Ιαματικό σαπούνι με θείο

Το σαπούνι με θείο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας. Καθαρίζει επαρκώς το σώμα μας και είναι αρωγό σε πολλές δερματικές παθήσεις.
Το θείο θα το συναντήσετε ως συστατικό σε lotion, αλοιφές και σαμπουάν στα φαρμακεία. Έχει πολύ καλές στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Τα σαπούνια με θείο είναι συνήθως αγνά σαπούνια, φτιαγμένα με περίπου 10% θείο και άρωμα για να καλύπτεται η δυσάρεστη οσμή του.

Θεραπεία ακμής
Όταν έχουμε ακμή, το δέρμα μας είναι περισσότερο λιπαρό από ότι πρέπει. Το θείο έχει στυπτικές ιδιότητες στην επιδερμίδα, τη ξηραίνει και προκαλεί απολέπιση. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και των φραγμένων πόρων, γεγονός που σταδιακά μειώνει τα σπυράκια και τα στίγματα. Η θεραπεία της ακμής με θείο είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική.

Θεραπεία ψώρας
Η ψώρα είναι μια άκρως μεταδοτική δερματική νόσος που οφείλεται στο ακάρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei). Μεταδίδεται μέσω στενής φυσικής επαφής και προσβάλλει ανθρώπους από όλες τις φυλές, όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου. Τα συμπτώματα της ψώρας είναι χαρακτηριστικά και περιλαμβάνουν έντονο νυκτερινό κνησμό, γενικευμένο μολυσματικό εξάνθημα που μοιάζει με πομφούς, που προκαλεί απολέπιση και εφελκίδες (λέπια). Το θείο είναι τοξικό για αυτά τα μικρά ακάρεα και τα σκοτώνει άμεσα και αποτελεσματικά.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Αποτελεί μια δυσάρεστη, φλεγμονώδη, μη μεταδοτική δερματική νόσο με έντονη απολέπιση, ερυθρότητα και κνησμό. Όταν η αιτιολογία της νόσου είναι ο μύκητας, το σαπούνι με θείο μπορεί να τον εξολοθρεύσει και να μας απαλλάξει από τη πάθηση. Περισσότερες πληροφορίες για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τους τρόπους αντιμετώπισης της εδώ.

Ροδόχρους ακμή
Είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, εξανθήματα και οζίδια στο πρόσωπο, το τριχωτό, το στήθος και τη περιοχή του λαιμού. Αν δεν αντιμετωπιστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη αισθητικά δερματοπάθεια, με έντονη ερυθρότητα και ορατές ευρυαγγείες. Το σαπούνι θείου, με τις ξηραντικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της ερυθρότητας και να καθαρίσει τα οζίδια που ξεπηδούν στην επιδερμίδα.

Κατά της λιπαρότητας των μαλλιών
Αποτελεί κοινή λογική πως όταν η λιπαρότητα των μαλλιών οφείλεται στην υπερέκκριση σμήγματος, χρειαζόμαστε ένα καλό και στυπτικό προϊόν για να απαλλαγούμε από αυτήν. Το θείο δρα καθιστώντας υγιές το δέρμα του τριχωτού και τις τρίχες, ενώ εξισορροπεί παράλληλα τη παραγωγή σμήγματος. Εξωτερικά χρησιμοποιείται 1 φορά την εβδομάδα στο λούσιμο. Τα σαμπουάν που περιέχουν θείο και βιταμίνη Ε είναι ιδανικά για λιπαρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Αν δε μπορείτε να βρείτε έτοιμα στο εμπόριο, αναμίξτε το σαπούνι θείου με μερικές κάψουλες βιταμίνης και λουστείτε. Αυτό το μίγμα θα θρέψει και θα ενυδατώσει τα μαλλιά σας, αφαιρώντας τη περίσσεια λιπαρότητας, χωρίς να τα ξηράνει τελείως. Το σαπούνι με θείο έχει τη τάση να αποξηραίνει τα μαλλιά σε μεγάλο βαθμό. Η προσθήκη βιταμίνης Ε σε μορφή λαδιού θα ισορροπήσει τη δράση του σαπουνιού. Περισσότερες πληροφορίες για τα λιπαρά μαλλιά εδώ.

Προφυλάξεις χρήσης
Το σαπούνι έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες. Ξεκινήστε να πλένεστε με το σαπούνι σε ένα μικρό τμήμα του προσώπου ή του σώματος, ώστε να ελέγξετε τη δράση του και να δείτε πως αντιδρά το δέρμα σας. Μερικές παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν είναι ερυθρότητα και αίσθημα καψίματος. Να μη χρησιμοποιείται σε ερεθισμένο ή καμένο, από τον ήλιο, δέρμα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή να συμβουλεύονται πρώτα τον ιατρό τους, πριν προχωρήσουν σε αγωγή με θείο.
Αναλυτική συνταγή για τη παρασκευή χειροποίητου θειούχου σαπουνιού θα βρείτε σε αυτή την ανάρτηση.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF