Αναλγητικό body butter

Η παρασκευή του συγκεκριμένου προϊόντος είναι λίγο πιο μπελαλίδικη από την εναλλακτική θερμαντική αλοιφή, που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά, όπως πάντα, το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.


Θα χρειαστείτε:

  1. 1 κούπα λάδι καρύδας
  2. ½ κούπα βούτυρο κακάο
  3. ½ κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  4. 2 κουταλιές της σούπας πιπέρι cayenne
  5. 1 κουταλιά της σούπας σκόνη ginger
  6. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
  7. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
  8. 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλο
  9. 1 κουταλάκι του γλυκού corn flour
  10. Μεταλλικό μπολ
  11. Mixer χειρός

Τοποθετήστε το λάδι καρύδας σε bain marie, σε χαμηλή θερμοκρασία, και προσθέστε το πιπέρι cayenne και το ginger.
Μη το αφήσετε να ζεσταθεί πολύ γιατί το πιπέρι θα βγάλει έντονο και ερεθιστικό άρωμα που θα σας προκαλέσει βήχα.

Μόλις ζεσταθεί αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για μισή ώρα. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Σκεπάστε το μίγμα και αφήστε το ολονυχτίς ώστε να γίνει καλή διήθηση. Με αυτό τον τρόπο τα ευεργετικά συστατικά των μπαχαρικών θα περάσουν στο λάδι.


Τοποθετήστε το (άδειο) μπολ στο ψυγείο.
Σουρώστε το μίγμα χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο του καφέ πάνω σε ένα δοσομετρικό δοχείο. Μετά το σούρωμα προσθέστε όσο λάδι καρύδας λείπει, ώστε να έχετε μία κούπα (με το σούρωμα πάντα έχουμε απώλειες από το λάδι που μένει πάνω στο φίλτρο).


Προσθέστε το corn flour και ανακατέψτε καλά.
Τοποθετήστε σε bain marie το βούτυρο κακάο και το μελισσοκέρι μέχρι να λιώσουν. Προσθέστε και το εμπλουτισμένο λάδι καρύδας και ανακατέψτε καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέστε τα αιθέρια έλαια και τοποθετήστε όλο το μίγμα στο κρύο μπολ. Όσο θα κρυώνει το χτυπάτε με το mixer ανα διαστήματα μέχρι να πάρει τη μορφή του body butter. Τοποθετήστε το προϊόν σε ένα βάζο με αεροστεγές κλείσιμο, κατά προτίμηση σκουρόχρωμο.
Φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο του σπιτιού για 1 χρόνο.


Γιατί επιλέχθηκαν τα παραπάνω συστατικά;
Πιπέρι cayenne: Περιέχει καψαϊκίνη η οποία μειώνει τη ποσότητα της ουσίας P (substance P), που είναι ουσιαστικά ο νευροδιαβιβαστής του πόνου στο σώμα. Ο πόνος είναι, όσο και να φαίνεται περίεργο, κάτι καλό. Είναι ο τρόπος για να μας πει το σώμα μας πως κάτι δε πάει καλά ή το σημάδι του πως θα πρέπει να κόψουμε λίγο τη φόρα και να ξεκουραστούμε. Δε θα ήταν πολύ καλό αν είχαμε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε αυτό το σήμα μόλις λάβουμε το μήνυμα, αντί να συνεχίζεται και να μας ταλαιπωρεί; Επιπλέον η καψαϊκίνη διεγείρει τοπικά τη μικροκυκλοφορία και αυξάνει τη ροή αίματος στη πάσχουσα περιοχή, γεγονός που επιταχύνει την επούλωση των ιστών.
Πιπερόριζα (ginger): Δεν αποκαλείται άδικα το αναλγητικό της φύσης. Επιπλέον, όταν εφαρμόζεται τοπικά, δρα ανακουφιστικά σε οιδήματα και φλεγμονές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μέντα: Είναι φυσικό μυοχαλαρωτικό και αναλγητικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ευκάλυπτος: Χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της μυαλγίας, σε έλκη και πληγές, καθώς και σε πυώδη εξανθήματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Γαρυφαλέλαιο: Φυσικό αναλγητικό, πολύ γνωστό σε εμάς από τη δράση του στη στοματική κοιλότητα και ιδίως στον πονόδοντο. Περιέχει ευγενόλη, στην οποία οφείλεται το ευχάριστο, γλυκό και χαρακτηριστικό άρωμα του γαρύφαλου. Πέρα όμως από την οσμή της έχει πλούσια αναλγητική και αντισηπτική δράση.
Corn flour: Επειδή είναι μια συνταγή με λιπαρή βάση, το corn flour θα μειώσει το ελαιώδες τελείωμα του προϊόντος σας.


Σημειώσεις 
Η τοπική εφαρμογή καψαϊκίνης θα πρέπει να αποφεύγεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Σε μεγαλύτερα παιδιά δε θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή για περισσότερες από δύο ημέρες συνεχόμενα (διαβάστε περισσότερα εδώ). Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρο σας.
Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη χρήση του προϊόντος.
Να μην εφαρμόζεται σε περιοχές του δέρματος με ανοικτές πληγές ή ερεθισμούς.
Η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου τοπικά, όπως ακριβώς κάνει ένα έμπλαστρο. Με τη μέθοδο της διήθησης του cayenne σε λάδι αυτό το αίσθημα είναι πιο ήπιο και φεύγει γρήγορα. Παρ'όλα αυτά μη κάνετε καυτό μπάνιο και μην εφαρμόζετε θερμαντική κουβέρτα ή θερμοφόρα στην περιοχή αμέσως μετά την εφαρμογή, γιατί θα επιτείνουν το αίσθημα καψίματος.
Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν (για να μη μολύνετε την αλοιφή) αλλά και μετά από κάθε εφαρμογή.

Credits: mommypotamus, popsugar

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα,
    με ενδιαφέρει πολύ αυτη η συνταγή, θέλω όμως να σε ρωτήσω αν διατηρει την κρεμώδη υφη της στην ζέστη, διότι αν καταλαβα καλά χρησιμοποιούμε 250 ml λάδι καρύδας, μισό κ.σ. κερί και μισό κ.σ. βούτυρο κακάο.
    Ξερω ότι το λάδι καρύδας είναι στερεό τώρα το χειμώνα, ρωτάω όμως για αργότερα που θα ανέβει η θερμοκρασία.
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF