Παρασκευή ελαίου καλέντουλας

Για να παρασκευάσουμε έλαιο εμποτισμένο με καλέντουλα θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και εξαιρετικό, βιολογικό ελαιόλαδο (μην προτιμήσετε ένα οποιοδήποτε, αν έχετε κάποιον δικό σας παραγωγό και είστε σίγουροι για την ποιότητα του, προμηθευτείτε απο εκεί).


Μπορείτε να παρασκευάσετε έλαιο καλέντουλας με όποιο άλλο έλαιο προτιμάτε, όπως ηλιέλαιο, ως πιο φθηνή εναλλακτική, ή αμυγδαλέλαιο, jojoba ή σταφυλοκουκουτσέλαιο, σε μια πιο gourmet εκδοχή.
Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, η απόφαση είναι δική σας. Τα άνθη είναι προτιμότερο να είναι αποξηραμένα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμπεριέχουν υγρασία η οποία, κατά την παραμονή στο βάζο στη διάρκεια της εκχύλισης, θα μπορούσε να προκαλέσει μούχλα.

Διαδικασία
Υπάρχουν δύο μέθοδοι παρασκευής λαδιού καλέντουλας. Ψυχρή και θερμή μέθοδος. Η θερμή μέθοδος είναι πιο γρήγορη, αλλά το τελικό λάδι δεν είναι τόσο δυνατό. Στη ψυχρή μέθοδο το βότανο έχει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να μεταφέρει στο λάδι τις πολύτιμες ουσίες του.

Ψυχρή μέθοδος
Η συνήθης αναλογία είναι 1 μέρος βοτάνου σε 2 μέρη λαδιού. Πιο απλά, γεμίστε κατά το ήμισυ ένα καθαρό, αποστειρωμένο βάζο με το βότανο, και μέχρι επάνω με το έλαιο που επιλέξατε. Κλείστε καλά, ανακινήστε και τοποθετήστε το κοντά σε ένα παράθυρο ώστε να το βλέπει ήλιος.
Την πρωτη εβδομάδα φροντίστε να το ανακινείτε καθημερινά. Μετά μπορείτε να το ανακινείτε μέρα παρά μέρα. Το αφήνετε συνολικά για 1 μήνα περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκχύλισης. Έπειτα, σουρώνετε το λάδι από τα πέταλα με ένα κομμάτι ύφασμα ή φίλτρο του καφέ και το αποθηκεύετε σε σκουρόχρωμο βάζο ή μπουκάλι. Προσθέτετε στο τελικό λάδι μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε ως συντηρητικό, 4-5 κάψουλες ή 1 κουταλάκι του γλυκού (αν είναι σε μορφή λαδιού), ανά μισό κιλό τελικού προϊόντος, και το ανακινείτε καλά. Γελοίο;

Θερμή μέθοδος
Η αναλογία είναι η ίδια, 1 μέρος καλέντουλα και 2 μέρη ελαίου. Τοποθετήστε τα υλικά σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο βάζο και βάλτε το σε bain marie για πολλή ώρα, περίπου 4 ώρες, ανακινώντας το κατά διαστήματα. Μόλις παρέλθει ο απιτούμενος χρόνος, αποσύρετε το βάζο από το bain marie και αφήστε το να κρυώσει. Σουρώστε το λάδι από τα πέταλα, με ένα κομμάτι ύφασμα ή φίλτρο του καφέ και αποθηκεύστε το σε σκουρόχρωμο βάζο ή μπουκάλι. Προσθέστε βιταμίνη Ε, όπως στη ψυχρή μέθοδο, και είναι έτοιμο. 
Διατηρείται σε μέρος σκιερό και δροσερό. Προτιμήστε ελαιόλαδο βιολογικό ή βιολογικά έλαια καλής ποιότητας για καλλυντική χρήση. Μην ξεχνάτε οτι όλα τα έλαια έχουν ημερομηνία λήξης, χρησιμοποιήστε το σε λιγότερο απο 1 χρόνο.

1 σχόλιο:

  1. Χρησιμοποιώ λαδι καλεντουλας που ειχα αγοράσει απο φαρμακείο πανακριβα αλλα το αποτέλεσμα ειναι εκπληκτικό, εχω ξυλοδαρμια στο ποσωπο και οταν το απλωνω σε λιγες ωρες η ξηροδερμια εξαφανίζεται και γενικα πλεον εχω 70% λιγότερη ξηροδερμια.
    Θέλω να φτιαξω το δικο Μου λαδι, με ψυχρή μέθοδο, θα χρησιμοποιήσω καλεντουλα αποξηραμένη η φρέσκια; θα χρησιμοποιήσω διαφανή η σκουρο βαζο; ευχαριστούμε πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF