Ενυδατική lotion για τα χέρια

Αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τον "καρκίνο σε μπουκάλι" - lotion σώματος του εμπορίου, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε με ένα απολύτως φυσικό προϊόν που θα φτιάξετε στο σπίτι σε 10 λεπτά, με υλικά που θα επιλέξετε εσείς και όχι αυτοί.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υλικά που ταιριάζουν καλύτερα στο δέρμα σας ή στη χρήση που θέλετε να κάνετε στη lotion, πχ. καλέντουλα και χαμομήλι για τον ερεθισμό πάνας ή για ευαίσθητο δέρμα, ροδόνερο για το πρόσωπο κτλ., καθώς και το άρωμα που σας αρέσει. Οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι και εσείς επιλέγετε.
Για τη βασική συνταγή θα χρειαστείτε:
  • 1¼ της κούπας αποσταγμένο νερό
  • ¼ της κούπας emulsifying wax (γαλακτωματοποιητικός κήρος)
  • ¼ της κούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
  • 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο (λεβάντα, χαμομήλι ή όποιο άλλο προτιμάτε)
  • 2 πυρίμαχα δοχεία
  • Θερμόμετρο εργαστηρίου
  • Βαζάκι κρέμας (καινούριο ή από μια παλιά, τελειωμένη κρέμα)
Σε bain marie, στο ένα δοχείο, λιώνετε στο ελαιόλαδο το emulsifying wax. Έπειτα προσθέτετε το αιθέριο έλαιο και τη βιταμίνη Ε.


Σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνετε το νερό, στο άλλο δοχείο. Θερμομετρήστε το λάδι και το νερό και σιγουρευτείτε πως είναι και τα δύο περίπου στην ίδια θερμοκρασία, πριν τα αναμίξετε. Οι χημικοί προτείνουν η ανάμιξη να γίνεται στους 70°C.


Μόλις τα αναμίξετε, το μίγμα θα γίνει γαλακτώδες. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στο γαλακτωματοποιητή. Ανακατέψτε καλά, ιδανικά με μιξεράκι χειρός, και ρίξτε το μίγμα στο βάζο ή τα βάζα που επιλέξατε. Αφήστε το να κρυώσει όλη τη νύχτα. Το πρωί που θα ξυπνήσετε θα έχετε έτοιμη σπιτική lotion από τα χεράκια σας.

Σημειώσεις
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με κάποιο άλλο έλαιο της προτίμησης σας ή με αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σας.
  • Η βιταμίνη Ε είναι προαιρετική, αλλά κατά τη γνώμη μου δε πρέπει να λείπει από κανένα σπιτικό καλλυντικό, μιας και συντηρεί το προϊόν που θα φτιάξουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν έχει καμία παρενέργεια και επιπλέον μας χαρίζει τις ευεργετικές και κυρίως τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
  • Διατηρείται σε δροσερό μέρος για περίπου 3 μήνες, εφ'όσον προσθέσετε ως συντηρητικό τη βιταμίνη Ε. Αν τη παραλείψετε θα σας κρατήσει για λιγότερο χρόνο.
  • Μια καλή προσθήκη στις σπιτικές lotion και κρέμες που περιέχουν νερό, είναι μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree, λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του. Θα προστατεύσει το προϊόν από παθογόνους μικροοργανισμούς και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ακόμα περισσότερο.

2 σχόλια:

  1. Kαλησπερα!

    Ερωτηση.. το emulsifying wax ειναι το γνωστο μελισσοκερι η καποιο αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορώ να αντικαταστήσω με μελισσοκέρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF