Πως διαβάζουμε την ετικέττα των καλλυντικών

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν καλλυντικά προϊόντα είναι υποχρεωμένες, βάσει νόμου και διεθνών ντιρεκτιβών, να αναγράφουν ευανάγνωστα τα συστατικά τους σε κάποιο σημείο της συσκευασίας. Σε μερικά προϊόντα θα δυσκολευτείτε να βρείτε την ετικέττα με τα συστατικά, μιας και μπορεί να είναι κολλημένη στο κάτω μέρος, ή να πρέπει να τη ξεκολλήσετε και να την αντιστρέψετε για να τη διαβάσετε.

Μπορεί ακόμα να μην αναγράφονται στη συσκευασία, αλλά σε κάποιο συνοδευτικό φύλλο μέσα στο κουτί. Κοινώς, να είναι μισοκρυμμένη... Και πέρα από αυτό, κανείς μας δε μπορεί να εξηγήσει με βεβαιότητα τι σημαίνουν αυτά τα περίεργα, λατινικά συνήθως, γράμματα και οι επιστημονικές ορολογίες που αναγράφονται.
  • Πως λοιπόν τα διαβάζουμε;
  • Γιατί πρέπει να μάθουμε να τα διαβάζουμε;
Γιατί είναι σημαντικό;
Το να μπορείς να διαβάσεις τα συστατικά του καλλυντικού ή του καθαριστικού σου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Με το να γνωρίζεις με τι έχει φτιαχτεί το προϊόν που σκέφτεσαι να αγοράσεις, μπορείς να αποφύγεις πολλές χημικές ουσίες που θα σου προκαλέσουν ερεθισμούς ή και αλλεργίες. Μπορείς επίσης να επιλέξεις εσύ ποιά συστατικά θα βάλεις πάνω στο δέρμα σου.


Επιπρόσθετα, μπορείς να γνωρίζεις αν ένα προϊόν κάνει αυτό που υπόσχεται ή ακόμα να αναζητήσεις ένα εναλλακτικό προϊόν με τα ίδια χαρακτηριστικά, σε πιο χαμηλή, συνήθως, τιμή. Πολύ συχνά τα ενεργά συστατικά ενός πολύ ακριβού καλλυντικού δεν απέχουν από αυτά ενός πιο φθηνού, που θα το βρούμε στο φαρμακείο. Τέλος, πολλά προϊόντα ισχυρίζονται πως περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που είναι οφέλιμα για το δέρμα μας. Γιαυτό και τα χρυσοπληρώνουμε. Αν κοιτάξετε όμως καλύτερα, θα διαπιστώσετε πως εχουν προστεθεί σε πολύ μικρές ποσότητες, που ουσιαστικά δεν έχουν καμιά ωφέλεια.

Ονομασία συστατικών
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, τα συστατικά των προϊόντων πρέπει να αναγράφονται με την επιστημονική τους ονομασία και όσον αφορά τις φυτικές πρώτες ύλες, με τη λατινική τους ονομασία. Μερικές φορές οι λατινικές ονομασίες ακολουθούνται από την αγγλική ονομασία, μέσα σε παρένθεση. Για παράδειγμα, σε ένα προϊόν που περιέχει βούτυρο karité θα το δείτε να αναγράφεται έτσι: Butyrospermum Parkii (Shea Butter).

Σειρά αναγραφής
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς τα συστατικά αναγράφονται με βάση το ποσοστό που αυτά καταλαμβάνουν στη σύσταση του προϊόντος. Τα συστατικά που περιέχονται σε μεγαλύτερη αναλογία αναγράφονται στην αρχή και η λίστα συνεχίζεται, μέχρι να φτάσουμε στο συστατικό που έχει το μικρότερο ποσοστό.

Εξαιρέσεις
Τα συστατικά που περιέχονται σε ποσοστό μικρότερο από 1%, μπορούν να αναγραφούν σε οποιοδήποτε σημείο της λίστας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις χρωστικές, μόνο που αυτές μπαίνουν μετά από τις ουσίες που δε χρωματίζουν. Συνήθως όμως μπαίνουν τελευταίες, μαζί με τα αρώματα και τα συντηρητικά. Σε περίπτωση που το προϊόν περιέχει κάποια φαρμακευτική ουσία, αυτή αναγράφεται πριν από όλα τα καλλυντικά συστατικά.

Χαμηλές συγκεντρώσεις
Συνήθως στην αρχή της λίστας διαβάζουμε μόνο συνθετικές ουσίες και λίγο παρακάτω, όταν αρχίζουμε να βλέπουμε φυσικές ουσίες, αυτό σημαίνει οτί είναι σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυσικές πρώτες ύλες είναι πιο ακριβές και λιγότερο αποτελεσματικές από τις αντίστοιχες χημικές. Γιαυτό οι εταιρείες τις προσθέτουν συνήθως σε μικρά ποσοστά. Παρόλ'αυτά δεν είναι όλα τα φυσικά συστατικά αναποτελεσματικά σε μικρές συγκεντρώσεις, οπότε ακόμα διατηρούμε ελπίδες. Σε γενικές γραμμές όμως, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του προϊόντος σε ένα φυσικό συστατικό, τόσο καλύτερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα έχει.

Τι σημαίνει "and other ingredients";
Θα δείτε σε μερικές ετικέττες να αναγράφεται η φράση "and other ingredients". Αυτό συμβαίνει γιατί τα καλλυντικά περιέχουν "μυστικές και θαυματουργές" ουσίες, που προφανώς οι εταιρείες δε θέλουν να αποκαλύψουν στο κοινό ή τους ανταγωνιστές τους. Αυτό επιτρέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα συστατικά των καλλυντικών θα βρείτε στην ενότητα Λεξικό καλλυντικών.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF