16 ασυνήθιστες χρήσεις για το μέλι

Το μέλι λίγο ή πολύ όλοι το γνωρίζουμε. Αν έχουμε κενά, ρίχνουμε μια ματιά σε αυτό το άρθρο.

Αυτό που θα μάθουμε σήμερα είναι που αλλού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι, πέρα από το να το αλείψουμε σε μια φέτα ψωμί για πρωινό.




1. Βάλτε το στα χείλια σας
Γνωρίζετε πως το να φτιάξετε το δικό σας lip balm είναι γελοία υπόθεση; Αν δε το γνωρίζετε, διαβάστε εδώ. Το μέλι είναι μια πολύ καλή προσθήκη σε τέτοιου είδους καλλυντικά, προσφέρει extra ενυδάτωση, καταπρϋνει τα σκασμένα και ταλαιπωρημένα χείλη και συντηρεί το προϊόν μας.





2. Φτιάξτε βοτανομέλι

 

Αν σας βρίσκονται φρέσκα, μυρωδάτα βότανα και δε ξέρετε τι να τα κάνετε, αυτή είναι η λύση για εσάς. Θερμάνετε μέλι σε bain parie μέχρι να γίνει υγρό και ρίξτε το σε ένα βάζο με καπάκι, όπου προηγουμένως έχετε τοποθετήσει το βότανο που επιλέξατε. Η αναλογία είναι 1 κουταλάκι του γλυκού βότανα σε 70 ml μέλι. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το στην ησυχία του για 1 εβδομάδα. Κάθε φορά που θα θέλετε να φτιάξετε χειροποίητη lotion, φτιάξτε μια άοσμη βάση και προσθέστε 1 κουταλάκι από το βοτανομέλι. Κατάλληλα βότανα είναι το θυμάρι, η λεβάντα, το γεράνι, το ρόδο, η μέντα, το χαμομήλι, ο βασιλικός, η μαντζουράνα, το εστραγκόν και το φασκόμηλο.




3. Κάντε το dip με κατσικίσιο τυρί
Αποτελεί ένα κλασικό και κλασάτο ορεκτικό. Βάλτε ένα κομμάτι κατσικίσιο τυρί σε ένα πυρίμαχο δοχείο, ρίξτε από πάνω μέλι και τριμμένα καρύδια και βάλτε το στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το τυρί και να λιώσει το μέλι. Σερβίρετε το με cracker ή με τις αράβικες πίτες που προτείνω και θα μείνει αξέχαστο σε εσάς και τους φίλους σας που θα το απολαύσουν.



4. Προετοιμαστείτε για το τέλος του κόσμου





Μπορεί να μην ήρθε στις 21/12/12, όπως το περιμέναμε, αλλά κάπου κοντά θα είναι (με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας). Το μέλι είναι μια τροφή που φημολογείται πως δε χαλάει ποτέ. Καλού κακού, βάλτε δυό 3κιλα στο κελάρι σας...









5. Πιείτε το
Όλοι γνωρίζουμε πως ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα στο αγαπημένο μας ρόφημα απογειώνει τη γεύση του και μας ανακουφίζει από το πονεμένο λαιμό. Μας χαρίζει extra ενέργεια και όλες του τις θεραπευτικές ιδιότητες.






6. Βάλτε το στα dressing και τις μαρινάδες σας

 



Δεν υπάρχει vinaigrette που να σέβεται τον εαυτό της, αν δε περιλαμβάνει μέλι. Δοκιμάστε στη μαρινάδα για το κρέας να προσθέσετε λίγο μέλι και αφήστε τους chef να σκίζουν τα πτυχία τους.











7. Κάντε μάσκα προσώπου
Το μέλι είναι φυσικό υγροσκοπικό με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως το δέρμα σας θα είναι παραπάνω από χαρούμενο, αν βάλετε μέλι πάνω του.








8. Δώστε ώθηση στην ενέργεια σας

 
Ξεχάστε τα ενεργειακά ποτά και τις ενεργειακές μπάρες πριν τη προπόνηση. Απλά φάτε ένα κουταλάκι μέλι και ξεκινήστε την άσκηση. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά και εδώ είναι η σχετική έρευνα.








9. Απολυμάνετε τα κοψίματα και τις πληγές σας
Το μέλι χρησιμοποιείται ως φυσικό αντισηπτικό. Ακριβώς επειδή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, χρησιμοποιείται στη περιποίηση πληγών και εγκαυμάτων. Η λαϊκή ρήση "Να σε κάψω Γιάννη να σ'αλείψω μέλι" αποτελεί πραγματικότητα.






10. Ξεπεράστε το hangover



Μετά το τελευταίο σας ξενύχτι και τη κατανάλωση μερικών παραπάνω ποτών, μη παίρνετε παυσίπονα. Βάλτε λίγο μέλι μέσα στο ρόφημα σας ή φάτε το με ψωμί. Τα σάκχαρα του μελιού θα επιταχύνουν θεαματικά το μεταβολισμό του αλκοόλ.








11. Κάντε το πιο φυσικό scrub

Το μέλι έχει εξαιρετικές απολεπιστικές ιδιότητες. Αναμίξτε το με τρίμμα από αμύγδαλα και λίγο χυμό λεμόνι για ένα scrub που σκοτώνει!











12. Κάντε μάσκα μαλλιών

Μετά το λούσιμο των μαλλιών, βάλτε στις άκρες λίγο μέλι. Αφήστε το για μερικά λεπτά και μετά ξεβγάλτε το. Τα μαλλιά θα ενυδατωθούν και θα αποφύγετε και το ενοχλητικό φριζάρισμα.







13. Φάτε τη κηρύθρα
Μετά από ένα γεύμα, αν δεν έχετε τη δυνατότητα να βουρτσίσετε τα δόντια σας, φάτε ένα κομματάκι από τη κηρύθρα του μελιού. Καθαρίζει τα υπολείμματα τροφών στα δόντια καλύτερα από οποιαδήποτε τσίχλα και επιπλέον σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται μετά τα γεύματα στη στοματική κοιλότητα.



14. Ξυπνήστε!
 

Αντί για καφεΐνη το πρωί, δοκιμάστε να κάνετε ένεση ενέργειας στον οργανισμό σας, με τη κατανάλωση λίγου μελιού. Το ίδιο κάνετε, αν στη διάρκεια της ημέρας, νιώσετε ληθαργικοί.









15. Διατηρείστε τα φρούτα σας
Η μαρμελάδα είναι πολύ passé. Διατηρείστε τις φράουλες και τα υπόλοιπα ευπαθή καλοκαιρινά φρούτα σε μια sauce από 1 μέρος μελιού με 10 μέρη νερό, σε ένα βάζο με καπάκι.







16. Χάστε βάρος
Αντικαταστήστε τη ζάχαρη στη διατροφή σας με μέλι. Το μέλι ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Με μέτρο πάντα!

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF