Σαπούνι με 100% λάδι καρύδας

Έχουμε πλέον μάθει πως το σαπούνι δε πρέπει να περιέχει παραπάνω από 30% λάδι καρύδας, γιατί θα ξηραίνει το δέρμα, και επιπλέον πως δε κάνουμε υπερλίπανση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8-10%, γιατί το σαπούνι θα είναι μαλακό, δε θα αφρίζει και θα εμφανίσει σημεία σήψης (ταγγίσματος). Τώρα που μάθαμε τους βασικούς αυτούς κανόνες, ας... τους καταργήσουμε!


Η παρακάτω συνταγή βασίζεται στη συνήθη πρακτική πολλών σαπωνοποιών, επαγγελματιών και μη, να φτιάχνουν σαπούνι με 100% λάδι καρύδας και να το υπερλιπαίνουν σε ποσοστό 20%. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο σαπούνι στο οποίο το αρνητικό αποτέλεσμα του λαδιού καρύδας αντισταθμίζεται από το μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης. Πως γίνεται αυτό;
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι. Το λάδι καρύδας δεν "ξηραίνει" το δέρμα. Έχει πολύ μεγάλη καθαριστική ικανότητα και απογυμνώνει το δέρμα από το φυσικό του σμήγμα, αφήνοντας μια δυσάρεστη αίσθηση ξηρότητας. Παρ'όλαυτα παραμένει ένα πολύ καλό λάδι για το δέρμα με υπέροχες ενυδατικές ιδιότητες. Αν λοιπόν αφήσουμε ένα 20% ελαίων ασαπωνοποίητα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαπούνι που θα καθαρίζει πολύ καλά και παράλληλα τα extra-ασαπωνοποίητα έλαια θα περιποιούνται την επιδερμίδα.
Το δεύτερο σκέλος που θα σας προβληματίσει είναι μήπως το σαπούνι "ταγγίσει" από τα παραπανίσια ασαπωνοποίητα έλαια. Λάθος. Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο σταθερά έλαια με μεγάλο χρόνο ζωής. Έτσι το σαπούνι σας δε θα χαλάσει, ακόμα και μετά από 2 χρόνια από τη στιγμή που το φτιάξατε. Με μόνη προϋπόθεση να μη περιέχει άλλα έλαια. Στη συγκεκριμένη συνταγή δε χωρούν πειραματισμοί. Λάδι καρύδας και μόνο.
Όσο για τον αφρό μην ανησυχείτε. Παρά το υψηλό ποσοστό υπερλίπανσης, που γενικά έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αφρισμό, το λάδι καρύδας αποδίδει τον πλουσιότερο αφρό από κάθε άλλο έλαιο.
Θα χρειαστείτε:
  1. 1000 gr λάδι καρύδας
  2. 146 gr καυστική σόδα
  3. 320 gr αποσταγμένο νερό
Σημείωση: Δε θα βρείτε πολλούς αυτοματοποιημένους υπολογιστές για να επαληθεύσετε τη ποσότητα σόδας, γιατί το ποσοστό υπερλίπανσης είναι πολύ υψηλό και συνήθως οι περισσότεροι υπολογίζουν μέχρι 10%. Κάντε τον εξής υπολογισμό: η τιμή σαπωνοποίησης του ελαίου καρύδας είναι 0,183. Από τη ποσότητα 1000 gr θέλουμε να σαπωνοποιήσουμε μόνο τα 800 gr και τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε ασαπωνοποίητα, ώστε να προκύψει υπερλίπανση 20%. Πολλαπλασιάστε το 800 με το 0,183 και θα πάρετε τη ποσότητα της καυστικής σόδας (146 gr).
Αν θέλετε να μάθετε να χειρίζεστε έναν νέο υπολογιστή, με πολλές παραμέτρους και πληροφορίες, δοκιμάστε τον soapcalc. Μπορείτε να επαληθεύσετε εκεί τη συνταγή, μιας και ο συγκεκριμένος δίνει επιλογή για οποιοδήποτε ποσοστό υπερλίπανσης.
Ακολουθήστε πιστά τα βήματα της παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο.
Αν κάνετε την ανάμιξη σόδας και ελαίου σε χαμηλή θερμοκρασία υπάρχει η πιθανότητα το σαπούνι να έχει κοκκώδη αίσθηση, που για πολλούς θεωρείται δυσάρεστη. Για να αποφύγετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που πιθανόν να σας δυσαρεστήσει, κάντε την ανάμιξη σε ελαφρώς μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Σε ελαφρύ trace, αν επιθυμείτε, προσθέστε άρωμα, χρώμα ή το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε.
Το σαπούνι αυτό θα σκληρύνει μέσα σε 12-18 ώρες, οπότε και θα το βγάλετε από το καλούπι για να το κόψετε.
Αφήστε το να ωριμάσει για 6-8 εβδομάδες και είναι έτοιμο για χρήση.
Η απλότητα της συνταγής και το ασυναγώνιστο αποτέλεσμα πρέπει ήδη να σας έχουν ερεθίσει τη περιέργεια.
Καλή επιτυχία!

10 σχόλια:

  1. Τι σημαίνει σαπωνοποιώ τα 800gr; Τα υπόλοιπα 200;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαίνει οτί τα 200 θα μείνουν ασαπωνοποίητα και έτσι θα έχω 20% υπερλίπανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασαπωνοποίητα σημαίνει ο,τι τα κρατάμε εκτός της διαδικασίας
    και τα προσθέτουμε στο τέλος στο μίγμα; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι. Ασαπωνοποίητα σημαίνει πως επειδή έχουμε βάλει λιγότερη σόδα από αυτή που απαιτείται για να σαπωνοποιηθεί όλο το λάδι, ένα ποσοστό θα μείνει ανέπαφο, δηλαδή "ασαπωνοποίητο". Αν απαιτείται να βάλεις μια ποσότητα λαδιού στο trace θα το αναγράφει ρητά η συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και μπράβο για την δουλειά που κάνεις και για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας. Έχω μία απορία. Όταν γράφεις αποσταγμένο νερο, εννοείς απιονισμένο? Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι το ίδιο... Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απιονισμένο είναι νερό στο οποίο έχουν απομακρυνθεί τα ιόντα, δηλαδή τα φορτισμένα μέρη των αλάτων. Η διαδικασία της αφαίρεσης των ιόντων στο απιονισμένο νερό γίνεται με χημική επεξεργασία, δηλαδή περνάνε κάποιες ουσίες από το νερό που αντιδρούν με τα άλατα, τα συγκεντρώνουν και έτσι μένει το νερό χωρίς άλατα.

    Το αποσταγμένο, ειναι νερό που έχει περάσει διαδικασία απόσταξης, δηλαδή το βράζουμε, μαζεύουμε τους υδρατμούς, τους επαναϋγροποιούμε και μένει καθαρό νερό, χωρίς άλατα. Μηχανική δηλαδή επεξεργασία και όχι χημική.

    Το απιονισμένο είναι καθαρισμένο από τα αλατα, το αποσταγμένο είναι καθαρισμένο από όλα. Αποσταγμένο νερό έχει στα supermarket, όπως ΚΑΙ απιονισμένο, το αναγράφει στην συσκευασία. Διαλέγεις και παίρνεις. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στη συγγεκριμενη συνταγη θα μπορουσα να αντικαταστησω μερος του νερου με φρεσκο κατσικισιο γαλα για να ειναι πιο ενυδατικο?εννοειται μονο με λαδι καρυδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα θα μπορούσα να το κάνω και μετη θερμή μέθοδο; εχω δοκιμάσει με την ψυχρή και μου άρεσε πολύ ωστόσο δεν θελω πάλι να περιμένω τόσο! ☺ ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/10/16 02:35

    Καλησπέρα, πολύ ωραία ιδέα και σε βγάζει από ταλαιπωρία.Αλλα στο soupcalc στην εκτιμηση μου βγάζει οτι να ναι.παρ ολα αυτα θα το δοκιμασω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/11/16 21:31

    καλησπερα να ρωτησω κατι εχω ενα κιλο καρυδελαιο κ 4 κιλα ελαιολαδο τη ποσοτιτα σοδα να βαλω να φτιαξω σαπουνακια αν ξερει καποιος ας μου πει ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF