Φτιάξε κρέμα καψαϊκίνης

Η κρέμα καψαϊκίνης που θα παρουσιάσω παρακάτω είναι μια αλοιφή που βασίζεται στη καυτερή πιπεριά. Είναι ένα πολύ δημοφιλές εναλλακτικό φάρμακο για τον τοπικό, μυικό ή και αρθριτικό πόνο. Η καψαϊκίνη, όπως διαβάσαμε στο άρθρο για το πιπέρι cayenne, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη ουσία για την ανακούφιση από τον πόνο και αποτελεί συστατικό σε πολλές φαρμακευτικές κρέμες του εμπορίου.
Η παρακάτω αλοιφή έχει το πλεονέκτημα οτί εσείς καθορίζετε τα συστατικά όπως και το πόσο δυνατή θα τη κάνετε. Ουσιαστικά φτιάχνουμε μια κηραλοιφή με προσθήκη καυτερής πιπεριάς.
Θα χρειαστείτε:
  1. 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  2. 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  3. 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη καυτερού πιπεριού habañero
Η διαδικασία είναι γνωστή. Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πιπέρι ανακατεύοντας καλά. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε mixer χειρός. Βάζουμε το μίγμα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Όσο θα κρυώνει η αλοιφή μέσα στο βαζάκι ανακατεύετε ανά διαστήματα με ένα κουτάλι, για να μην "κάτσει" η σκόνη πιπεριού στον πάτο.
Διατηρείτε το στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Θα σας βγάλει ένα χειμώνα άνετα.

Σημειώσεις
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αρκετά δυνατή. Το ιδανικότερο πιπέρι είναι το habañero, γιατί είναι πιο ψηλά στη κλίμακα Scoville και περιέχει περισσότερη καψαϊκίνη από τα υπόλοιπα. Αν δε μπορείτε να το βρείτε στην ελληνική αγορά χρησιμοποιήστε cayenne αλλά διπλασιάστε ή τριπλασιάστε τη ποσότητα, δηλαδή 4-6 κουταλάκια του γλυκού. Φροντίστε να είναι φρέσκο γιατί όσο κάθεται στο ράφι χάνει τη "καυτερότητα" του.
Δοκιμάστε πρώτα την αλοιφή σε κάποιο σημείο του σώματος, μήπως δεν γίνει αρκετά δυνατή (ή το αντίθετο!) και χρειαστεί να βάλετε περισσότερο πιπέρι (ή να την αραιώσετε!).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο άρνικας μαζί με το ελαιόλαδο, σε αναλογία 1:4, για επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο. Εξάλλου το λάδι από άρνικα είναι εξειδικευμένο στους μυικούς πόνους.
 
Προφυλάξεις χρήσης
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη καψαϊκίνη. Αν είστε ένας από αυτούς μη δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη αλοιφή.
Μη χρησιμοποιείτε την αλοιφή πάνω στο πρόσωπο, σε βλεννογόνους (γεννητικά όργανα, στόμα, μύτη) ή σε ανοικτές πληγές. Αποφύγετε κάθε επαφή με τα μάτια. Η καψαϊκίνη καίει και μπορεί να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα στις ευαίσθητες περιοχές του σώματος.
Μη τη χρησιμοποιείτε σε καμιά περίπτωση πάνω σε παιδιά. Φυλάγετε τη μακριά τους.
Συχνά παρατηρείται ερυθρότητα και αίσθημα καύσου στο σημείο εφαρμογής μετά τη χρήση της αλοιφής. Αυτό το γεγονός οφείλεται στη δράση της καψαϊκίνη. Αν παρ'όλαυτα νιώσετε έντονο κάψιμο ή πόνο ξεπλύνετε τη κρέμα με κρύο νερό και αναζητήστε ιατρική συμβουλή.
Να μεταχειρίζεστε το πιπέρι με προσοχή και αν είναι δυνατόν με γάντια για να αποφύγετε το κάψιμο. 
 
Προειδοποίηση: Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενημερωτικού περιεχομένου. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό προκύψει από τη κακή χρήση της αλοιφής ή των συστατικών της. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον ιατρό σας.
Credits: webmd, johnshopkinshealthalerts

12 σχόλια:

  1. Oliviart , μου βάζεις τρελές ιδέες !!!
    περιμένω πως και τι να γίνουν οι πιπερίτσες μου οι "τούρμπο" και θα κάνω συνδυασμό με βαλσαμέλαιο που φτιάχνω με τα χεράκια μου !!!

    υπέροχη η συνταγή σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι για άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα..εγω το εκανα με καγιεν...αλλα δε βγηκε καλο..δε ξερω..πολυ πηχτο..κ κοκκινο!!και εβαλα 6 κουτ γλυκου καγιεν κ δεν με εκαψε καθολου..θα προσπαθησω να το κανω με το βοτανο που ειπες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Αν σου βγήκε πολύ πηκτή ξαναλιώστην και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ακόμα. Το cayenne είναι πολύ πιο ήπιο από το πιπέρι habanero. Αν ήταν και παλιό, στη συσκευασία ή στο σπίτι σου, δε θα σου κάνει δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το χαμπανερο το βρισκουμε στα μαγαζια με βοτανα η ειναι ...δυσκολο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σας! Έφτιαξα την κρέμα καψαικίνης με καγιέν... σίγουρα δεν είναι τόσο καυτερή...μου βγήκε επίσης πολύ πηχτή και πολύ σκουρόχρωμη...το δε πιπέρι έκατσε στον πάτο...και γενικά μοιάζει πιό πολύ με scrub παρά με κρέμα...Τι δεν έκανα σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Καγιέν το βάζεις στο ελαιόλαδο για 15μέρες και μετά με αυτό το λάδι κάνεις την κρέμα με κερί

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα. Δε σου έγινε καυτερή γιατί η αρχική συνταγή είναι με πιπέρι habanero. Το cayenne δε καίει τόσο και πρέπει να χρησιμοποιούμε διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα. Εδώ έχεις δίκιο γιατί δε το αναφέρω και θα διορθώσω το άρθρο άμεσα. Το χρώμα έτσι πρέπει να είναι. Δε πειράζει, σώζεται η κατάσταση.
    Ξαναλιώσε την αλοιφή σε bain marie, πρόσθεσε 2-4 κουταλάκια cayenne ακόμα, πρόσθεσε και 1 κουταλιά ελαιόλαδο ακόμη για να αραιώσει, αφού έγινε σφιχτή, και μόλις τη βάλεις στο βαζάκι, ρίχνε της ανακάτεμα με κουτάλι όση ώρα θα κρυώνει για να αναμιχθεί ομοιόμορφα το πιπέρι και να μη κάτσει πάλι στον πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα!! Προσφατα ειδα τη συνταγη για την αλοιφη και προσπαθησα κι εγω να κανω με πιπερι cayenne! Η υφη της φαινεται να ειναι μια χαρα αλλα δεν καιει σχεδον καθολου... Καμια ιδεα για το απο που μπορω να προμηθευτω πιπερι habanero?? Ψαχνω εδω και καποια ωρα στο google και βρισκω πληροφοριες μονο για αγορα σπορου...
    Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πήγα σ ένα Ινστιτούτο και μου ββάλανε καψεκαεινη στα ψωμάκια Και στα μμπράτσα μμπορώ να χρησιμοποιήσω την κρέμα αυτήν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελένη Πουλημένου
    Έχω φτιάξει κι εγώ αυτήν την κηραλοιφή. Αν θέλετε να έχει λεία και απαλή υφή περάστε (σουρώστε) το λάδι μέσα από ένα τουλουπάνι διπλωμένο αρκετές φορές. Θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα. Σε κάποιους πόνους προσφέρει μια πολύ μεγάλη ανακούφιση και σε άλλους ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1) Από ποια καταστήματα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος πιπέρι habanero;
    2) Μετά από πόσο χρόνο, αφότου παρασκευαστεί η κράμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF