Αμαμελίδα (Witch hazel)

Αν θέλετε να αποκτήσετε λίγα ψήγματα σοφίας από τους Ινδιάνους της Αμερικής, η αμαμελίδα είναι το βοτάνι σας. Η ονομασία "Αμαμελίς" ή μαμηλίς" υποδηλώνει την ομοιότητα του φυτού με τη μηλιά.


Προέρχεται από την Αμερική, ανήκει στη φυτική οικογένεια Hamamelidaceae και το πιο κοινό είδος ονομάζεται επιστημονικά Hamamelis virginiana.
Ανήκει στη κατηγορία των θάμνων, που όμως μπορεί να φτάσει τις διαστάσεις δέντρου, συνήθως όμως το ύψος κυμαίνεται από 3 εώς 8 μέτρα. Είναι γνωστό από πολύ παλιά στους καλλιεργητές, που το αποκαλούσαν και "winterbloom" επειδή άνθιζε το χειμώνα. Η αγγλική ονομασία "Witch Hazel" προέρχεται από τη μεσαιωνική εποχή και τη λέξη "wiche" ή "wice", που σημαίνει "εύκαμπτος" και αναφέρεται στα κλαδιά του φυτού. Αποτελείται από συστάδες κλάδων και από μεγάλα φύλλα, τα οποία ρίχνει το φθινόπωρο και έπειτα κάνουν την εμφάνιση τους τα όμορφα και περίεργα κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη και ο καρπός, που περιέχει λευκούς βρώσιμους σπόρους, γεμάτους με έλαιο. Είναι διακοσμητικό και συνάμα φαρμακευτικό φυτό. Τα διχαλωτά του κλαδιά χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στη ραβδοσκοπία, για την ανακάλυψη νερού ή και χρυσού.
Χρησιμοποιήθηκε πολύ από τους Ινδιάνους της Αμερικής, οι οποίοι έφτιαχναν με αυτό κατάπλασμα και το έβαζαν πάνω σε επώδυνα πρηξίματα, μώλωπες, πληγές και τσιμπήματα εντόμων.

Σύσταση
Τα φύλλα περιέχουν τανίνες και το παράγωγο τους γαλλικό οξύ, φλαβονοειδή, μια άγνωστη πικρή ουσία και αιθέριο έλαιο, με ελαφρώς αναισθητικές ιδιότητες. Ο φλοιός περιέχει επίσης τανίνες, γαλλικό οξύ, φυτοστερόλες, ρητίνη, σάκχαρα, έλαια και μερικές άλλες πικρές και άοσμες ουσίες. Η σύσταση αυτή της προσδίδει αναπλαστικές, συσφυγκτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Στη φαρμακευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και ο φλοιός. Έχει στυπτικές, τονωτικές, αντιαιμορραγικές, αναλγητικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το έγχυμα από τα φύλλα του χρησιμοποιήθηκε στη βοτανική σε περιπτώσεις βλεννόρροιας, οφθαλμίας, μηνορραγίας και στη περίοδο της ανάρρωσης μετά από αποβολή εμβρύου. Το αφέψημα από τα φύλλα ή το φλοιό είναι καλό τονωτικό για το πεπτικό σύστημα και χορηγείται εσωτερικά σε περιπτώσεις αιμορραγίας του στομάχου (πχ. έλκος), σε βλεννώδη ή αιματηρά κόπρανα και σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κολικούς.
Η αμαμελίδα έχει αγγειοσυσπαστική δράση στο μυικό χιτώνα των αγγείων, και ιδιαίτερα των φλεβών. Σταματά μικρές και μεγαλύτερες αιμορραγίες, εξωτερικά σε τοπική εφαρμογή και εσωτερικά με εσωτερική λήψη ή κατανάλωση του αφεψήματος. Είναι πολύ καλή για τη θεραπεία και την ανακούφιση από κιρσούς, αν τοποθετηθεί στον επίδεσμο με τον οποίο θα περιδεθεί το άκρο. Είναι επίσης κατάλληλη και για αιμορροΐδες, όπου χρησιμοποιείται το έγχυμα με τη μορφή υποκλυσμού ή υποθέτων.
Είναι αποτελεσματική σε δήγματα εντόμων και σε διάφορους τύπους δερματοπαθειών, όπως ακμή, ψωρίαση και έκζεμα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με τη μορφή εγχύματος για οφθαλμικές πλύσεις σε μολύνσεις, αντί για χαμομήλι.

15 Θεραπευτικές εφαρμογές με αμαμελίδα
Ανάλογα με το τρόπο που θα χρησιμοποιήσετε το βότανο, εκχύλισμα, έγχυμα, ανθόνερο, κατάπλασμα, αφέψημα κτλ., μπορείτε να ανακουφιστείτε από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.
  1. Ελέγξτε τα σπυράκια της ακμής και τα μαύρα στίγματα· Οι αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες της αμαμελίδας βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση των σπυριών και τη σύσφιξη των πόρων. Ταμπονάρετε το δέρμα με λίγο βαμβάκι και έγχυμα αμαμελιδας.
  2. Αντιμετωπίστε τον ερεθισμό πάνας και το σύγκαμα του μωρού σας· Ταμπονάρετε το πωπουδάκι του μωρού σας με φυσικό έγχυμα από αμαμελίδα για να παρατηρήσετε γρήγορα βελτίωση. Μη χρησιμοποιείτε κρέμες με χημικά.
  3. Αντιμετωπίστε τους μαύρους κύκλους· Η αμαμελίδα έχει την ιδιότητα να συσφίγγει τους χαλαρούς ιστούς. Βάλτε βαμβάκι ή γάζα εμποτισμένη με αμαμελίδα στα μάτια και αφήστε τη για μερικά λεπτά της ώρας.
  4. Ανακουφιστείτε από τις αιμορροΐδες· Αν φτιάξετε ένα μίγμα από αμαμελίδα και αλόη ή γλυκερίνη και το εφαρμόσετε τοπικά, θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το κνησμό και τη μικροαιμορραγία που αυτές προκαλούν.
  5. Ανακουφιστείτε από τους επώδυνους κιρσούς· Μουλιάστε έναν επίδεσμο ή κομπρέσσες σε νερό από αμαμελίδα και δέστε τα πόδια σας. Θα συσφίγξει προσωρινά τους ιστούς και θα σας ανακουφίσει από το πόνο και τη δυσφορία.
  6. Αντιμετωπίστε αλλεργίες από φυτά· Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποια αλλεργία από φυτά, πχ. κισσός, εφαρμόστε την αμαμελίδα όπως και στη περίπτωση της ακμής. Ανακουφίζει από το κνησμό και το πρήξιμο άμεσα.
  7. Αντιμετωπίστε τις φουσκάλες από την ανεμοβλογιά· Φτιάξτε ένα μίγμα από νερό αμαμελίδας, αλόη, μέλι και αιθέριο έλαιο (επιλέξτε ανάμεσα σε λεβάντα, μέντα, περγαμόντο και λεμόνι), βάλτε τα σε ένα μπουκάλι με spray και ψεκάζετε το πρόσωπο. Θα σας ανακουφίσει από το κνησμό και θα κάνει τις φουσκάλες και τα σπυράκια να υποχωρήσουν γρηγορότερα.
  8. Απαλλαγείτε γρηγορότερα από μελανιές· Ταμπονάρετε τους μώλωπες 3 φορές την ημέρα με έγχυμα αμαμελίδας, για να εξαφανιστούν μια ώρα αρχίτερα.
  9. Ανακουφιστείτε από τους ερεθισμούς μετά το ξύρισμα· Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αμαμελίδας θα σας ανακουφίσουν από τους αντιαισθητικούς ερεθισμούς μετά το ξύρισμα. Εφαρμόστε ταμποναριστά πριν και μετά το ξύρισμα.
  10. Περιποιηθείτε τα ηλιακά εγκαύματα· Μια από τις ειδικότητες της αμαμελίδας είναι η περιποίηση του κατεστραμμένου δέρματος. Αν βάλετε αμαμελίδα πάνω στα ηλιακά εγκαύματα θα μειώσετε το χρόνο επούλωσης και θα αποτρέψετε το αντιαισθητικό ξεφλούδισμα του δέρματος.
  11. Περιποιηθείτε το ξηρό δέρμα· Αν εφαρμόσετε αμαμελίδα στο δέρμα αμέσως μετά το μπάνιο, θα "κλειδώσετε" την υγρασία πάνω σε αυτό.
  12. Κάντε αντισηψία σε πληγές και κοψίματα· Εκτός από τις αντισηπτικές της ιδιότητες, η αμαμελίδα θα βοηθήσει τις πληγές σας να κλείσουν γρηγορότερα.
  13. Ανακουφιστείτε από τσιμπήματα εντόμων· Δρα κατά του ενοχλητικού κνησμού και του οιδήματος που προκαλούν τα δήγματα εντόμων.
  14. Θεραπευθείτε από τη λαρυγγίτιδα· Κάντε γαργάρες με έγχυμα αμαμελίδας για να περιορίσετε το πόνο και το πρήξιμο.
  15. Αντιμετωπίστε τη ρινορραγία· Σε αιμορραγία της μύτης που επιμένει, βρέξτε λίγο βαμβάκι με έγχυμα αμαμελίδας και βάλτε το στο ρουθούνι που αιμορραγεί.
Προφυλάξεις χρήσης
Όπως συμβαίνει με όλα τα βότανα, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων όπως έγκυες γυναίκες, παιδιά, άτομα με αλλεργίες, χρόνια προβλήματα ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κτλ., που θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν προβούν στη χρήση οποιουδήποτε βοτανικού σκευάσματος. Η αμαμελίδα θεωρείται ασφαλές βότανο, αλλά δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. Αν παρ'όλαυτά κατά τη χρήση του βοτάνου αισθανθείτε αναπνευστική δυσχέρεια, σφίξιμο στο στήθος, ναυτία και τάση προς έμετο ή παρατηρήσετε εξανθήματα και οίδημα στο πόδια, διακόψτε τη χρήση του άμεσα και απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF