Jojoba, θησαυρός από την έρημο

Το έλαιο jojoba δεν είναι ουσιαστικά λάδι, αλλά ο υγρός κήρος (wax) που παράγεται από τους καρπούς του θάμνου Simmondsia chinensis. Είναι ιθαγενές φυτό της βόρειας Αμερικής και συγκεκριμένα της ερήμου Arizona, της νότιας California και του βορειοδυτικού Mexico.

Σήμερα καλλιεργείται εκτός από τις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στο Israel και στο Peru. Οι Ινδιάνοι το χρησιμοποιούσαν για αιώνες για να μαγειρεύουν και για να γιατρεύουν τις πληγές τους και τους πόνους. Σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως καλλυντικό και κυρίως για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Κάθε σπόρος jojoba περιέχει το μισό του βάρος σε λάδι. Το ακατέργαστο έλαιο είναι χρυσοκίτρινο, με ελαφρά οσμή λίπους, ενώ το κατεργασμένο είναι άχρωμο και άοσμο.
Το σημείο τήξης του είναι στους 10°C και δε περιέχει τριγλυκερίδια, σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτικά έλαια. Είναι βρώσιμο, αλλά είναι μη-θερμιδογόνο μιας και τα λιπαρά του δε μεταβολίζονται από το έντερο, αλλά αποβάλλονται άπεπτα, προκαλώντας στεατόρροια (αποβολή λίπους με τα κόπρανα).
Το έλαιο jojoba έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και σπάνια προκαλεί αλλεργίες, γιαυτό και προτείνεται για ιδιαίτερα ευαίσθητες επιδερμίδες. Δρα ως ενυδατικό και προστατευτικό απέναντι στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της σύνθεσης των εστέρων του, που μοιάζουν με αυτούς του φυσικού σμήγματος.


Η παραγωγή του σμήγματος εξασθενεί με την πάροδο της ηλικίας, που προκαλεί στο δέρμα θαμπάδα και ρυτίδες. Επίσης η φυσική έλλειψη ή υποπαραγωγή σμήγματος μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ξηροδερμία, πιτυρίδα και ψωρίαση. Το έλαιο "ξεγελάει" την επιδερμίδα να μη παράγει επιπλέον σμήγμα, που φράσσει τους πόρους και προκαλεί ακμή και επιπλέον το προστατεύει από βλαβερά βακτήρια. Περιέχει μυριστικό οξύ, βιταμίνη E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και μέταλλα όπως χρώμιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Ακόμη περιέχει ιώδιο, γεγονός που δικαιολογεί την αντιβακτηριδιακή του δράση. Διατηρεί τη σταθερότητα του, σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια.
Το λάδι jojoba, αν και ανώτερο ποιοτικά, χρησιμοποιήθηκε σαν αντικατάστατο του spermaceti, δηλαδή του λίπους φάλαινας, μετά την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας και της εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων της. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στη φαρμακευτική και στη κοσμητολογία, ως προσθήκη σε καλλυντικά, ενυδατικές κρέμες, lotion και conditioner, σε λάδια massage ή και αυτούσιο στην περιποίηση του δέρματος. Γίνονται επίσης έρευνες για τους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης του jojoba, λόγω της σταθερότητας του, στη βιομηχανία και στη παραγωγή βιοκαυσίμων.

7 μαγικές χρήσεις του λαδιού jojoba
1. Ως ενυδατικό νυκτός. Η χρήση του jojoba την ημέρα θα κάνει το δέρμα σας γυαλιστερό. Καλύτερα να χρησιμοποιείται το βράδυ πριν τη κατάκλιση, μόνο του ή σε συνδυασμό με ενυδατική κρέμα.
2. Αφαίρεση make-up. Απαλό και κατάλληλο τόσο για το πρόσωπο όσο και τα μάτια, βάλτε λίγες σταγόνες ελαίου σε ένα βαμβάκι και αφαιρέστε το μακιγιάζ.
3. Σαν ενυδατικό μετά το μπάνιο. Απλώστε λίγες σταγόνες σε χέρια, πόδια και άλλες περιοχές, ώστε το δέρμα να μην είναι ξηρό και "τραβάει".
4. Ως lip balm. Απλώστε το σκέτο στα χείλη για να τα περιποιηθεί και να τα ενυδατώσει.
5. Για τις παρανυχίδες. Φροντίστε τις παρανυχίδες σας κάνοντας απαλό massage με jojoba.
6. Περιποίηση για τα μαλλιά. Απλώστε jojoba στις άκρες ή προσθέστε λίγες σταγόνες στο conditioner.
7. Πριν το ξύρισμα. Για πρόσωπο και σώμα, αλείψτε με λάδι jojoba τις περιοχές του σώματος που θα ξυρίσετε και αφήστε το να απορροφηθεί, για να κάνετε μετά το πιο απαλό και ενυδατικό ξύρισμα της ζωής σας.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF