Εξοπλισμός για παρασκευή σπιτικών γαλακτοκομικών

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για να παρασκευάσετε σπιτικά γαλακτοκομικά, λίγο ή πολύ, υπάρχει ήδη στο σπίτι σας. Ίσως όμως χρειαστεί να αγοράσετε μερικά επιπλέον υλικά.


Με λίγη προσωπική έρευνα θα βρείτε εξεδικευμένα καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, πριν τη πρώτη σας απόπειρα.

Βαριά κατσαρόλα με καπάκι



Χρειάζεστε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Οι αλουμινένιες δεν είναι κατάλληλες, γιατί η οξύτητα του γάλακτος μπορεί να τις τρυπήσει. Ο βαρύς πάτος διαχέει ομοιόμορφα τη θερμοκρασία και αποτρέπει το γάλα να καεί, γεγονός που αν συμβεί θα κάνει το τυρί σας να μυρίζει άσχημα.









Μεζούρες και δοσομετρητές
Λίγο ή πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι μας δοσομετρικές μεζούρες. Θα τις χρειαστείτε για να μετρήσετε με ακρίβεια τα επιμέρους συστατικά.






Θερμόμετρο


Οι θερμοκρασίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη τυροκομία, γιατί μεταχειριζόμαστε βακτήρια και μύκητες που δε πρέπει να σκοτώσουμε σε καμία περίπτωση. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο εργαστηρίου, περίπου σαν αυτά που χρησιμοποιούμε όταν φτιάχνουμε σαπούνι, με ενδείξεις τουλάχιστον από 0-100°C.





Αναδευτήρι και κουτάλα



Για προφανείς λόγους ανάδευσης και μεταφοράς του μίγματος.





Τυρόπανο ή τσαντήλα



Το βασικό εξάρτημα του τυροποιού. Η βασική του χρήση είναι να συγκρατεί το τυρόπηγμα, όταν θέλουμε να το στραγγίσουμε.








Πρέσσα τυριού


Απαιτείται στη περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε σκληρό τυρί. Μπορείτε και να αυτοσχεδιάσετε, γιατί οι πρέσσες τυριού είναι κομματάκι ακριβά μηχανήματα.






Καλούπια




Υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και υλικά, ξύλινα, πλαστικά, bamboo και ανοξείδωτα. Είναι συνήθως διάτρητα, ώστε να στραγγίζει το τυρί.











Κερί τυροκομίας

Αν σκοπεύετε να φτιάξετε τυρί μακράς ωρίμανσης θα χρειαστεί να το κερώσετε, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση του και τη δημιουργία μούχλας κατά τη περίοδο που θα ωριμάζει. Το κερί τυροκομίας είναι κερί παραφίνης που γίνεται ειδικά για το επίστρωμα των τυριών. Υπάρχει διαθέσιμο στο εμπόριο σε διάφορα χρώματα.

1 σχόλιο:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF