Προφυλάξεις χρήσης αιθέριων ελαίων

Χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια με φειδώ και προσοχή. Είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένες και πολύ ισχυρές ουσίες.

Να μην τα βάζετε σε βλεννογόνους ιστούς, στα μάτια ή τη περιοχή γύρω από τα μάτια. Αν έρθουν σε επαφή με αυτές τις περιοχές, ξεπλύνετε με φυτικό λάδι ή έστω νερό και ενημερώστε το γιατρό σας. Απαγορεύεται η απευθείας χρήση τους στο δέρμα (εξαιρούνται όσα αναφέρουν διαφορετικά, ρητώς, στις οδηγίες χρήσης τους). Να κρατάτε πάντα τα φιαλίδια με τα αιθέρια έλαια μακριά από παιδιά. Η πλειοψηφία των ελαίων είναι απαραίτητο να αραιωθούν πριν τη χρήση σε κάποιο έλαιο βάσης ή συνδυασμό τους.Πρέπει να γίνεται πάντα δερματικό test ανοχής στο εσωτερικό του αγκώνα ή του καρπού, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη κανονική χρήση. Αν παρατηρήσετε αντίδραση (ερυθρότητα, ερεθισμό, κνησμό κτλ.), μη χρησιμοποιήσετε το μίγμα. Ορισμένα έλαια προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως αγγελική, πορτοκάλι, περγαμόντο, λεμόνι κτλ.). Μετά την εφαρμογή αυτών των ελαίων, να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως.
Σε γενικές γραμμές, απαγορεύεται η χρήση των αιθέριων ελαίων σε εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες, σε άτομα με επιληψία ή με χρόνιες νόσους, σε βρέφη και παιδιά κάτω των 3 ετών, χωρίς ιατρική οδηγία.
Οι ενέσεις αιθέριων ελαίων απαγορεύονται αυστηρά. Σε περίπτωση ύπαρξης ιστορικού αναπνευστικής αλλεργίας, να αποφευχθεί η απευθείας εισπνοή των ατμών των αιθέριων ελαίων. Μην συνδυάζετε αιθέρια έλαια και φαρμακευτική αγωγή οποιασδήποτε φύσης, χωρίς ιατρική οδηγία.
Η χρήση τους θα πρέπει πάντα να γίνεται με σύνεση και με σύμβουλο τις οδηγίες χρήσης και τις ενδείξεις - αντένδειξεις του κάθε ελαίου. Ζητήστε τη συνδρομή εξειδικευμένου αρωματοθεραπευτή για οποιαδήποτε θεραπευτική ένδειξη ή θεραπεία από του στόματος.


Προσοχή στη χρήση από εγκύους. 

Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 2107793777

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF