Βούτυρο Murumuru

Το δέντρο από όπου παίρνουμε το καρπό λέγεται Attalea orbignya και ευδοκιμεί στη Βραζιλία, τη Βολιβία και το Περού, και ιδίως κατά μήκος του Αμαζονίου.

Φύεται σε περιοχές με πολύ νερό και μεγάλες βροχοπτώσεις. Παρουσιάζει κατά μήκος του κορμού και του φυλλώματος μεγάλα και σκληρά αγκάθια, που κάνουν τη συγκομιδή ιδιαίτερα δύσκολη. Οι σπόροι, από τους οποίους εξάγεται με έκθλιψη το βούτυρο, περιέχουν ποσοστό λίπους 40-42%.
Περιβάλλονται από τη πορτοκαλοκίτρινη σάρκα του φρούτου Astrocaryum Murumuru, που είναι βρώσιμο, και εξωτερικά από σκληρό περίβλημα (τσόφλι). Τα φρούτα αποξηραίνονται πριν τη διαδικασία συγκομιδής των σπόρων, γιατί μόνο έτσι είναι δυνατός ο διαχωρισμός των σπόρων από το πυρήνα. 1 kg φρούτων αντιστοιχεί σε 50 σπόρους. 100 kg φρούτων, αντιστοιχούν σε 27-29 kg σπόρου.

Ιδιότητες

Το βούτυρο του Murumuru είναι υποκίτρινο, έχει χαρακτηριστική οσμή και είναι πλούσιο σε ολεϊκά, μυριστικά και λαυρικά λιπαρά οξέα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δε ταγγίζει εύκολα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα έλαια. Επίσης περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α και C καθώς και Ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα. Η ποιότητα των λιπαρών του είναι ανώτερη από αυτή του φοινικέλαιου και του έλαιου καρύδας και έχει υψηλότερο σημείο τήξης από αυτά, περίπου στους 32.5°C, αλλά λιώνει αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα. Χρησιμοποιείται στη σοκολατοβιομηχανία, ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο και δίνει στη σοκολάτα πιο συμπαγή σύσταση. Έχει χαμηλή οξύτητα 3,9-5%, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ευαίσθητα δέρματα και συμβατό με όλα τα έλαια, ιδίως με αυτά που έχουν κηρώδη σύσταση. Είναι παραπλήσιο σε ιδιότητες με τη λανολίνη, δηλαδή δημιουργεί ασπίδα προστασίας κατά της απώλειας της υγρασίας. 

Εφαρμογές
Είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες του. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε ολεϊκά λιπαρά οξέα χαρίζει θρέψη, απαλότητα και ενυδάτωση στο δέρμα και τα μαλλιά. Αποκαθιστά την υγρασία στο δέρμα καθώς και την ελαστικότητα του. Δημιουργεί προστατευτικό film στην επιδερμίδα, ώστε να συγκρατεί την υγρασία και το προστατεύει, κάνοντας το ιδανικό για ξηρές επιδερμίδες. Είναι ωφέλιμο σε ηλιακά εγκαύματα και σε γηρασμένο από την ακτινοβολία δέρμα. Χρησιμοποιείται σε χαμηλά ποσοστά σε σαμπουάν, conditioner, κρέμες και lotion, σαπούνια, lip balm και αποσμητικά.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF