουν;


Ο ήλιος πλέον δεν αστειεύεται. Δε ξέρω αν φταίει η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή οι εξωγήινοι. Καλό είναι να μη παίζουμε με την υγεία μας γιατί τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος είναι πλέον πολλά. Είναι άλλο θέμα να φτιάξουμε μια σπιτική ενυδατική κρέμα ή ένα χειροποίητο σαπούνι με αγνά υλικά ή τυρί και γιαούρτι, που θα μας κάνει μόνο καλό, και άλλο να εμπιστευόμαστε τυφλά τον οποιονδήποτε άγνωστο που ανήρτησε μια συνταγή για χειροποίητο αντιηλιακό στο διαδίκτυο, που ίσως μας στοιχίσει τελικά πολύ ακριβά.

Αντιηλιακή επιστήμη
Η παρασκευή αντιηλιακών προϊόντων στο σπίτι δεν είναι, κατά τη ταπεινή μου άποψη, μια τόσο καλή ιδέα. Όταν παρασκευάζουμε αντιηλιακό δε ρίχνουμε απλά τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Δεν είναι τόσο απλό.
Σε ένα αντιηλιακό προϊόν υπάρχουν οι εξής παράμετροι: SPF ή δείκτης αντιηλιακής προστασίας, αδιαβροχότητα και υποαλλεργικότητα. Αυτές οι παράμετροι δυστυχώς δε μπορούν να προσδιοριστούν ή και να επιτευχθούν στο σπίτι αλλά μόνο στο εργαστήριο με διάφορες εξειδικευμένες μετρήσεις και εξοπλισμό.
Συνταγές θα βρείτε αμέτρητες, κυρίως στο internet. Η πλειονότητα τους έχουν για συστατικά λάδι καρύδας, βούτυρο shea, μερικά ακόμη λάδια, αιθέρια έλαια και, last but not least, οξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν φυσικά τη UV ακτινοβολία. Λειτουργούν όμως; Μπορεί το σπιτικό αντιηλιακό να μας προστατέψει επαρκώς; Οι απόψεις διίστανται.

Στο δια ταύτα
Ας υποθέσουμε πως έχετε βρει μια "αξιόπιστη" συνταγή, έχετε βρει και τις πρώτες ύλες και ξεκινάτε με τη παρασκευή του αντιηλιακού προϊόντος. Το βασικό πρόβλημα είναι πως κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα τι δείκτη προστασίας θα έχει το αντιηλιακό που μόλις παρασκευάσατε. 2; 5; 10; 20; 0; Αν μια συνταγή σας δώσει συγκεκριμένο αριθμό SPF κατά 99% πρόκειται για ανακρίβεια, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα site που ισχυρίζονται οτί υπάρχει τρόπος προσδιορισμού.


Το επόμενο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι να καταφέρετε να αναμίξετε τελείως τις "σκόνες", οξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, με τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής. Δυστυχώς μάλλον δε θα το καταφέρετε. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται "ομογενοποιητές" και κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά· αναμιγνύουν σε υψηλότατες ταχύτητες και πίεση τα επιμέρους συστατικά, στη προκειμένη περίπτωση τα μόρια του οξειδίου του τιτανίου και του ψευδαργύρου, ώστε να ομογενοποιηθούν με την υδατική ή τη λιπαρή φάση του προϊόντος. Και επειδή, πάλι δυστυχώς, δεν έχετε στο σπίτι σας τέτοια μηχανήματα θα κάνετε την ανάμιξη με το χέρι ή με mixer χειρός. Ή στη καλύτερη των περιπτώσεων με stick blender.
Γιατί σας εξηγώ όλα τα παραπάνω; Για να συνειδητοποιήσετε οτί η αντιηλιακή κρέμα σας δε θα έχει την ίδια περιεκτικότητα σε προστατευτικά συστατικά σε όλο της το "σώμα". Αποτέλεσμα θα είναι εσείς μεν να το απλώνετε ομοιόμορφα πάνω σας, με την εντύπωση πως είστε προστατευμένοι, και αυτό να προστατεύει μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, στα οποία ενσωματώθηκε επαρκώς ο προστατευτικός παράγοντας. Κοινώς θα έχετε περιοχές του σώματος ακάλυπτες. Στη καλύτερη των περιπτώσεων θα κάνετε αντιαισθητικές διχρωμίες. Στη χειρότερη θα καείτε, επίσης ανομοιόμορφα.
Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε καθαρά τους σβώλους που έχει κάνει η σκόνη με το λάδι βάσης (μικροσκόπιο).


Το άλλο θέμα είναι το έλαιο βάσης. Έχει τύχει να πασαλειφτείτε ποτέ με λάδι, ή χειρότερα με baby oil, και να κάνετε ηλιοθεραπεία; Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Έγκαυμα.
Αυτό ακριβώς θα σας συμβεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, με το αντιηλιακό προϊόν που θα φτιάξετε στο σπίτι. Το λάδι ή όποια άλλη λιπαρή ύλη χρησιμοποιήσετε έχει την ιδιότητα να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία UV και να της επιτρέπει να διεισδύσει το δέρμα πιο εύκολα. Πέρα από το έγκαυμα που κινδυνεύετε να πάθετε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ακούει στο όνομα μελάνωμα. Επιπλέον το οξείδιο του τιτανίου και του ψευδαργύρου δεν είναι από μόνα τους ικανά να προστατεύσουν επαρκώς την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Tips για φυσική αντιηλιακή προστασία
Στο πρόσφατο παρελθόν, τον περασμένο αιώνα για την ακρίβεια, η εργασία των ανθρώπων περιλάμβανε πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι δουλειές "γραφείου" ήταν πολύ περιορισμένες και οι περισσότεροι απασχολούνταν με υπαίθριες εργασίες όπως γεωργία και κτηνοτροφία, αλιεία, ανοικοδόμηση κτιρίων κτλ. Η λέξη "αντιηλιακή κρέμα" ήταν τότε σχετικά άγνωστη και οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μετρημένες στα δάκτυλα.


Οι τρόποι που προστατεύονταν οι παλαιότεροι από τον ήλιο ήταν απλοί και αποτελεσματικοί. Φορούσαν περισσότερο ρουχισμό από ότι εμείς σήμερα ή τουλάχιστον τα ρούχα τους κάλυπταν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος, τις ώρες που εκτίθεντο στον ήλιο. Απέφευγαν την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, που η ακτινοβολία έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, και τέλος διατρέφονταν με πραγματικό και αγνό φαγητό. Τι σημασία έχει αυτό το τελευταίο; Γνωρίζετε πως μπορούμε να μετριάσουμε σε μεγάλο βαθμό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας, τροποποιώντας τη διατροφή μας;
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο (σε μέγεθος) όργανο του ανθρώπινου σώματος. Όταν διατρεφόμαστε με "σκουπίδια" το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίζει και δε μπορεί να μας προστατέψει έναντι της ακτινοβολίας διαμέσου των κυττάρων του δέρματος. Η κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα μας για να αντισταθεί φυσικά στον ήλιο αλλά και τη φωτογήρανση.
Υπάρχουν μερικά έλαια που παρουσιάζουν αντιηλιακή προστασία.
  1. Λάδι καρύδας
  2. Σησαμέλαιο
  3. Λάδι κάνναβης
  4. Λάδι avocado
  5. Αραχιδέλαιο
Όλα τα παραπάνω έλαια παρουσιάζουν δείκτη προστασίας (SPF) από 4 εώς 10.
  1. Βούτυρο shea
Έχει δείκτη SPF 6-10.
  1. Σιτέλαιο
Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό έλαιο, με δείκτη SPF περί το 20.
  1. Καροτέλαιο 
Εχει υπολογιστεί οτί έχει SPF γύρω στο 30.
  1. Λάδι σμέουρου (Raspberry seed oil) 
Έχει τον υψηλότερο δείκτη προστασίας από όλα τα έλαια, γύρω στο 30-50. 
Δε σημαίνει οτί αν αλειφτείτε με τα παραπάνω λάδια και βγείτε στον ήλιο δε θα πάθετε τίποτα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Η παραπάνω λίστα ενδιαφέρει αυτούς που επιθυμούν να παρασκευάσουν το δικό τους αντιηλιακό προϊόν.
Συμπέρασμα
Εναποθέτωντας τις ελπίδες σας στο αντιηλιακό που φτιάξατε με τα χεράκια σας καταφέρνετε να μεγιστοποιήσετε τον κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου. Τα αντιηλιακά προϊόντα του εμπορίου περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και παρασκευάζονται έπειτα από αρκετές χημικές διεργασίες. Αν και οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ήδη την απέχθεια μου για οτιδήποτε χημικό, το αντιηλιακό δεν προσφέρεται για πειραματισμούς. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε σχεδόν όλα τα προϊόντα του εμπορίου, όπως και μερικά φάρμακα, αλλά όχι όλα.

Όλες οι ουσίες, φυσικές ή χημικές, που υπάρχουν στον πλανήτη είναι εν δυνάμει αλλεργιογόνες. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο βαμβάκι, στο χρυσό, ακόμα και στον ήλιο. Αν ένα προϊόν σας προκάλεσε αλλεργική αντίδραση δοκιμάστε κάποιο άλλο, μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που ταιριάζει στο δέρμα σας.
Επιλέξτε ένα καλό αντιηλιακό (κάντε οικονομία κάπου αλλού, όχι εδώ) με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF>30) και εφαρμόζετε το κάθε φορά που η καθημερινότητα σας περιλαμβάνει υπαίθρια δραστηριότητα και όχι μόνο όταν πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα.
Δε θα δώσω συνταγή γιατί από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως δε φτιάχνω και δε χρησιμοποιώ χειροποίητο αντιηλιακό. Κάντε και εσείς την έρευνα σας πριν προχωρήσετε στη παρασκευή οποιουδήποτε αντιηλιακού προϊόντος.

19 σχόλια:

  1. πολυ ωραια τα λες κ παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν !
    σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό αν θα μπορούσα να φτιάξω αντηλιακό και δεν κρύβω πως είχα αρκετούς ενδοιασμούς μιας και δεν ήμουν απολύτως σίγουρη αν θα ήταν όπως θα έπρεπε .
    και το άρθρο σου ήρθε πάνω στην ώρα !
    σ' ευχαριστούμε πολύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισης το λαδι υπερικου (σπαθχορτο) και το λαδι αργκαν προσφερουν προστασια απο τον ηλιο.
    Εχεις πολυ δικιο να εχεις τις επιφυλαξεις σου για τα αντιηλιακα home made! Ο ηλιος οντως δεν αστειευεται και αξιζει να επενδυσουμε σε ενα καλο αντιηλιακο, τοσο για μας αλλα πιο πολυ για τα παιδια μας!! Εκτος απο τον δεικτη SPF, πρεπει να ελεγχετε και τον δεικτη UVA. Οταν η ενδειξη UVA ειναι μεσα σε ενα κυκλακι, τοτε σημανει οτι το UVA ειναι μεσα στα επιθυμητα ορια, συνηθως το 1/4 του SPF και προσφερει ικανοποιητικη προστασια. Ομως δεν ειναι παντα αρκετο! Ιδιως σε πολυ ευαισθητες επιδεμιδες, διαλεξτε αντιηλιακα που να αναγραφουν το UVA με αριθμο και να ειναι υψηλο. Ο υψηλος δεικτης UVA σημαινει κυτταρικη προστασια και κατ'επεκταση προστασια απο δερματικους καρκινους. Για το αντιηλιακο σας εμπιστευτειτε εξειδικευμενα καταστηματα και σιγουρα οχι τα ραφια των σουπερ-μαρκετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ προσοχή στο λάδι υπέρικου. έχει την ιδιότητα να δημιουργεί φωτοευαισθησία. στον ήλιο είναι περισσότερο πιθανό να δημιουργήσει έκζεμα και ουλές που δεν φεύγουν με τίποτα.
      Στέλλα

      Διαγραφή
  4. Το λάδι υπερικού προκαλεί φωτοευαισθησία και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στον ήλιο! Είναι καλό για μετά την ηλιοθεραπεία και το βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε εξωτερικη χρηση δεν ειναι, αντιθετως ειναι αριστο φιλτρο για την UV ακτινοβολια, αλλα δεν εχει διαρκεια και για να ειναι αποτελεσματικο θελει συχνες επαλειψεις! Φωτοευαισθησια και σε μερικες περιπτωσεις πολυ σοβαρη, προκαλει η εσωτερικη του ληψη! Σιγουρα ειναι καλο και μετα την ηλιοθεραπεια γιατι επανορθωνει τις βλαβες της επιδερμιδας απο την εκθεση στον ηλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/01/blog-post_9497.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγγνωμη αλλα εχω δει σοβαρη φωτοαντίδραση απο επάλειψη με σπαθόλαδο.το χέρι της κυρίας έγινε μαυροκόκκινο. δεν ξέρω αν είχε κι άλλες αντιδράσεις (φαγούρα κ.λ.π.) αλλά οπτικά ήταν χάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το σπαθόχορτο είναι βότανο του οποίου η χρήση, εσωτερικά ή εξωτερικά, δε πρέπει να συνδυάζεται με έκθεση στον ήλιο. Γιαυτό και είχε τα αποτελέσματα που παρατήρησες.
    Διάβασε εδώ περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω παλι πιστευω οτι το αντιλιακο που θα φτιαξεις σπιτι σου για τα παιδια σου ειναι κλασεις ανωτερο απο τα φαρμακευτικα και ενυδατωνει καλυτερα την επιδερμιδα αν πας στην θαλασσα μετα τις 5 το απογεμα που ετσι και αλλιως απο τις 1 μεχρι τις 4 ειδικα για τα παιδια ειναι απογορευτικο για εξοδο ασχετα ποση ωρα θα καθισεις γιατι υπαρχει και ο κινδυνος της ηλιασης και της θερμοπληξιας που ειναι πολυ σοβαροι ειδικα για παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω ποτε δε βαζω αντιηλιακα του εμποριου και ουτε προκειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δε μας λενε οι επιστημονες οτι το δερμα του καθενος αντιδρα διαφορετικα ουτε και που οφηλετε αυτη η διαφορετικη αντιδραση, παρα μονο να ενοχλποιουν ενα πραγμα που εχει απιστευτα ευεργετικες ιδιοτητες για τον ανθρωπο οπως ο ηλιος,δε μας λενε οτι τα αντιλιακα προκαλουν καρκινο λογω των συστατικων τους ουτε οτι μπλοκαρουν της ακτινες του ηλιου με αποτελεσμα να αποτρεπουν το σωμα να φτιαξει την βιταμινη d που εχει αποδηχτει οτι δε μπορει να αντικατασταθει απο κανενα συμπληρωμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην χρησιμοποιησετε σπαθοχορτο στον Ηλιο .δημιουργει παναδες.δεν το γνωριζα και δυστυχως το προσωπο μου γεμισε στιγματα που το καλοκαιρι φαινονται με το μαυρισμα .Το εχω εδω και τρια χρονια περιπου και μπορω να πω οτι εχει ηρεμησει λιγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΗΗΗΗΗΗ βάλετε ποτέ βαλσαμέλαιο στον ήλιο! Ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΩ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΠΑΛΛΑ ΣΑΙΤ. ΟΤΙ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΥΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΟΤΑΝ ΔΕ ΒΓΕΙΣ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σας.
    Πέρσι είχα φτιάξει το δικό μου αντηλιακό, για προσωπική χρήση. Είχα βάλει λάδι καρύδας, καροτέλαιο και σησαμέλαιο.
    Χωρίς αιθέρια και αρώματα.
    Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Δεν κάηκα, δεν ξεφλούδισα, γενικά είδα καλό αποτέλεσμα.
    Όμως.. υπάχει πάντα το όμως, Δεν κυκλοφορούσα τις πολύ μεσημεριανές ώρες για πολλή ώρα και αν έπρεπε να βγω στις 2 ή 3 το μεσημέρι, πήγαινα πάντα από μέρη με σκιά.
    Αυτό που ξέρω από την μικρή μου εμπειρία είναι το "μέτρον άριστον".
    Εξ' άλλου το τι αντίδραση θα έχει το αντιηλιακό επάνω μας, εξαρτάται πάντα και από τον τύπο δέρματος του καθενός.
    Η σύζυγος που έχει λευκό δέρμα, το χρησιμοποίησε και το αποτέλεσμα ήταν να κοκκινήσει έντονα, χωρίς να προκληθεί κάποιο έγκαυμα. Το απόγευμα έβαζε αλόη αντί after sun και είχε την αίσθηση της δροσιάς που χρειαζόταν.
    Αυτά τα ολίγα και από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα...κ βουτιες στο καταμεσημερο κ προστασια χωρις υποχωρησεις.διαλεξτε καπελακι,ρουχαλακια,κ πρωινοαπογευματινες ωρες παραλια,η' μεσημερι,ηλιοθεραπεια κ φουλ αντιηλιακο εμποριου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολυ χρησιμο το αρθρο σας.ευχαριστω για τις λεπτομερειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ιστοριες της χαλιμας για να πουλανε οι εταιριες καλλυντικων. Αν καθεστε 8 ωρες κατω απο τον καυτο ηλιο για να βλεπουν οι αλλοι το κορμι σας στην παραλια δεν σας φταινε οι σπιτικες κρεμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF