Φτιάξε σκυλομπισκότα

Γιατί να πετάτε τα χρήματα σας σε αμφιβόλου ποιότητας και συστατικών λιχουδιές για τα αγαπημένα σας ζωάκια τη στιγμή που μπορείτε να τα φτιάξετε πολύ οικονομικά στο σπίτι; Σας παρουσιάζω τρεις πολύ απλές και γρήγορες συνταγές για σπιτικά σκυλομπισκότα.

Ο σκυλάκος σας θα σας ευγνωμονεί!

Βασική συνταγή για σκυλομπισκότα
Θα χρειαστείτε:

  1. 2 ½ κούπες αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι χωρίς γλουτένη
  2. 1 αυγό
  3. 1 κούπα ζωμό από κοτόπουλο ή μοσχάρι
  4. Ελάχιστο αλάτι
  5. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για λάδωμα ταψιού)
Εναλλακτικά του φρέσκου ζωμού:
  1. 1 κούπα ζεστό νερό
  2. 1 κουταλάκι του γλυκού έτοιμο ζωμό του εμπορίου ή 1 σπιτικό κύβο νοστιμιάς
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC. Διαλύστε τον έτοιμο ζωμό στο ζεστό νερό (αν δε χρησιμοποιείτε δικό σας ζωμό από βρασμένο κοτόπουλο ή μοσχάρι). Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε καλά.


Ανοίξτε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας με τον πλάστη. Χρησιμοποιώντας κουπ-πατ κόψτε τη ζύμη στα επιθυμητά σχήματα (κοκκαλάκια, πατούσες κτλ.) ή σε απλά ορθογώνια κομμάτια.


Λαδώστε ένα ταψί και τοποθετήστε τα μπισκότα επάνω. Ψήστε τα για 25-30 περίπου λεπτά της ώρας ή μέχρι να ροδίσουν στους 180ºC.
Σημειώσεις
  • Τα μπισκότα διατηρούνται φρέσκα για μια εβδομάδα σε αεροστεγές βάζο.
  • Μπορείτε να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες και να τα καταψύξετε. Έτσι θα έχετε πάντα φρέσκα σκυλομπισκότα έτοιμα για χρήση.
  • Μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια ψημμένου bacon ή λίγο τριμμένο τυρί για extra γεύση.

Σκυλομπισκότα με φυστικοβούτυρο
Θα χρειαστείτε:
  1. ½ κούπα all-natural φυστικοβούτυρο
  2. 1 κούπα νερό
  3. 3 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι χωρίς γλουτένη
  4. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για λάδωμα ταψιού)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC. Αναμίξτε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας και όχι κουτάλα ή αυγοδάρτη γιατί το μίγμα θα γίνει σφικτό. Απλώστε το μίγμα πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και χρησιμοποιώντας κουπ-πατ κόψτε τη ζύμη στα επιθυμητά σχήματα (κοκκαλάκια, πατούσες κτλ.) ή σε απλά ορθογώνια κομμάτια. Λαδώστε ένα ταψί και τοποθετήστε τα μπισκότα επάνω. Ψήστε τα για 25 περίπου λεπτά της ώρας ή μέχρι να ροδίσουν στους 180ºC.
Φροντίστε το φυστικοβούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι σκέτο (all-natural), χωρίς προσθήκες γλυκαντικών ή άλλως ουσιών. Η ξυλιτόλη ειδικά, μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως, είναι ΤΟΞΙΚΗ για το σκύλο και ακόμα και μικρές δόσεις της οδηγούν σε θάνατο.
Σε περίπτωση που ο σκύλος σας πάσχει από παγκρεατίτιδα και ακολουθεί ειδική άλιπο δίαιτα μην του δώσετε φυστικοβούτυρο, αντικαταστήστε το με κάποιο άλλο συστατικό (λιωμένη κολοκύθα ή γλυκοπατάτα) ή παραλείψτε το εντελώς.
Σκυλομπισκότα με μήλο και καρότο
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι χωρίς γλουτένη
  2. 1 κούπα πολτοποιημένο καρότο
  3. 1 κούπα πολτοποιημένο μήλο
  4. 1 αυγό
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  6. ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
  7. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για λάδωμα ταψιού)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC. Πολτοποιήστε τα μήλα και τα καρότα στο multi ή χρησιμοποιείστε ένα stick blender. Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και αναμίξτε τα καλά. Ανοίξτε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας με τον πλάστη.


Χρησιμοποιώντας κουπ-πατ κόψτε τη ζύμη στα επιθυμητά σχήματα (κοκκαλάκια, πατούσες κτλ.) ή σε απλά ορθογώνια κομμάτια. Λαδώστε ένα ταψί και τοποθετήστε τα μπισκότα επάνω. Ψήστε τα για 25 περίπου λεπτά της ώρας ή μέχρι να ροδίσουν στους 180ºC.


Καλή επιτυχία!

Credits: tidymom, marthastewart, cesarsway, mybakingaddiction, diynatural

3 σχόλια:

  1. ωραία ιδέα. αναρωτιέμαι αν θα τα έτρωγαν και οι γάτες.
    συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας. είναι πηγή γνώσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα δώσω συνταγή και για γατούλες σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω θα προσπαθησω να κανω την πρωτη φαινεται πιο ωραια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF