Αμυγδαλέλαιο, το βασικό

Υπάρχουν αναφορές για τα αμύγδαλα και το αμυγδαλέλαιο μέσα στη Βίβλο. Οι ευεργετική δράση του ελαίου του αμύγδαλου ήταν γνωστές στην αρχαία Ελλάδα και τις ελληνικές αποικίες στην Ιταλία, ενώ υπάρχουν αναφορές και στην ελληνική Μυθολογία. Το δέντρο της αμυγδαλιάςPrunus amygdalus dulcis, προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.


Σήμερα ευδοκιμεί στην Ινδία, Τουρκία, Ισραήλ, Συρία και σε περιοχές της Μεσογείου, της βόρειας Αφρικής και της νότιας Ευρώπης. Στη σύγχρονη εποχή μεταφέρθηκαν και ευδοκίμησαν δέντρα στη California των ΗΠΑ. Η Ισπανία, η Συρία και οι ΗΠΑ κατέχουν τις πρώτες θέσεις στη παραγωγή αμυγδαλέλαιου.

Παραγωγή, ιδιότητες και εφαρμογές
Το αμυγδαλέλαιο εξάγεται από τους αποξηραμένους σπόρους του γλυκού και του πικρού αμύγδαλου. Για τη περιποίηση του δέρματος χρησιμοποιούμε το γλυκό αμυγδαλέλαιο. Έχει πολλές θεραπευτικές και ενυδατικές ιδιότητες, γιαυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Είναι ένα από τα κύρια έλαια βάσης, ένα από τα πιο κοινά λάδια massage παγκοσμίως και βασικό συστατικό στα περισσότερα καλλυντικά του εμπορίου. Έχει ανοικτό κίτρινο χρώμα και ιδιάζουσα, κάπως γλυκιά μυρωδιά. Χρησιμοποιείται ακόμα στη διατροφή, ως εναλλακτικό καθαρτικό και ως βοηθητικό μέσο αφαίρεσης του ωτικού βύσματος, δηλαδή του κεριού από τα αυτιά.
Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης A, B1, B2, B6, D και αντιοξειδωτική E. Η χρήση αμυγδαλέλαιου σε καθημερινή βάση σας εξασφαλίζει μια καλή πηγή βιταμινών για τις ανάγκες του δέρματος σας. Η άριστη ενυδατική του φύση το καθιστά εξαιρετική επιλογή για άτομα με ξηρό δέρμα. Η ξηρότητα κάνει το δέρμα να "σπάζει", ιδίως στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και σε ξηρά κλίματα. Οι ενυδατικοί παράγοντες του αμυγδαλέλαιου όχι μόνο εισχωρούν στις στοιβάδες του δέρματος, αλλά διατηρούν το pH της επιδερμίδας σε κανονικά επίπεδα. Απορροφάται εύκολα και γρήγορα, λόγω της λεπτόρρευστης υφής του και διατηρεί τον τόνο της επιδερμίδας. Η συχνή του χρήση δίνει πραγματική λάμψη στην επιδερμίδα. Χρησιμοποιείται από άτομα με δερματικές αλλεργίες και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως ακμή και ψωρίαση, γιατί είναι πολύ ήπιο και υποαλλεργικό λάδι και περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες. Εφαρμόζεται σε φτέρνες, γόνατα και αγκώνες ως μαλακτικό, με πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορούμε ακόμα να περιποιηθούμε μικρές αμυχές, ηλιακά εγκαύματα, τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σε άνδρες και γυναίκες και τα πρώτα σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης.

Μερικές επιφυλάξεις
Σε γενικές γραμμές το αμυγδαλέλαιο είναι ασφαλές και ήπιο λάδι για τη περιποίηση της επιδερμίδας. Δεν είναι κατάλληλο για άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και στα έλαια που εξάγονται από αυτούς. Για να μη ταγγίσει το λάδι να αποθηκεύεται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Λεκιάζει τα ρούχα.


Τρόπος χρήσης 
Κάνετε επάλειψη με λάδι απευθείας στο δέρμα, είτε συνδυάστε το με άλλα συστατικά, μέσα σε κρέμες και αλοιφές. Για απευθείας χρήση βάλτε μερικές σταγόνες στο χέρι σας και με κυκλικές κινήσεις, κάνετε απαλό massage στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος. Δώστε του λίγο χρόνο να απορροφηθεί. Εάν το συνδυάσετε με χυμό από λεμόνι μπορείτε να περιποιηθείτε περιοχές με δερματοπάθεια και ακμή. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη σαπωνοποιία για τις καλλυντικές και μαλακτικές ιδιότητες που προσδίδει στο σαπούνι.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF