Καστορέλαιο

Το συναντούμε με διάφορα ονόματα, όπως καστορέλαιο, ρετσινόλαδο, ρητινέλαιο, κικινέλαιο κτλ. Εξάγεται από το φυτό Ρίκινος ο κοινός (Ricinus communis) της οικογένειας των Ευφορβιδών. Είναι ένα σχεδόν άοσμο, υποκίτρινο έλαιο, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη σαπωνοποιία, στη χημική βιομηχανία, στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία χρωμάτων και λιπαντικών. Έχει συμπαγή σύσταση και δε παγώνει, ακόμα και σε πολύ χαμηλες θερμοκρασίες.

Στην Ιστορία αναφέρεται στο καστορέλαιο ο Ηρόδοτος, κατά το ταξίδι του στην Αίγυπτο, και τη χρήση του από τους Αιγύπτιους ως λάδι φωτισμού και εντριβής. Σπόροι του φυτού βρέθηκαν σε αιγυπτιακούς τάφους, ηλικίας 4.000 ετών. Στην Ινδία χρησιμοποιείται από το 2.000 π.Χ., ενώ οι Κινέζοι το έβαζαν στις μαγειρικές συνταγές τους και το χορηγούσαν σαν φάρμακο του πεπτικού συστήματος. Από το 4ο αιώνα π.Χ. εμφανίζεται στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως καθαρτικό και ως μέσο πρόκλησης τοκετού. Υιοθετήθηκε η χρήση του σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, όπως Περσία, Αφρική, Ρώμη και τελικά στην Αμερική. Το Μεσαίωνα θεράπευαν με αυτό διάφορες δερματικές νόσους.


Ονοματοδοσία και πρώιμη χρήση
Το όνομα του το πήρε κατά λάθος. Οι Βρετανοί έμποροι το 18ο αιώνα, που το εισήγαγαν από τη Jamaica, πίστευαν λανθασμένα οτί το έλαιο προέρχεται από τη λυγαριά (Agnus Castus) και όχι από το ρίκινο, από τον οποίο προέρχεται πραγματικά. Ένα λάθος που το 1926 έγινε η αιτία για την ονοματοδοσία της εταιρείας λιπαντικών "Castrol", η οποία πρώτη χρησιμοποίησε τροποποιημένο καστορέλαιο σε υγρά φρένων και λιπαντικά. Στη φασιστική Ιταλία του Mussolini χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο βασανισμού των πολιτικών κρατουμένων, λόγω της ισχυρής του υπακτικής δράσης, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά καλύτερα να μην επεκταθούμε πάνω σε αυτό το θέμα.

Ιδιότητες
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα πως το καστορέλαιο αποτελείται κατά 90% από ρικινελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που συνδέεται με έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στο έντερο και τη μήτρα. Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί πώς λειτουργεί το καστορέλαιο και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη λιγότερο επιβλαβών φαρμάκων. Έχει ακόμα ειπωθεί πως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση:
"Oncologists now use castor oil as a vehicle for delivering some chemotherapy drugs to cancerous tumors. A special formula of castor oil called Cremophor EL is used as a carrier for paclitaxel, a drug used to treat metastatic breast cancer and other tumors. Unfortunately, the vehicle sometimes causes problems of its own, including allergic reactions. This has prompted a search for substitute carriers."
Πρόκειται για ένα φθηνό λάδι με πολλές αρετές. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που το κάνει άριστο αντιγηραντικό παράγοντα, περιέχει Ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση και για αυτό το λόγο εφαρμόζεται σε δέρματα με ακμή ή άλλες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες. Επίσης έχει αναφερθεί αντιμηκυτιασική δράση. Είναι πολύ ενυδατικό λάδι, αφού διεισδύει στις στοιβάδες του δέρματος και παγιδεύει την υγρασία. Τέλος καθαρίζει τους πόρους από σμήγμα και νεκρά κύτταρα και μαλακώνει πέλματα, γόνατα και αγκώνες. Παλαιότερα το θεωρούσαν θεραπευτικό της τριχόπτωσης. Σήμερα οι περισσότερες γυναίκες το χρησιμοποιούν για τη περιποίηση φρυδιών και βλεφαρίδων.
Οι σαπωνοποιοί απλά το λατρεύουν. Δίνει στο σαπούνι υπέροχο, κρεμώδη αφρό και πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες. Προσθέστε το σε lip balm, ενυδατικές κρέμες και προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Θα το λατρέψετε.

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς όχι μόνο ο Μουσολίνι, αλλά κι ο "δικός μας" Μεταξάς το αξιοποίησε αρκούντως. Είναι το περίφημο ρετσινόλαδο. Το βλέπει πια κανείς σαν καλωπιστικό θάμνο, σε παλιές λαϊκές μονοκατοικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF