Λάδι Borage, το αντιφλεγμονώδες

Το λάδι borage προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Borago officinalis, ένα ετήσιο φυτό με πατρίδα τη Συρία, που εξαπλώθηκε στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και το Iran. Έχει χαρακτηριστικά μπλε άνθη με αστεροειδές σχήμα.

Το φυτό είναι γνωστό ως βοραγινό, μποράγκο ή αστρολούλουδο. Τα άνθη και τα φύλλα του είναι βρώσιμα, έχουν παραπλήσια γεύση με το αγγούρι, και χρησιμοποιούνται στις κουζίνες διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες από γ-λινολεϊκό οξύ (GLA), δηλαδή Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (essential fatty acids - EFA), που το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να συνθέσει μόνο του και πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή ή με συμπληρώματα.
Η περιεκτικότητα του λαδιού borage σε GLA φτάνει το 16-27%, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλο φυτικό έλαιο ή τροφή στη φύση, ακόμα και από το έλαιο του νυχτολούλουδου. Για την ακρίβεια 1 γραμμάριο λάδι borage είναι ισοδύναμο με 5 γραμμάρια EPO, ως προς την περιεκτικότητά τους σε GLA. Επιπλέον η μορφή του GLA, που προσφέρει το συγκεκριμένο λάδι, είναι ανώτερη ποιοτικά και πιο εύκολα χρησιμοποιήσιμη για τον οργανισμό, από το GLA που υπάρχει σε οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο. Τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (GLA) αναγνωρίστηκαν πως επιδρούν θετικά στη θεραπεία του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου στις γυναίκες (PMS), καθώς και άλλες γυναικολογικές παθήσεις. Επίσης είναι απαραίτητα για την καλή υγεία της τρίχας, του δέρματος και των νυχιών.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά, με τη λήψη καψουλών που περιέχουν το έλαιο, ή εξωτερικά, αυτούσιο δηλαδή το λάδι, πάνω σε προβληματικές περιοχές.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Γενικά το λάδι borage αναφέρεται χαϊδευτικά σαν "ο γιατρός των μαλλιών", γιατί κάνει πραγματικά θαύματα, όσον αφορά τη περιποίηση των τριχών και του τριχωτού της κεφαλής γενικά. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες. Συμφωνα με μελέτες, έχει θεραπευτική δράση σε ρευματολογικές και φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, κτλ. Θεραπεύει τη θυλακίτιδα, μια πάθηση που συμβαίνει όταν τα τριχοθυλάκια υποστούν βακτηριακή μόλυνση από μολυσμένα, με βακτήρια και μήκυτες, ύδατα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Επίσης θεραπεύει τη ξηροδερμία και τη πιτυρίδα, αφού έχει πολύ καλές ενυδατικές ιδιότητες. Είναι εξαιρετικό βοήθημα στην απώλεια τριχών και την αλωπεκία, αφού ενδυναμώνει τη τρίχα και ευνοεί την ανάπτυξη νέων τριχοθυλακίων. Είναι άριστος ενυδατικός και αντιγηραντικός παράγοντας που αποκαθιστά την ελαστικότητα, τη λάμψη και αναγεννά το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε σαλικυλικά το καθιστά ιδανική προσθήκη σε κρέμες κατά της ακμής, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων που του δίνουν. Τέλος, σε μια έρευνα που έγινε το 2007, αποδείχτηκε πως βοηθά στην απώλεια και τη διατήρηση του σωματικού βάρους, γεγονός που οφείλεται στο GLA που περιέχει. Το GLA επίσης μελετάται ως φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου, με θεαματικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για το μέλλον της νόσου (American Cancer Society).

Προφυλάξεις
Όπως συμβαίνει με όλα τα βότανα, η χρήση πρέπει να γίνεται με σύνεση και κάτω από την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Πριν τρέξετε στο φαρμακείο να αγοράσετε συμπληρώματα διατροφής με λάδι borage, καλό θα ήταν να γνωρίζετε μερικά πράγματα για το φυτό και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση του λαδιού, σε μορφή κάψουλας.
Πρήξιμο, ναυτία, δυσπεψία, κεφαλαλγία, ικτερική όψη δέρματος και οφθαλμών και σκούρα ούρα, είναι μερικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν από την εσωτερική λήψη. Σε περίπτωση που έχετε ηπατικές διαταραχές, διαταραχές πήξης του αίματος ή αλλεργίες, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν προχωρήσετε σε λήψη του σκευάσματος. Πάντα να αναγράφει το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε PA-free, δηλαδή ελεύθερο από pyrrolizidine alkaloids, φυτικές τοξίνες που χρησιμοποιεί το φυτό για την άμυνα του ενάντια σε έντομα και άλλους φυσικούς εχθρούς. Τα PA ανευρίσκονται στις φυτικές οικογένειες Asteraceae, Fabaceae και Boraginaceae, που στην τελευταία ανήκει το φυτό από όπου παίρνουμε το λάδι borage. Αυτές οι ουσίες όταν μεταβολίζονται στο ήπαρ, δημιουργούν ηπατοτοξικές ενώσεις που μπορεί να βλάψουν τα όργανα του σώματος ή και να προκαλέσουν καρκίνο. Στα έμβρυα και τα νεογνά, μέσω του πλακούντα ή του μητρικού γάλακτος, οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν συγγενείς διαμαρτίες, τερατογενέσεις και πρόωρο τοκετό. Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, σε εγκυμοσύνη και γαλουχία να μη λαμβάνεται το σκεύασμα σε καμία μορφή, μέχρι τα νέα επιστημονικά δεδομένα να μας διαβεβαιώσουν για την ασφάλεια του. Τέλος σε υψηλές ημερήσιες δοσολογίες (2-3gr) έχουν παρατηρηθεί περιστατικά σπασμών.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας.Μπορω να φτιαξω μονη μου λαδι μποραγκο και νυχτολουλουδου?Και αν ναι πως γινεται?Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF