Έτοιμα μπιφτέκια· The pink slime

Hamburger, έτοιμα μπιφτέκια, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια. Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε για κρούσματα E. Coli και σαλμονέλας. Τι συμβαίνει με τις βιομηχανίες; Τι ακριβώς περιέχουν τα τυποποιημένα προϊόντα κρέατος;
Σε έναν ιδανικό κόσμο ο χασάπης μας κάνει το κρέας κιμά και έπειτα εμείς τον μεταμορφώνουμε σε μπιφτέκια ή σουτζουκάκια ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη μας και τα τρώμε. Επειδή όμως δε ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο ηθικό, αγγελικά πλασμένο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να εμπιστευόμαστε μέρος της διατροφής μας στα χέρια των βιομηχανιών τροφίμων και σε ότι σαβούρα αυτές μας προσφέρουν στο καθημερινό πιάτο μας. Τώρα τελευταία είναι πολύ της μόδας το άλογο...
Η πικρή αλήθεια είναι πως τα τυποποιημένα προϊόντα κρέατος, όπως τα αλλαντικά τύπου πάριζα, τα λουκάνικα και οι κιμάδες, φτιάχνονται από "ρετάλια" κρέατος που περισσεύουν μετά το φιλετάρισμα του. Με λίγα λόγια για να θεωρηθεί το περιεχόμενο του burger του supermarket ή του fast food κρέας, θα πρέπει τουλάχιστον να διαθέτει κάποιος μεγάλη δόση φαντασίας και αισιοδοξίας. Η πρώτη ύλη κανονικά θα έπρεπε να ανήκει στα σκουπίδια. Η βιομηχανία όμως αποφάσισε να μη πετάξει τίποτα και να μας τη σερβίρει στο πιάτο μας. Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει λατρεύω το κρέας. Όμως αυτά τα προϊόντα δε θα έπρεπε καν να τα ακουμπάμε, πόσο μάλλον να τα τρώμε.

Τι είναι η ροζ γλίτσα;
Το προϊόν παράγεται από την επεξεργασία χαμηλής ποιότητας τεμαχίων βοδινού κρέατος, τα οποία περιέχουν κυρίως λίπος και ελάχιστο κρέας, καθώς και άλλων ιστών όπως χόνδρων, συνδετικού ιστού και τενόντων. Τμήματα του ζώου που, όπως είναι εύκολα κατανοητό, δε προορίζονται για κατανάλωση. Τέλος να αναφέρω πως είναι και πάμφθηνα. Άλλωστε τα βρίσκουν στα "πατώματα" των σφαγείων, λίγο πριν καταλήξουν στο κάδο των σκουπιδιών. Ωραίο;
Στο παρελθόν αυτά τα ρετάλια προορίζονταν για ζωοτροφές. Σήμερα όμως απλά τα κάνουμε hamburger και τα τρώμε.
Η τεχνική; Πολύ απλή.
Τα ιστοτεμάχια που προανέφερα υπόκεινται σε επεξεργασία ώστε να διαχωριστεί η πρωτεΐνη από το λίπος μέσω φυγοκέντρησης. Παράλληλα θερμαίνονται στους 38°C. Η θέρμανση υγροποιεί το λίπος και καθιστά τη διαδικασία του διαχωρισμού πιο εύκολη. Το προϊόν που απομένει υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία και εμπλουτίζεται με αμμωνία ή κιτρικό οξύ, ώστε να καταπολεμηθούν τα παθογόνα βακτήρια (κυρίως σαλμονέλα και E. Coli). Το προϊόν έπειτα πολτοποιείται, συμπιέζεται σε "τούβλα" (blocks), αποψύχεται και είναι πλέον έτοιμο να μπει στα μπιφτέκια σας ως "υγιεινό" πρόσθετο.
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες.







Αντιδράσεις
Με το θέμα ασχολήθηκε διεξοδικά ο Jamie Oliver και ουσιαστικά το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό μέσα από τις εκπομπές του. Ένας μικροβιολόγος του USDA, ονόματι Geral Zirnstein, έστειλε απάντηση στην εφημερίδα Times για το σάλο που είχε ξεσπάσει με τη ροζ γλίτσα λέγοντας τα εξής:
"Δεν θεωρώ οτί η ροζ γλίτσα είναι στη πραγματικότητα κιμάς από βοδινό κρέας. Αν αναγράφεται έτσι στις ετικέττες των προϊόντων αυτών πρόκειται για εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού."


Ο εν λόγω επιστήμονας, όπως και άλλοι που ισχυρίστηκαν το ίδιο, αγνοήθηκαν όπως ήταν φυσικό και επόμενο. Και σαν να μη φτάνει αυτό η παραπάνω τεχνική παραγωγής της ροζ γλίτσας εγκρίθηκε από τον USDA και μάλιστα η εταιρεία που την εφάρμοσε πρώτη, η Beef Products Inc., ανέλαβε να κάνει τους ελέγχους ασφαλείας. Πλήρης διαφάνεια δηλαδή.
Το μοντέλο σαλμονέλα - E. Coli έρχεται και παρέρχεται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες της εφημερίδας L.A. Times, και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία είναι η αποχή από τέτοιου είδους προϊόντα. Και μη θεωρήσετε ποτέ πως αυτά που συμβαίνουν στο εξωτερικό δε σας αγγίζουν γιατί οι αλυσίδες fast food και οι βιομηχανίες τροφίμων είναι πολυεθνικές και διαθέτουν τα προϊόντα τους σε παγκόσμια κλίμακα. Την επόμενη φορά που θα σας έρθει όρεξη για ένα βρώμικο hamburger, ξανασκεφτείτε το. Πραγματικά δεν αξίζει.

Credits: dailymail, beefmagazine, latimes, wikipedia, business.time

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF