Ταραξάκο ή πικραλίδα

Το πολύτιμο αυτό βοτάνι ονομάζεται επιστημονικά Taraxacum officinale. Η ετυμολογία της λέξης taraxacum προέρχεται από τις λέξεις "τάραχος" και "ἄκος", που σημαίνουν "διαταραχή - δυσλειτουργία" και "θεραπεία" αντίστοιχα.


Ο λαός μας το αναφέρει και ως αγριοράδικο, αγριομάρουλο, ραδίκι του βουνού ή πικραλίδα, λόγω της σχετικά πικρής του γεύσης. Στη ξένη βιβλιογραφία θα το βρείτε με το όνομα dandelion. Η ονομασία αυτή προέρχεται από το λατινικό "dens leonis" που σημαίνει "το δόντι του λέοντα", λόγω του σχήματος των φύλλων του.
Είναι πολυετές ποώδες φυτό με κίτρινα άνθη, φθάνει σε ύψος το πολύ τα 30 εκατοστά και κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Σήμερα ευδοκιμεί σε αφθονία σε όλο το βόρειο ημισφαίριο της γης και όχι μόνο. Φυτρώνει γενικά παντού και θεωρείται, αδίκως, ζιζάνιο.
Ποιός από εμάς δεν έχει σκορπίσει στον αέρα σπόρους από το φυτό με ένα φύσημα;
 
Το φυτό μας καλημερίζει ανοίγωντας το λουλούδι του νωρίς το πρωί και το κλείνει πάλι με τη δύση του ηλίου, αλλά και σε περίπτωση βροχής, για να μη τραυματιστεί το ευαίσθητο άνθος από τις στάλες. Είναι φαρμακευτικό αλλά και βρώσιμο φυτό. Τα φύλλα και η ρίζα του περιέχουν σημαντικές ποσότητες ινουλίνης, βιταμινών A, C, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, βόριο και κυρίως ασβέστιο. Σε όλες τις παραδοσιακές βοτανικές θεραπείες το ταραξάκο χρησιμοποιείται στη θεραπεία παθήσεων του ήπατος και του ουροποιητικού συστήματος. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αλλά και για τη παρασκευή ροφήματος, παρόμοιου με το καφέ. Επίσης ήταν πολύ γνωστό στην κινέζικη ιατρική αλλά και στους Άραβες ιατρούς. Ευρεία χρήση γνώρισε και στη περίοδο του Μεσαίωνα. 
Φαρμακευτικές ιδιότητες 
Συνήθως χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος ή βάμματος. Είναι ίσως το καλύτερο διουρητικό που έχει να μας προσφέρει η φύση, χωρίς παράπλευρη απώλεια καλίου ή άλλες παρενέργειες για τον οργανισμό. Θεωρείται πολύ σημαντικό αποτοξινωτικό του αίματος. Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και άλατα απαραίτητα για το αίμα, γεγονός που συμβάλλει στην αιμοποίηση και τη καταπολέμηση διαφόρων μορφών αναιμίας. Συστήνεται ιδιαίτερα σε υποτασικούς ανθρώπους, γιατί χαρίζει ενέργεια και αντοχή, αλλά και σε υπερτασικούς, γιατί συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυξάνει το ρυθμό ροής της χολής προς το έντερο, και κατά συνέπεια το μεταβολισμό των λιπών, και ενισχύει τη γενική δραστηριότητα του παγκρέατος, του σπλήνα και του ήπατος, δίνοντας τη δυνατότητα στο σώμα να "ξεφορτωθεί" τις τοξίνες που έχουν συσσωρευθεί. Επίσης είναι ευεργετικό για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και απελευθερώνει την ουροφόρο οδό. Συμβάλλει θετικά στην απώλεια βάρους, καταπολεμώντας το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται στον οργανισμό κατά τη προσπάθεια και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Μειώνει το ουρικό οξύ, τη χοληστερίνη και, όταν χρησιμοποιείται τοπικά, συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων δερματοπαθειών, όπως το έκζεμα και η ακμή. Συστήνεται, τέλος, στη περίοδο της γαλουχίας και σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη καθώς και από διάφορες μορφές ηπατίτιδας.


Αμέτρητα είναι τα οφέλη από τη χρήση του ταραξάκου. Σε γενικές γραμμές να θυμάστε πως είναι πολύ ευεργετικό για το αίμα, το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα. Αν πάσχετε από κάποια νόσο που αφορά τα παραπάνω συστήματα, ή δε θέλετε να αποκτήσετε κάποια από αυτές στο μέλλον, υιοθετήστε μια κούπα με αφέψημα από το βότανο στη καθημερινή σας ρουτίνα. Φαινόμενα υπερδοσολογίας είναι απίθανο να παρουσιαστούν, γιατί το φυτό δεν είναι τοξικό. Να είστε προσεκτικοί στη χρήση του σε περίπτωση αλλεργιών.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF