Κερί καρναούβης (Carnauba wax)

Μπορεί να μη το γνωρίζετε πολλοί αλλά είναι συστατικό που χρησιμοποιείτε καθημερινά εν αγνοία σας. Αν συναντήσετε σε κάποιο προϊόν τον κωδικό E903, να ξέρετε ότι πρόκειται για το κερί carnauba. Ο κήρος ή κερί καρναούβης είναι επίσης γνωστό και σα βραζιλιάνικο κερί ή Copernicia cerifera wax. Εξάγεται από τα φύλλα του δέντρου Copernicia prunifera που φύεται στη Λατινική Αμερική, τη Κεϋλάνη και τις χώρες στη περιοχή του ισημερινού στην Αφρική. Η παραγωγή του κεριού όμως γίνεται αποκλειστικά στη Βραζιλία, όπου χαϊδευτικά οι Βραζιλιάνοι το αποκαλούν "το δέντρο της ζωής".
Παραγωγή
Το κερί στα φύλλα του δέντρου εκκρίνεται για να προστατευτεί το δέντρο από την εξάτμιση και την αφυδάτωση, κατά τη περίοδο της ξηρασίας. Από κάθε δέντρο συλλέγονται το πολύ 20 φύλλα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του. Για να παραχθεί το κερί carnauba τα φύλλα ξεραίνονται για αρκετές ημέρες, κατόπιν οδηγούνται σε ειδικά μηχανήματα (χτυπητήρες) όπου ξεχωρίζεται το κερί και έπειτα υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία (φιλτράρισμα, φυγοκέντρηση, λεύκανση κτλ.).

Σύσταση και χρήσεις
Αποτελείται από λιπαρούς εστέρες σε ποσοστό 80-85%, αλκοόλες 3-6% και 1-3% ρητίνες και υδρογονάνθρακες. Το χρώμα του κεριού ποικίλει από απαλό κίτρινο εώς πρασινωπό καφέ, ανάλογα την ηλικία των φύλλων του δέντρου, και έχει πολύ υψηλό σημείο τήξης στους 82-86°C. Είναι πολύ σκληρό, για την ακρίβεια είναι το πιο σκληρό φυσικό κερί σε όλο το πλανήτη, και είναι σχεδόν αδιάλυτο στο νερό και την αιθανόλη. Είναι μη-τοξικό και υποαλλεργικό φυσικό προϊόν, γεγονός που το κάνει συστατικό σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τρόφιμα, καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης ξύλου και αυτοκινήτου, γυαλιστικά υποδημάτων, οδοντικό νήμα, σε επιστρώσεις μεμβρανών, ως μέσο επικάλυψης σε χάπια, τσίκλες, καραμέλες και φρούτα και σε πολλά άλλα. Συνηθέστερα το βρίσκουμε με τη μορφή καφεκίτρινων νιφάδων ή σκόνης. Υπάρχουν διαβαθμίσεις ποιότητας με την ένδειξη Τ1, Τ2 και Τ4, ανάλογα με τη καθαρότητα του και το βαθμό επεξεργασίας που έχει υποστεί.

Καλλυντική χρήση
Είναι ένα θαυμάσιο κερί για προσθήκη σε καλλυντικά. Είναι υποαλλεργικό, ενυδατικό και γυαλιστικό και πολύ συχνά προστίθεται σε κραγιόν και lip balm, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες, lotion και γενικά σε οποιαδήποτε συνταγή περιέχει μελισσοκέρι, μαζί με αυτό ή σαν υποκατάστατο του. Η σκληρότητα του θα πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Credits: wikipedia, naturalwax

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF