Τι να κάνω για τα λιπαρά μαλλιά;

Τόσο η λιπαρότητα όσο και η ξηρότητα των μαλλιών αποτελούν προβληματικές καταστάσεις. Λούζεσαι και χτενίζεις τα μαλλιά σου καθημερινά, αλλά μέσα σε λίγες μόνο ώρες αρχίζουν να μοιάζουν λαδωμένα και άλουστα.

Πάσχεις και εσύ, όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι, από τη "νόσο" των λιπαρών μαλλιών. Το σμήγμα προστατεύει τη τρίχα από το σπάσιμο, διατηρεί το τριχωτό σε καλή κατάσταση και κάνει τα μαλλιά να φαίνονται λαμπερά και υγιή. Δε μπορείς να τα βάζεις με τους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής σου, που κάνουν τη δουλειά τους. Μερικές φορές ίσως το παρακάνουν βέβαια, αλλά...
Οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν λιπαρότητα στα μαλλιά είναι πολλοί. Μερικοί από αυτούς είναι:
  • Κληρονομικότητα· Αν ο πατέρας ή η μητέρα σας έχει λιπαρά μαλλιά, οι πιθανότητες είναι να αποκτήσετε και εσείς.
  • Ορμονικές διαταραχές· Στις ενήλικες γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί λιπαρότητα κατά τη διάρκεια του κύκλου, και δη στην ωορρηξία, όπως και κατά τη περίοδο λήψης αντισυλληπτικών χαπιών. Στην εφηβεία είναι αποτέλεσμα της ορμονικής ανισσοροπίας, όπως και η ακμή, η κυκλοθυμία κτλ. Με τη πάροδο των περιόδων αυτών τελειώνει και η λιπαρότητα.
  • Στεροειδή αναβολικά· Η υπερέκκριση σμήγματος είναι παρενέργεια της λήψης τέτοιων σκευασμάτων. Προσοχή.
  • Τύπος τρίχας· Τα ίσια μαλλιά τείνουν να είναι πιο λιπαρά από τα σγουρά. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερες τρίχες στοιβάζονται μαζί, τόσο πιο πολύ επηρρεάζονται από την υπερέκκριση σμήγματος και τόσο περισσότερο βαραίνουν.
  • Εξωτερικοί παράγοντες· Σκόνη, ζέστη, υγρασία, ατμοσφαιρική μόλυνση και υπερβολική χρήση προϊόντων styling, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Ένας παράγοντας που ενοχοποιείται άδικα είναι η διατροφή. Η διατροφή δε παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο στην έκκριση σμήγματος, παρόλο που πολλοί πιστεύουν το αντίθετο. Πάντως αν αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή αυτά με μπόλικα φυτοφάρμακα θα οδηγηθείτε σε γενικότερη σωματική ευεξία που, θέλωντας και μη, θα επηρρεάσει και την υγεία των μαλλιών σας.
Η πραγματικότητα είναι πως τα λιπαρά μαλλιά είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και φωνάζουν για βοήθεια. Το θέμα είναι οτί οι άνθρωποι δε δίνουν σημασία στα σημάδια που δίνουν τα μαλλιά και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Το 90% από αυτούς απλώς λούζουν πιο συχνά τα μαλλιά τους, για να ξεφορτωθούν τη λιπαρότητα. Είναι όμως αυτή η λύση; Μάλλον περισσότερο επιδεινώνει το πρόβλημα θα έλεγα.
Τα καλά νέα είναι πως, πέρα από την αιτιολογία της λιπαρότητας, υπάρχουν λύσεις και μάλιστα σπιτικές.


1. Λούστε τα μαλλιά σας max 2 φορές την εβδομάδα
Μπορεί να σας φαίνεται εξωπραγματικό, αλλά είναι ίσως η μοναδική λύση. Ο προορισμός του σμήγματος είναι να θρέφει και να προστατεύει τη τρίχα. Αν λούζεστε καθημερινά και με καυτό νερό, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποδιοργανώσετε το δέρμα του τριχωτού, αναγκάζοντας το να εκκρίνει ακόμα περισσότερο σμήγμα για να αντισταθμίσει την απώλεια. Επιπλέον, το καθημερινό λούσιμο αποδυναμώνει τις τρίχες, καθιστώντας τις μακροχρόνια εύθραυστες. Να αποφεύγετε και το έντονο massage στο κεφάλι κατά το λούσιμο, γιατί διεγείρει τη παραγωγή σμήγματος.

2. Μη βουρτσίζετε τα μαλλιά σας μέχρι τελικής πτώσης
Το βούρτσισμα πρωί και βράδυ είναι υπέραρκετο. Το υπερβολικό βούρτσισμα διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες και επιπλέον το σμήγμα από τις ρίζες μεταφέρεται σε όλη τη τρίχα με κάθε πέρασμα της βούρτσας. Ακόμα, το επίμονο άγγιγμα των μαλλιών, το πιστολάκι και τα πολλά προϊόντα styling επιβαρρύνουν τη κατάσταση.

3. Λούστε τα μαλλιά σας με σαπούνι με θείο
Το θείο είναι απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό και βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας. Είναι κύριο συστατικό της κερατίνης, μιας πρωτεΐνης από την οποία είναι φτιαγμένα τα μαλλιά και τα νύχια. Το σαπούνι θείου είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματοπαθειών, ακμής, πυτιρίδας και της λιπαρότητας των μαλλιών. Έχει στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Λούστε το κεφάλι σας κανονικά, κάνοντας απαλό massage στις ρίζες, αφήστε το για 3-4 λεπτά και μετά ξεβγάλτε. Θα κάνει το τριχωτό σας λιγότερο λιπαρό και τα μαλλιά πιο υγιή. Υπάρχουν έτοιμα σαπούνια θείου στο εμπόριο, μετά από προσεκτικό ψάξιμο θα βρείτε. Αν πάλι δε βρείτε, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας. Θα βρείτε τη συνταγή σε αυτή την ανάρτηση.

4. Ισορροπήστε τις ορμόνες σας
Ίσως είναι η ώρα για ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα σας ισορροπήσει, μέσα και έξω. Για τους άνδρες προτείνεται συμπλήρωμα με Saw Palmetto, ενώ για τις γυναίκες το λάδι νυχτολούλουδου κάνει θαύματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

5. Καταναλώστε ψάρια και θαλασσινά για πιο υγιή μαλλιά
Τα ψάρια και θαλασσινά περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος, κάνουν τα μαλλιά να μακραίνουν γρηγορότερα και προλαμβάνουν ακόμα και την ακμή. Προστιμήστε τα ψάρια γιατί η λήψη συμπληρώματος διατροφής ψευδαργύρου δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση άλλων απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων.

6. Δοκιμάστε σόδα φαγητού στο λούσιμο
Η μαγειρική σόδα θα αφαιρέσει κάθε ίχνος λιπαρότητας και κατάλοιπα προϊόντων styling από τα ταλαιπωρημένα σας μαλλιά. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σόδας στο χέρι σας μαζί με το σαμπουάν και λούστε τα όπως πάντα. Μετά ξεβγάλτε τα καλά. Θα τρίζουν από καθαριότητα.

7. Conditioner με μέτρο
Χρησιμοποιήστε conditioner ή μάσκα μαλλιών μόνο στις άκρες και μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν βάλετε και στις ρίζες, αμέσως μόλις τα στεγνώσετε, πάλι θα είναι λιπαρά.

8. Talc στις ρίζες για τις βιαστικές
Αν βιάζεστε, δοκιμάστε να ρίξετε talc στις ρίζες των μαλλιών, αφήστε το για 5 λεπτά να απορροφήσει τη λιπαρότητα και μετά τινάξτε το κεφάλι και βουρτσίστε καλά τα μαλλιά σας. Από το ολότελα...

9. Αποφύγετε τις αλογοουρές
Δώστε χώρο στα μαλλιά σας να αναπνεύσουν. Με το να τα πιάνετε συνέχεια σφιχτούς κότσους για να μη φαίνεται η λιπαρότητα, επιτυγχάνετε ακριβώς το αντίθετο.

10. Βρείτε το σωστό σαμπουάν
Ο έλεγχος του προβλήματος της λιπαρότητας συνδέεται με την εξισορρόπηση του pH του τριχωτού της κεφαλής. Δεν είναι όλα τα σαμπουάν ίδια και η επιλογή του σωστού είναι επιτακτική ανάγκη. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας προτείνει τη καλύτερη λύση για τη περίπτωση σας.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF