Συμπλήρωμα ασβεστίου από τσόφλι αυγού

Το ασβέστιο είναι το μεγαλύτερο σε αφθονία μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα, η πλειονότητα του οποίου (99%) βρίσκεται στα οστά και τα δόντια.

Πέρα από τη διατήρηση της υγείας και της δομής των παραπάνω, είναι απαραίτητο για τη μυική σύσπαση, την υγεία των νεύρων και του νευρικού συστήματος, την ενζυμική ισορροπία και τη κυτταρική αναγέννηση.
Το σώμα μας χρειάζεται επαρκή ποσότητα ασβεστίου για να λειτουργήσει. Αν δε το βρει μέσω της διατροφής δε θα κάτσει να σκάσει. Θα αντλήσει τη ποσότητα που δεν έλαβε από τα οστά και τα δόντια.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ασβεστίου, ιδίως σε περιόδους αυξημένων αναγκών όπως η κύηση και η γαλουχία. Σε αυτό το άρθρο δε θα μιλήσουμε για τις ιδιότητες και για τη σημασία του μετάλλου αυτού στην εύρρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, όσο για μιαν άγνωστη σε πολλούς και "ανορθόδοξη" πηγή από την οποία μπορούμε να προσλάβουμε ικανοποιητικές ποσότητες· το κέλυφος του αυγού.

Ας γνωρίσουμε το τσόφλι του αυγού
Το τσόφλι του αυγού είναι για μερικούς η καλύτερη και πιο ισορροπημένη πηγή ασβεστίου στη φύση. Επίσης είναι πολύ εύκολο για τον οργανισμό μας να το απορροφήσει. Αποτελείται κατά 95% από ανθρακικό ασβέστιο και το υπόλοιπο από πρωτεΐνες και άλλες οργανικές ύλες. Η σύνθεση του κελύφους του αυγού μοιάζει πάρα πολύ με αυτή των οστών μας.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία συμμετείχαν εθελοντές που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μεν λάμβαναν φαρμακευτικό συμπλήρωμα ασβεστίου και στους δε χορηγούνταν σκόνη από τσόφλι αυγού, εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και μαγνήσιο. Οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο δεύτερο group ήταν ασύγκριτα πιο ικανοποιητικές από αυτές του πρώτου group. Επιπρόσθετα με την αύξηση της οστικής πυκνότητας, το ασβέστιο από το αυγό μείωσε τους αρθριτικούς πόνους στους εθελοντές και ακόμα διέγειρε την ανάπλαση των χόνδρων.
Την έρευνα αυτή επιβεβαίωσε και μια δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία. Η κατανάλωση σκόνης από κελύφη αυγού με ταυτόχρονη συγχορήγηση βιταμίνης D αύξησε την οστική πυκνότητα στα ζώα, χωρίς παράλληλα να αυξήσει τα επίπεδα του ασβεστίου στον ορό του αίματος.
Ένα μετρίου μεγέθους αυγό αποδίδει περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη που μας παρέχει με 750-800 mg στοιχειακού* ασβεστίου. Επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, βόριο, θείο, ψευδάργυρο, μολυβδένιο και άλλα 19 τέτοια στοιχεία (συνολικά είναι 27).
*Το ασβέστιο σε φυσική μορφή δεν υπάρχει ως ελεύθερο στοιχείο παρά μόνο σε σύμπλοκες ενώσεις (δηλαδή σε ένωση με άλλα συστατικά). Κυριότερα από αυτά τα σύμπλοκα είναι το κιτρικό, ανθρακικό, φωσφορικό και το γλυκονικό ασβέστιο. Οι ενώσεις αυτές περιέχουν διαφορετικά ποσοστά "στοιχειακού" ασβεστίου, το οποίο είναι και η ουσιαστική ποσότητα ασβεστίου.
Πως να φτιάξω το συμπλήρωμα ασβεστίου
Θα χρειαστείτε μια 12άδα αυγά και ένα μύλο του καφέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος αυγού (κότας, πάπιας, χήνας κτλ.) με μόνη προϋπόθεση να προέρχονται από πτηνά οργανικής και ελεύθερης πτηνοτροφίας. Άμα βρείτε από κανένα χωριό ή από τη γιαγιά σας που έχει κότες ακόμα ιδανικότερα. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα αγνό συμπλήρωμα διατροφής στο οποίο τα μεταλλαγμένα συστατικά και τα εντομοκτόνα δεν έχουν θέση.
Χρησιμοποιήστε τα αυγά όπως συνηθίζετε και φυλάξτε τα κελύφη. Μην αφαιρέσετε την εσωτερική μεμβράνη γιατί περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Μόλις συγκεντρώσετε και τα δώδεκα τσόφλια ξεπλύνετε τα με αφθονο νερό ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος από το ασπράδι.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό, τοποθετήστε μέσα τα τσόφλια και βράστε τα για 10 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα σας απαλλάξει από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που πιθανόν να υπάρχουν πάνω στα αυγά.
Αποσύρετε από τη φωτιά και στραγγίξτε τα τσόφλια. Απλώστε τα σε ένα ταψί και αφήστε τα να στεγνώσουν όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί ανάψτε το φούρνο στους 80-100°C και "ψήστε" τα για άλλα 10 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν τελείως.
Τοποθετήστε τα στο μύλο του καφέ και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Αποθηκεύστε τη σκόνη σε ένα βάζο, με καπάκι που κλείνει καλά, σε κάποιο σημείο του σπιτιού χωρίς υγρασία.


Πως το λαμβάνω;
Καταναλώστε ½ - 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως, μοιρασμένο σε 3 ίσες δόσεις για καλύτερη απορρόφηση και αποφυγή τυχόν γαστρεντερικών διαταραχών. Μη καταναλώσετε παραπάνω από 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα γιατί αν έχετε ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ίσως σας ερεθίσει. Εξάλλου δε χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα. Η υπερβολική λήψη ασβεστίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως νεφρολιθίαση και δυσκοιλιότητα.

Πως φτιάχνω κιτρικό ασβέστιο; 
Βάλτε ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη από τσόφλι αυγού σε ένα πιάτο. Προσθέστε το χυμό από ½ φρεσκοστυμμένο λεμόνι και ανακατέψτε καλά. Το μίγμα θα αφρίσει, είναι φυσιολογικό. Αφήστε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 6 ώρες. Μετά τη πάροδο των 6 ωρών μπορείτε να το καταναλώσετε, πίνωντας παράλληλα άφθονο νερό.

Σημειώσεις
Χωρίστε το μίγμα και λάβετε το σε δύο δόσεις, πρωί και βράδυ, για να πετύχετε τη μέγιστη απορρόφηση.
Το παραπάνω σκεύασμα δεν έχει άσχημη ή ξυνή γεύση, αντιθέτως θα τη χαρακτήριζα ευχάριστη.
Καλό θα είναι να λάβετε και συμπλήρωμα μαγνησίου μαζί με το ασβέστιο.
Μη το καταναλώσετε αν έχουν περάσει πάνω από 12 ώρες από τη στιγμή που το φτιάξατε.
 

8 σχόλια:

  1. Γειά σας και πάλι...μήπως γνωρίζετε αν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα ασβεστίου θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μιάς εγκύου για ν' αποφύγει τα συμπληρώματα του εμπορίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να ρωτήσετε για σιγουριά τον γυναικολόγο σας. Εγώ πιθανώς να το έκανα, όμως δεν έχω καμία αρμοδιότητα ώστε να σας κάνω τέτοια σύσταση, ούτε γνωρίζω αν είναι αρκετό το ασβέστιο αυτής της μορφής για τις ανάγκες μιας εγκύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/1/14 00:39

    Καλησπέρα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τον μύλο καφε με κάτι άλλο η με καμία άλλη μέθοδο.ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη οποιαδήποτε μέθοδος θα σου δώσει λεπτοτριμμένη σκόνη είναι αποδεκτή. Θέλεις με γουδί, θέλεις με multi, είναι στη δική σου κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/1/14 15:29

    Α ευχαριστω πολυ για την απάντηση !!!να στε καλα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυτιμο αρθρο. Σας ευχαριστω. Στην καταλληλη στιγμη γιατι ο γειτονας μας προμηθευει πολλα αυγα απο τις κοτουλες της αυλης του που ζουν και τρεφονται με τον πιο φυσικο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο! Θα ήθελα να ρωτήσω πως καταναλώνεται η σκόνη ασβεστίου που προκύπτει απο το άλεσμα! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ψηλώσει ένας έφηβος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF